Sabtu, 7 April 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Dipasung miskin

Posted: 06 Apr 2012 09:37 AM PDT

SITUBONDO: Dua lelaki terpaksa dipasung berterusan ekoran keluarga mereka bimbang keadaan mental mangsa tidak stabil dan boleh mencederakan orang ramai.

Munir, 40, dan Samsudin, 37, ketika ini mengalami masalah sakit jiwa yang serius.


Disebabkan kemiskinan dan tidak mampu membiayai kos perubatan, keluarga dua lelaki terbabit tidak mempunyai pilihan kecuali memasung mereka sejak beberapa tahun lalu.

Penduduk Kampung Pokaan di daerah Kapongan, Jawa Timur, berkata Munir dan Samsudin sering mengamuk dan membahayakan orang ramai.


"Mereka dipasung di dua tempat berbeza," katanya.


Menurutnya, Samsudin dipasung kaki kanannya dan diletakkan dalam rumah usang sejak 10 tahun lalu.

Disebabkan terlalu lama dikurung dan kurang makan, katanya, keadaan Samsudin amat menyedihkan.


"Bapa dua anak itu kelihatan sangat terseksa tetapi keluarganya tak mampu membawa dia ke hospital di Lawang, Malang," katanya.

Sementara itu, Munir yang juga sepupu Samsudin dipasung tangan dan kakinya di sebatang pokok mangga di sebelah rumahnya.


Penduduk kampung berkata, sejak lima tahun lalu Munir diikat begitu dan ditinggalkan dengan berbumbungkan khemah plastik.


"Antara Munir dan Samsudin dipisahkan jarak kira-kira 100 meter," katanya.


Isteri Samsudin, Saodah, berkata dia memilih pasung kerana tidak mempunyai pilihan lain selepas gagal mengubati penyakit itu sejak 12 tahun lalu.


"Pada mulanya, suami saya mengalami masalah saraf dan kami sering berjumpa doktor di Situbondo.


"Selepas makan ubat, dia sembuh tetapi kembali meracau tidak lama kemudian," katanya.


Disebabkan biaya perubatan tinggi, Saodah dan Samsudin terpaksa menjual rumah mereka dan berpindah ke tempat lain.


Kata Saodah, 35, dia percaya masalah dialami Samsudin bukan disebabkan faktor keturunan kerana tiada sesiapa ahli keluarga mereka mengalami nasib sama.


"Akhirnya pada 2006 keadaan suami makin parah dan kami terpaksa memasungnya," katanya.


Mengenai Munir, Saodah berkata, dia mengalami tekanan perasaan selepas bercerai dengan isterinya. - Kompas
Ibu kejam dijel 10 tahun

Posted: 06 Apr 2012 09:35 AM PDT

SOMERSET: Seorang ibu kejam yang menggalakkan pasangannya merogol anak perempuannya di hadapannya dipenjarakan selama 10 tahun, semalam.

Wanita berusia 65 tahun itu menggesa bekas kekasihnya supaya memperkosa tiga anak perempuannya - yang semuanya di bawah umur 16 tahun ketika itu, dalam tempoh tujuh tahun.


Dia memberitahu anaknya supaya memakai pakaian dalam orang dewasa untuk tujuan menggoda sebelum memberi mereka arak. Wanita yang berasal dari Weston-super-Mare, Somerset itu kemudian membawa tiga anaknya itu ke Bleadon, Somerset utara, tempat mereka diperkosa secara berasingan oleh kekasihnya. Mahkamah Bristol diberitahu wanita itu hanya membenarkan perogol mendera anak perempuannya ketika dia hadir kerana dia teruja melihatnya. Tindakannya itu yang berlanjutan hingga tujuh tahun pada 1970-an dan 80-an hanya dilaporkan kepada polis pada 2010 apabila mangsa mendengar berita bahawa perogol itu sudah mati.

Polis kemudian menyoal siasat wanita itu dan dia mengakui perbuatannya. Wanita terbabit mengaku bersalah semalam atas 25 dakwaan kerana membantu dan menggalakkan anaknya diperkosa. Hakim Carol Hagen memenjarakan wanita yang menangis tersesak-esak itu selama 10 tahun dan memberitahunya dia 'kejam' sebagaimana bekas kekasihnya itu. Pesara wanita yang disifatkan sebagai sangat bijak itu berkata, terima kasih ketika dia dibawa untuk menjalani hukumannya.


Pendakwa raya James Ward memberitahu mahkamah dia menggalakkan dan membantu pasangannya memperkosa tiga anaknya mulai 1975 hingga 1982. - DM
Tiada ulasan:

Catat Ulasan