Isnin, 10 Oktober 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Arena laga ayam rosak dibom

Posted:

Arena laga ayam rosak dibom

Arena laga ayam rosak dibom

BEBERAPA penyiasat tentera dan polis memeriksa lokasi sebuah arena laga ayam yang dibom di bandar Zamboanga, Filipina semalam.


ZAMBOANGA, Filipina - Dua letupan besar yang dipercayai daripada bom buatan sendiri telah menyebabkan sebuah rumah tumpangan dan gelanggang laga ayam rosak di selatan Filipina menyebabkan sebelas orang cedera.

Letupan pertama berlaku pada waktu tengah hari di tingkat bawah sebuah hotel dua tingkat, Red Palm di Zamboanga, sebuah bandar bergolak di Mindanao.

"Ia merupakan satu letupan yang amat besar. Enam kawan saya cedera dan dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan apabila satu dinding runtuh ke atas mereka selepas letupan itu," kata seorang pengunjung hotel tersebut, Roland Teofilo.

Polis mengesyaki letupan itu berpunca daripada bom namun menurut ketua polis tempatan, Arthur Larudis, tiada kumpulan yang tampil mengaku bertanggungjawab melakukan serangan letupan itu.

Letupan kedua berlaku di kawasan gelanggang ayam laga berhampiran hotel tersebut ketika pakar-pakar bom sedang melakukan siasatan di bahagian tingkat bawah dengan menyebabkan dua orang cedera.

Kumpulan Abu Sayyaf yang bersekutu dengan Al-Qaeda beroperasi di Pulau Basilan di seberang bandar ini.

Beberapa serangan di bandar ini kerap dipersalahkan ke atas kumpulan tersebut. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bekas Presiden China muncul

Posted:

Bekas Presiden China muncul

Bekas Presiden China muncul


JIANG ZEMIN (tengah) melambaikan tangan semasa dia menghadiri majlis memperingati ulang tahun revolusi yang berjaya menumbangkan Dinasti Qing di Beijing semalam.


BEIJING - Bekas Presiden China, Jiang Zemin membuat kemunculan dalam satu majlis di sini semalam beberapa bulan selepas tersebarnya khabar angin bahawa dia sudah meninggal dunia.

Zemin yang berusia 85 tahun itu muncul dalam majlis memperingati ulang tahun ke-100 revolusi yang berjaya menamatkan pemerintahan dinasti Qing yang berlaku pada 1911.

Bekas Presiden itu memakai sut berwarna biru gelap dan bertali leher berwarna merah.

Rambutnya disikat kemas seperti semasa dia menjadi Presiden selain memakai cermin mata.

Turut hadir dalam majlis itu ialah Presiden China, Hu Jintao.

Zemin gagal hadir dalam majlis meraikan ulang tahun ke-90 penubuhan Parti Komunis pada Julai lalu menyebabkan spekulasi muncul bahawa dia sudah meninggal dunia.

Namun, pemerintah China kemudian menafikan khabar angin yang menyatakan dia sudah meninggal dunia.

Zemin yang mengetuai banyak perubahan kemajuan di China menyerahkan jawatan Presiden kepada Jintao pada 2002 selepas berkuasa pada 1989.

Dia mengetuai perubahan ekonomi yang dilancarkan oleh tokoh komunis China yang terkenal, Deng Xiaoping.

Pada zaman pentadbirannya, hubungan AS dengan China sentiasa tegang.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bush rindu interaksi dengan askar AS

Posted:

Bush rindu interaksi dengan askar AS

Bush rindu interaksi dengan askar AS


GAMBAR fail menunjukkan George W. Bush berdiri di sebelah jaguh pelumba basikal, Lance Armstrong di Taman Big bend, Texas pada 27 April lalu. – Agensi


DALLAS – Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush berasa gembira kembali ke kediamannya di Texas selepas lapan tahun tinggal di White House, Washington kerana berkhidmat sebagai Presiden AS.

Namun, bekas ketua tertinggi tentera AS itu menyatakan dia rindu untuk berinteraksi dengan askar-askar AS.

Walaupun membuat keputusan untuk menghantar tentera AS ke Afghanistan dan Iraq semasa pemerintahannya, bekas Presiden tersebut menyatakan dia mahu memastikan anggota-anggota veteran dan anggota tentera mengetahui mereka masih mendapat sokongannya.

"Saya berasa sedikit kebimbangan bahawa veteran (bekas askar AS) tidak berpendapat bahawa saya masih menghormati mereka dan banyak mengambil berat mengenai mereka," katanya pada satu wawancara dengan agensi berita AP.

Bush menjadi hos pertandingan golf Hari Pahlawan yang bermula pada hari ini di pinggir Dallas.

Majlis itu disertai anggota-anggota tentera AS yang cedera semasa berkhidmat di Iraq dan Afghanistan termasuk mereka yang kehilangan kaki dan tangan serta kecederaan di otak.

Selepas menamatkan perkhidmatan sebagai Presiden AS dua tahun lalu, Bush dan isterinya, Laura membeli sebuah rumah di sini dan bekerja di Pusat Presiden George W. Bush di Universiti Southern Methodist yang akan dibuka pada 2013.

Bush berkata, dia tidak mahu golongan veteran silap dengan sikap peribadinya yang kurang menghargai sumbangan mereka di medan pertempuran.

"Mereka tidak melihat saya dan tidak melihat saya bersama dengan tentera.

"Justeru, saya menggunakan golf dan mengayuh basikal di kawasan pergunungan untuk terus berhubung dengan pihak ketenteraan, mereka yang berkhidmat semasa kepimpinan Presiden saya," kata Bush. – Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Komen