Kosmo Online - Dunia

sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Gaddafi beri amaran keras

Posted:

Gaddafi beri amaran keras

Gaddafi beri amaran keras


SEBUAH lori tangki meletup akibat nahas jalan raya di Tripoli semalam.


TRIPOLI - Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi semalam memberi amaran keras kepada Barat agar tidak campur tangan dengan menyokong penentangan terhadapnya.

Pemimpin berkenaan menyatakan ribuan orang akan mati jika Barat mencampuri urusan negara tersebut dengan membantu gerakan penentang terhadap pemerintahannya.

Ucapannya itu dibuat pada satu majlis bagi memperingati gerakan rakyat di sini semalam.

Beliau membuat ucapan selepas askar-askar yang setia kepada Gaddafi bertempur dengan para penentang pemerintahannya di bandar Brega, timur Libya.

Menurut laporan stesen televisyen Al-Jazeera, bandar Brega itu dikuasai oleh para penentang pemerintah Gaddafi.

Stesen televisyen Al-Arabiya menyatakan sebuah lapangan terbang di Brega sudah jatuh ke tangan para penyokong Gaddafi.

Bagaimanapun, Al-Jazeera melaporkan beberapa buah pesawat mengebom bandar Ajdabiyah selepas para penentang Gaddafi menguasai sebuah pangkalan tentera.

Dalam ucapan itu, Gaddafi menegaskan, campur tangan Barat hanya akan mencetuskan 'peperangan dahsyat' yang akan mengorbankan beribu-ribu nyawa rakyat Libya.

Gaddafi sekali lagi menyalahkan pergerakan Al-Qaeda kerana mencabar pemerintahan kuku besinya hampir 42 tahun.

Beliau berkata, Al-Qaeda menguasai tanah air Libya dan hasil minyak negara itu. Gaddafi berikrar akan berjuang bermati-matian untuk menghalang niat jahat tersebut.


MUAMMAR GADDAFI menghadiri majlis memperingati kuasa rakyat di Tripoli semalam.


Dalam ucapannya, Gaddafi menafikan berlakunya demonstrasi aman di Libya sejak rakyat mula bangkit menentang pemerintahannya pada 15 Februari lalu.

Menyentuh mengenai industri minyak negara yang kini jatuh ke tangan pihak penentang, beliau menjelaskan, "kumpulan-kumpulan Al-Qaeda ini menyebabkan syarikat-syarikat minyak berada dalam ketakutan, melarikan diri dan menghentikan pengeluaran minyak. Pengeluaran minyak kini berada pada tahap paling minimum".

"Semua yang berlaku jelas menunjukkan konspirasi jahat Al-Qaeda.

"Semua ini tidak boleh dibiarkan. Kami akan berperang sehingga ke titisan darah terakhir," tegasnya.

Gaddafi mendakwa penduduk bandar Benghazi yang sebelum ini memainkan peranan utama dalam penentangan terhadap pemerintahannya, telah meminta pertolongan beliau untuk mengusir kumpulan-kumpulan bersenjata di sana.

"Tiada kekacauan yang berlaku di Libya seperti dilaporkan media asing," katanya. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hosni dirawat di Arab Saudi

Posted:

Hosni dirawat di Arab Saudi

Hosni dirawat di Arab SaudiKAHERAH - Bercanggah dengan kenyataan-kenyataan rasmi, bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak (gambar) dikatakan sedang menjalani rawatan kanser di Arab Saudi, lapor akhbar Al-Akhbar semalam.

Hosni yang berusia 82 tahun itu berada di sebuah pangkalan tentera di Tabouk, Arab Saudi yang merupakan lokasi beliau menerima rawatan kemoterapi untuk kanser pankreas pada setiap lima hari.

Ahli keluarga ada bersamanya sepanjang rawatan tersebut.

Akhbar itu menyatakan Hosni pergi ke Arab Saudi dua hari selepas beliau meletakkan jawatan.

Beliau meletakkan jawatan pada 11 Februari lalu selepas para penunjuk perasaan berhimpun di Dataran Tahrir, Kaherah selama 18 hari bagi menuntut peletakan jawatannya.

Majlis Tertinggi Pasukan Bersenjata Mesir yang memerintah negara itu selepas peletakan jawatan Hosni dan kedutaan Mesir di Riyadh bagaimanapun menafikan laporan tersebut.

Beberapa media menyatakan Hosni kembali ke pusat peranginan Sharm El-Sheikh, Mesir yang menjadi tempat tinggalnya selepas berundur daripada jawatan presiden. Akhbar Al-Youm al-Sabia melaporkan Hosni dilarang keluar negara dan dia berada di sebuah hopsital di Mesir.

Hosni tidak pernah dilihat selepas beliau meletakkan jawatan pada 11 Februari lalu.

Kediamannya di Sharm el-Sheikh sentiasa dikawal ketat. Terdapat juga laporan media yang menyatakan beliau sibuk melayan tetamunya.

Pendakwa raya terkenal Mesir, Abdel Magid Mahmoud pada Isnin lalu secara rasmi melarang Hosni dan ahli keluarganya meninggalkan negara selain mengarahkan harta bekas pemimpin itu dibekukan sebagai sebahagian daripada siasatan rasuah.

Hosni pernah memberitahu bahawa beliau mahu meninggal dunia di Mesir. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Menteri Pakistan ditembak mati

Posted:

Menteri Pakistan ditembak mati

Menteri Pakistan ditembak mati


BEBERAPA anggota polis memeriksa sebuah kereta yang dipandu Shahbaz Bhatti yang ditembak mati di Islamabad semalam.


ISLAMABAD - Sekumpulan lelaki bersenjata menembak mati seorang menteri beragama Kristian di Pakistan semalam.

Kematian menteri berkenaan, Shahbaz Bhatti menjadikan beliau mangsa berprofil tinggi kedua yang maut dalam siri serangan yang disasarkan terhadap para penentang undang-undang murtad di Pakistan.

Polis berkata, sekurang-kurangnya 25 butir peluru mengenai kereta yang dipandu oleh Bhatti selepas dia keluar dari kediaman ibunya di sebuah kawasan perumahan di sini.

"Terdapat tiga atau empat lelaki di dalam sebuah kereta Suzuki berwarna putih yang memintas kenderaan rasmi mangsa," kata Ketua Polis Islamabad, Wajid Durrani.

"Para penyerang yang memakai topeng melepaskan tembakan bertubi-tubi dan mangsa meninggal dunia," jelasnya.

Bhatti, 42, yang merupakan Menteri Untuk Penduduk Minoriti sebelum ini tidak menghiraukan ugutan bunuh yang diterimanya selepas pembunuhan Gabenor Punjab, Salman Taseer dua bulan lalu.

Kedua-dua pemimpin tersebut menentang undang-undang murtad di Pakistan yang membawa hukuman mati kepada pesalah.

Pembunuhan Bhatti dikecam oleh Barat dan pihak gereja Vatican di Itali. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Komen