Jumaat, 1 Jun 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Pemuda gergasi ingin berteman

Posted: 31 May 2012 10:01 AM PDT

LAHORE: Seorang pemuda yang mengalami penyakit pelik apabila dia mempunyai kepala, kaki dan tangan gergasi terdesak untuk mencari penawar supaya dia boleh mendapat jodoh.

Sain Mumtaz, 22, mengalami kecacatan teruk akibat sindrom Proteus menyebabkan beberapa bahagian tubuhnya terus membesar.

Dia sudah diterima oleh penduduk setempat di kawasan kejiranannya di pinggir bandar raya Lahore, di Pakistan tetapi penyakitnya menyebabkan dia perlu menerima rawatan secara berterusan dan menyukarkannya bergerak.

Sain dikatakan mengalami sindrom Proteus - yang turut menyerang "Lelaki Gajah" Joseph Merrick berikutan kecacatan simetri pada wajah dan tengkorak kepalanya.


Sain sebelum ini percaya nasib malangnya itu adalah laknat Tuhan, menyebabkan dia kecewa dan murung.


Namun, teman dan keluarga memberinya semangat dan dia kini berazam untuk terus hidup dengan baik.

Penduduk setempat merujuk kepadanya sebagai "kawan gergasi" mereka dan berazam untuk mencari penawar buat Sain yang mengimpikan akan bertemu dengan wanita idamannya.

Sain berkata: "Saya kelihatan seperti ini sejak lahir. Wajah, lengan dan kaki saya semuanya berbeza saiz dan orang menyangka saya tidak seperti manusia biasa yang lain.

"Tetapi akal saya sihat dan memahami semuanya. Saya menjalani kehidupan seperti orang lain walaupun semua anggota keluarga saya termasuk ibu, bapa, abang dan kakak saya dilahirkan tidak dengan keadaan begini.

"Sebelum ini, orang melarikan diri daripada saya, tetapi kini mereka melayan saya secara normal dan duduk serta berbual dengan saya ketika saya berada di luar.

"Mereka memanggil saya kawan mereka. Satu hari kelak, saya harap dapat sembuh dan bertemu dengan wanita yang akan mencintai saya," katanya.

Sain tidak pernah berjumpa doktor sejak dia kanak-kanak apabila diberitahu dia menghidap sindrom Proteus dan tiada apa dapat dilakukan untuk membantunya.

Sekiranya Proteus adalah diagnosis betul atas penyakit dialami mungkin tiada apa dapat dilakukan untuk mengurangkan berat kaki dan tangannya yang besar itu.

Namun, keluarganya masih berharap Sain menderita penyakit ketumbuhan lain dan jika ia benar mungkin ada rawatan yang dapat menyembuhkannya.

Bapanya, Wazir Ali berkata: "Kami mahu tahu apa yang tak kena dengannya dan sama ada terdapat sesuatu yang dapat dilakukan bagi memperbaiki kehidupan sehariannya.

"Dia menaruh harapan untuk masa depan, satu hari kelak dia akan menjalankan perniagaan beca dan mendapat isteri," katanya. - DM
Lelaki terbunuh pesawat buatan sendiri terhempas

Posted: 31 May 2012 09:58 AM PDT

WILAYAH MORGAN (Colorado): Seorang lelaki Colorado berusia 65 tahun terbunuh dan anak perempuannya cedera parah selepas pesawat buatan sendiri yang diterbangkan mereka terhempas di landasan berumput.

Menurut 9News, Richard M Tackabury dari Wiggins di wilayah Morgan membawa pesawat enjin berkembar Air Cam miliknya untuk penerbangan ketiga bersama anak perempuannya, Laura Jean Tackabury, 42, pada Isnin lalu.


Namun, dia hilang kawalan ketika cuba mendarat di Lapangan Terbang Fort Morgan dan ia terhempas di landasan berumput.

Tackabury maut serta-merta dan anak perempuannya dirawat ditempat kejadian oleh petugas paramedik dan anggota bomba Jabatan Bomba Fort Morgan sebelum diterbangkan ke Pusat Perubatan Colorado Utara di Greeley.


Dia kini dalam keadaan stabil di hospital itu.


Tackabury, seorang juruterbang berpengalaman membina pesawat Lockwood itu Disember lalu.

Saksi melihat pesawat itu cuba mendarat di landasan berumput selari dengan laluan Highway 52 dan berkata, juruterbangnya hilang kawalan. - DM
Tiada ulasan:

Catat Ulasan