Khamis, 22 November 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Telefon pintar boleh lipat

Posted: 21 Nov 2012 09:33 AM PST

SEOUL: Kedatangan tahun baru tidak lama lagi mungkin turut menampakkan peralihan terkini kepada evolusi telefon pintar.

Syarikat Samsung dilaporkan semakin gigih menghasilkan telefon bimbit menggunakan skrin fleksibel dan tahan pecah sehingga ia boleh dilentur, digulung atau dilipat untuk disimpan dalam dompet. Menurut media, syarikat teknologi gergasi Korea Selatan itu kini dalam peringkat akhir pembangunan telefon pintar fleksibel itu dan dijangka sedia untuk dipasarkan tahun depan. Penemuan terbaru itu dibuat hasil penggunaan diod pemancar cahaya organik (OLED) yang amat nipis dan boleh dipasang pada bahan seperti plastik atau lingkaran tembaga. Sambung bukan satu-satunya syarikat yang membuat pelaburan besar dalam penyelidikan menghasilkan skrin menggunakan OLED.


Selain Samsung, syarikat dari Jepun, Sony, serta LG Display - juga dari Korea Selatan - turut melancarkan prototaip seumpama itu. Bagaimanapun, Sambung menjadi syarikat pertama menjanjikan tarikh pengeluarannya dengan sumber yang rapat dengan syarikat itu memberitahu Wall Street Journal, produk berkenaan akan dipasarkan pada separuh pertama 2013.

Melihat kepada tarikh pelancaran produk penting dalam siri S Samsung itu, pemerhati berpendapat, produk teknologi skrin fleksibel berkenaan mungkin dinamakan S4. Penghasilan itu dibuat ketika pengeluar telefon pintar dan tablet mencari jalan mencipta produk berbeza daripada apa yang ada di pasaran. Pengarah Telefon Bimbit dan Paparan Baru IHS Electronics and Media, Vinita Jakhanwal, berkata AMOLED fleksibel boleh membantu Sambung menghasilkan produk unik di pasaran. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/22


Dadah RM750 juta dalam penggelek jalan dari China

Posted: 21 Nov 2012 09:06 AM PST

SYDNEY: Polis Australia merampas kokain dan methamphetamine bernilai A$237 juta (RM751 juta) yang disembunyikan dalam sebuah jentera penggelek jalan dibawa dari China, semalam.

Jurucakap polis Australia berkata, mereka menahan dua lelaki, masing-masing dari Kanada dan Amerika Syarikat (AS) di Sydney selepas menemui 350 kilogram dadah berkenaan.


Katanya, kedua-dua lelaki terbabit didakwa mengimport dadah dan berdepan hukuman penjara seumur hidup jika disabitkan kesalahan. Ia adalah rampasan kedua terbesar polis Australia dalam tempoh seminggu.

Pada 16 November lalu, polis menahan sebuah bot membawa 200 kilogram kokain selepas ia dilaporkan melarikan diri dari Tonga. - AP

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/22


Tiada ulasan:

Catat Komen