Ahad, 25 Mac 2012

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Askar AS bunuh 17 rakyat Afghanistan didakwa

Posted:

Askar AS bunuh 17 rakyat Afghanistan didakwa

Askar AS bunuh 17 rakyat Afghanistan didakwa

GAMBAR 11 Mac 2012 menunjukkan Anar Gul di sisi mayat cucunya yang didakwa ditembak oleh Bales di wilayah Kandahar, Afhganistan.


Afghanistan - Seorang askar Amerika Syarikat (AS) berpangkat Staf Sarjan, Robert Bales didakwa kelmarin kerana melakukan 17 pembunuhan beramai-ramai di Afghanistan, kata pihak tentera AS.

Bales, 38, didakwa berjalan keluar dari sebuah pangkalan tentera AS dengan membawa sepucuk pistol dan raifal M-4 lengkap dengan pelancar grenad menjelang subuh pada 11 Mac lalu sebelum mengamuk dan membunuh empat lelaki, empat wanita, dua budak lelaki serta sembilan kanak-kanak perempuan selain membakar sebahagian mayat mereka.

Usia kanak-kanak berkenaan tidak didedahkan tentera AS.

Menurut kertas pertuduhan, Bales didakwa menembak seorang budak perempuan di kepala dan seorang kanak-kanak lelaki di bahagian paha, seorang lelaki di leher dan seorang wanita di dada serta kemaluan.

Serangan tersebut berlaku di daerah Panjwai, wilayah Kandahar yang merupakan tempat kelahiran kumpulan Taliban.

Seorang jurucakap tentera AS di Afghanistan, Kolonel Gary Kolb berkata, bapa kepada dua anak dari Tasik Tapps, Washington itu dimaklumkan berhubung tuduhan terhadapnya menjelang tengah hari di penjara tentera tempat dia ditahan di Fort Leavenworth, Kansas.

Menurut Kolb, hukuman maksimum bagi jenayah pembunuhan terancang adalah hukuman mati, dipecat daripada angkatan tentera, penurunan pangkat dan kehilangan gaji serta elaun kerja.

Hukuman minimum mandatori pula adalah penjara seumur hidup dengan peluang mendapat parol.

Pihak tentera AS masih kurang jelas berhubung motif Bales melakukan pembunuhan tersebut tetapi tragedi berkenaan mencetuskan perdebatan hangat mengenai tahap kesihatan mental anggota tentera AS yang berkhidmat di Afghanistan.

Peguam Bales, John Henry Browne kelmarin memberitahu, tahap kesihatan mental anak guamnya merupakan isu penting dalam kes tersebut.

Bales juga didapati minum arak beberapa jam sebelum kejadian amuk tersebut sekali gus melanggar larangan pengambilan alkohol di zon perang oleh tentera AS.

Dalam perkembangan berkaitan, pakar-pakar perundangan menyatakan, Bales berkemungkinan besar akan terselamat daripada hukuman mati.

Menurut mereka, pihak tentera tidak pernah melaksanakan hukuman itu sejak 1961 apabila seorang pengendali peluru Tentera Darat AS dihukum gantung kerana merogol seorang budak perempuan berusia 11 tahun di Austria. - AGENSI

Doktor psikik bedah pesakit tanpa ubat bius

Posted:

Doktor psikik bedah pesakit tanpa ubat bius

Doktor psikik bedah pesakit tanpa ubat bius


GAMBAR 23 Februari 2012 menunjukkan Joao Teixeira de Faria menggunakan pisau ketika membedah mata seorang wanita.


ABADIANIA, Brazil - Seorang lelaki berusia 69 tahun, Joao Teixeira de Faria dikenali sebagai pakar bedah psikik ekoran dia melakukan pembedahan ke atas pesakit tanpa menggunakan ubat bius.

Baru-baru ini, Faria cuma menggunakan sebilah pisau dapur untuk membuang sesuatu seperti selaput pada kedua-dua belah mata seorang lelaki Colombia, Juan Carlos Arguelles.

Arguelles, 29, kabur penglihatan selama 12 tahun kerana menghidap penyakit keratokonus yang menyebabkan kornea matanya menipis.

Menurut Arguelles, penglihatannya pulih sebanyak 80 peratus seminggu selepas menjalani prosedur tersebut dan bertambah baik pada setiap hari.

"Doktor-doktor perubatan moden boleh berkata apa sahaja tentang kaedah perubatan ajaib ini tetapi saya tidak peduli," katanya.

Namun, de Faria menafikan dia memiliki sebarang kuasa ajaib ketika ditemu bual oleh agensi berita Associated Press (AP) di sini.

"Tuhan yang menyembuhkan pesakit saya. Saya cuma perantara yang mengubati mereka," katanya.

De Faria yang berasal dari sini, barat daya ibu kota Brazil, Brasilia memberitahu, dia sudah lima dekad melakukan pembedahan psikik.

Kata de Faria, dia akan menggunakan kebolehannya untuk memukau pesakit agar tidak merasa sakit semasa dibedah.

Menurutnya, dia tidak mengenakan sebarang bayaran terhadap pesakitnya tetapi menerima sumbangan dalam bentuk derma daripada mereka. - AGENSI

Belanja kahwin di AS mahal, sekitar RM83,140

Posted:

Belanja kahwin di AS mahal, sekitar RM83,140

Belanja kahwin di AS mahal, sekitar RM83,140

NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Purata kos perkahwinan di AS kini mencecah AS$27,021 (RM83,140), tidak termasuk belanja percutian bulan madu, menurut laman web perkahwinan TheKnot.com dan Wedding Channel.com.

Kota metropolitan ini yang mencatat perbelanjaan perkahwinan sekitar AS$65,824 (RM202,701) muncul bandar raya termahal untuk berkahwin di AS.

Negeri Virginia Barat pula merekodkan kos perkahwinan paling murah di negara kuasa besar berkenaan iaitu purata AS$14,203 (RM43,716).

Senarai itu dibuat berdasarkan kaji selidik oleh dua laman web tersebut terhadap 18,000 pengantin yang mendirikan rumah tangga pada tahun lalu di AS.

"Buat kali pertama sejak 2008, bajet perkahwinan kini meningkat," kata pengasas bersama The Knot, Carley Roney.

"Pada tahun 2011, satu dalam setiap lima pasangan di AS membelanjakan lebih AS$30,000 (RM92,394) manakala 11 peratus pula membayar lebih AS$40,000 (RM123,192) untuk berkahwin," tambahnya.

Editor laman web TheKnot.com, Anja Winikka berkata, faktor ekonomi AS yang semakin pulih menyumbang kepada kenaikan kos perkahwinan di negara itu. - REUTERS

Tiada ulasan:

Catat Komen