Sabtu, 25 Februari 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Kenderaan kelas baru

Posted: 24 Feb 2012 02:32 PM PST

SAN FRANCISCO: Bagi mereka yang meminati keseronokan di jalan raya secara terbuka dan pada masa sama sukakan keselesaan menaiki kereta mewah, superbike unik ini mungkin menjadi penyelesaian yang tepat.

Motosikal elektrik yang dinamakan C-1 adalah gabungan kereta dan motosikal.


Ia dijangka mula digunakan di jalan raya hujung tahun depan.

Kenderaan ciptaan Lit Motors, syarikat automotif yang berpangkalan di San Francisco, motosikal dua penunggang yang bertutup sepenuhnya menggunakan sistem penstabilan gyroscopic bagi membolehkannya kekal tegak meskipun ketika tidak bergerak. Motosikal masa depan itu bukan saja membolehkan penunggangnya selesa dan mengelak basah akibat hujan, tetapi juga selamat kerana ia tidak akan terbalik apabila terbabit dalam pelanggaran.


Namun, harganya tidak murah - RM75,000 sebelum turun kepada kira-kira RM50,000 apabila pengeluaran meningkat.


Seorang jurucakap Lit Motors berkata, ramai orang telah berusaha mencipta sesuatu yang serupa dengan motosikal itu pada masa lalu tetapi tidak seorangpun yang berjaya.

Beliau berkata: "Belum ada kenderaan di jalan raya yang menggunakan sistem gyro pada masa ini. Ada cubaan sebelum ini tetapi tidak ada yang berjaya seperti kami.


"Bayangkan seorang kanak-kanak bermain gasing. Selagi ia berpusing, ia akan kekal tegak dengan sendirinya. Sama juga dengan kenderaan ini, selagi gyro itu berpusing, C-1 itu akan terus menegak.

"Motosikal kami hanyalah satu-satunya yang menegak dengan sendirinya. "Ini membolehkan pemasangan seluruh kelengkapan kereta seperti tempat duduk lekuk, stering, papan pemuka, kawalan cuaca, sistem bunyi, tali pinggang keledar dan beg udara.


"Ia adalah yang pertama seumpamanya. C-1 ialah kenderaan kelas baru, bukan kereta dan bukan motosikal.


"Kami gabungkan kecekapan, ketangkasan, bersaiz kecil dan keseronokan sebuah motosikal dengan kestabilan, kemudahan dan yang paling penting, keselamatan sebuah kereta.


"Peningkatan dari segi ketangkasan dan saiz yang lebih kecil berbanding sebuah kereta bermakna banyak kemalangan boleh dielakkan.


"Daripada memakai topi keledar, pemandu boleh memakai pakaian biasa. Dia akan sentiasa selamat." Syarikat berkenaan merancang membawa C-1 mengelilingi dunia, bermula di California dan Amerika Utara, sebelum ke Eropah, Asia Timur, Australia, Asia Selatan, Amerika Selatan dan seterusnya.


"Kami menjangka ia akan mencetuskan revolusi dan mendapat sambutan hangat," kata jurucakap berkenaan.


"Kami mencipta kenderaan bandar yang sempurna. Ia menggunakan kuasa elektrik sepenuhnya. Ia tidak akan menyumbangkan kepada pencemaran udara," kata jurucakap itu. - AgensiGembira dalam gelisah

Posted: 24 Feb 2012 11:30 AM PST

KUANTAN: "Perasaan saya bercampur baur antara gembira dan takut selepas doktor mengesahkan saya hamil 10 hari selepas menjalani pembedahan membuang nanah bisul di bahagian kiri payudara.

"Saya gembira kerana terpaksa menunggu lima tahun untuk hamil kali kedua selepas kelahiran anak pertama tetapi pada masa sama, takut dan gentar kerana saya menghidap penyakit yang mungkin boleh mengancam janin dalam kandungan," ujar Salyna Sahari, 30.


Kehamilan Salyna yang memasuki bulan kedua itu menyebabkan dia dibaluti perasaan takut dan gementar malah hati serta perasaannya sentiasa 'berperang' dengan penyakit 'bisul kronik' di bahagian payudara dihidapinya sejak lebih tiga tahun lalu.

"Banyak perkara harus difikirkan, mana nak jaga kesihatan diri yang tidak menentu, urusan rumah tangga, makan pakai anak dan suami. Tetapi, saya tidak menolak takdir malah bersyukur kerana Allah masih memberi saya peluang hamil walaupun saya berhadapan dengan penyakit berbahaya.


"Mungkin ada hikmah di sebalik semua ujian getir ini. Saya berdoa kehamilan saya selamat dan sembuh daripada penyakit ini," katanya ketika ditemui sempena lawatan Ketua Puteri Umno Pahang, Siti Azma Izah Adnan di rumahnya di Taman Impian, Jalan Kuantan-Sungai Lembing dekat sini, semalam.


Turut hadir, Ketua Puteri Umno Indera Mahkota, Mazlina Mohd Lazim.

Salyna yang juga Naib Ketua Puteri Cawangan Indera Mahkota 7 kini berserah kepada takdir kerana doktor memaklumkan kemungkinan kandungannya akan gugur dengan sendiri jika terlalu banyak mengambil ubat bius bagi mencuci bisul itu.


"Alhamdulillah, sejak pembedahan ketiga itu, nanah tidak lagi keluar tetapi rasa sakit itu tetap ada dan kini saya perlu lebih berhati-hati dengan pengambilan ubat dan antibiotik," katanya.

Salina dikesan menghidap penyakit bisul kronik apabila bahagian kanan payudara sakit sejak tiga tahun lalu.


"Sejak itu, bahagian kanan payudara saya sakit sehingga demam dan secara kebetulan, setiap kali datang bulan, bahagian itu turut sakit dan membengkak menyebabkan saya merujuk ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) tetapi tidak meneruskan rawatan sebaliknya menjalani rawatan lanjut di klinik swasta," katanya.


Susulan daripada itu, Salyna menjalani rawatan lanjut di klinik swasta dan Salyna bersyukur apabila doktor berkenaan mengesahkannya bebas daripada kanser. Bagaimanapun, katanya selepas ketulan nanah di bahagian kanan dibuang, payudara kirinya pula mengalami keadaan yang sama malah lebih serius sehingga terpaksa melakukan pembedahan bagi membuang nanah.


"Sekarang, saya lebih banyak berbaring untuk meredakan rasa ngilu dan pedih serta menjalani kaedah rawatan cara Islam untuk menyembuhkannya," katanya.Tiada ulasan:

Catat Komen