Selasa, 19 Mac 2013

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


Pendatang Yahudi untung besar

Posted: 18 Mar 2013 01:34 PM PDT

Ramai anggota Kabinet baru Israel sokong bina penempatan

Baitulmaqdis: Anggota kerajaan campuran baru Israel yang kebanyakannya penyokong dasar membina penempatan Yahudi, mengangkat sumpah jawatan semalam, dua hari sebelum Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, memulakan lawatan.

Selepas lebih daripada 40 hari berunding, Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu mengumumkan beliau memiliki majoriti untuk membentuk kerajaan.

Netanyahu berkata, beliau mendapat sokongan 68 daripada 120 anggota Knesset (Parlimen).

Daripada jumlah itu, 19 adalah anggota parti Yesh Atid dan HaTnuah (enam) yang mahu rundingan damai disambung.

Dikuasai Likud-Beitenu

Bagaimanapun, ia dikuasai blok Likud-Beitenu (31) dan sekutu barunya, Jewish Home (12), parti berhaluan kanan yang mendapat sokongan pendatang Yahudi.
Meskipun rakan terbesar Likud ialah Yesh Atid, ramai anggota Kabinet baru adalah daripada parti lain yang menyokong pembinaan penempatan yang segera memberitahu Obama mengenainya.

"Era Ehud Barak sudah berakhir. Kerajaan baru akan memperhebat pembinaan penempatan di Tebing Barat," kata Timbalan Menteri Pertahanan baru, Danny Danon.

Barak meletak jawatan sebagai Menteri Pertahanan minggu lalu dan digantikan oleh Moshe Yaalon, bekas Ketua Turus tentera di bawah Netanyahu.

Yaalon juga menyokong kuat pembinaan penempatan Yahudi dan menentang sebarang pembekuan ke atas aktiviti itu.

Terus rampas tanah

Portfolio perumahan juga diberi kepada penyokong propenempatan Yahudi yang dikatakan memegang peranan besar membolehkan Israel terus merampas tanah Palestin sejak Perang Enam Hari 1967.

Bakal menterinya, Uri Ariel, dari Jewish Home sama sekali menentang pembentukan negara Palestin.

Ketika diwawancara akhbar Yediot Aharonot, Ariel berkata, beliau bercita-cita meningkatkan bilangan penduduk di penempatan Yahudi.

Ditanya apakah kesannya kepada peluang negara Palestin dibentuk, beliau berkata: "Hanya ada satu negara saja di antara Sungai Jordan dan Laut Mediterranean – Israel." - AFP

China sasaran peluru berpandu

Posted: 18 Mar 2013 01:34 PM PDT

Taipei: Taiwan akan menghasilkan 50 peluru berpandu jarak sederhana tahun depan yang akan menyasarkan pangkalan tentera di tenggara China.

Laporan itu menyusuli pendedahan buku bekas Menteri Pertahanan, Michael Tsai, baru-baru ini bahawa mereka berjaya membina peluru berpandu jarak sederhana yang boleh digunakan terhadap China sejak 2008. - AFP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan