Rabu, 15 Jun 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


RM30,329 untuk bergambar bersama Wanita Pertama AS

Posted:

RM30,329 untuk bergambar bersama Wanita Pertama AS

RM30,329 untuk bergambar bersama Wanita Pertama AS


Michelle Obama berucap pada satu majlis amal di Beverly Hills, California kelmarin.


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Wanita Pertama AS, Michelle Obama mengenakan bayaran AS$10,000 (RM30,329) setiap seorang kepada sekumpulan pembida kaya untuk bergambar bersamanya dalam satu majlis makan tengah hari di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Majlis tersebut yang dihadiri oleh 500 pembida itu bertujuan mengumpul dana bagi membantu kempen politik suaminya, Presiden Barack Obama menjelang pilihan raya Presiden 2012.

Wanita pertama AS berkenaan dilaporkan berjaya mengumpul sebanyak AS$5 juta (RM15.1 juta) dengan hanya mempamerkan senyumannya dalam sesi bergambar bersama pembida-pembida terbabit.

Obama pula dijadual berucap di Pusat Arsht di Pantai Miami semalam, sebelum menghadiri satu majlis makan malam tertutup di lokasi sama.

Majlis makan malam di sebuah kediaman peribadi itu turut diadakan untuk mengumpul dana kempen politik Obama.

Presiden AS berusia 49 itu mengumumkan hasratnya mentadbir AS untuk penggal kedua pada Februari lalu.

Setiap tetamu dikenakan bayaran sebanyak AS$35,800 (RM108,529) untuk makan malam bersama presiden AS berkenaan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Golongan muda kurang amalkan ajaran Islam

Posted:

Golongan muda kurang amalkan ajaran Islam

Golongan muda kurang amalkan ajaran Islam

JAKARTA - Golongan muda yang beragama Islam di Indonesia dikatakan berpegang teguh kepada nilai-nilai konservatif, tetapi kurang dari segi pemahaman dan amalan Islam sebagaimana sepatutnya.

Tinjauan pendapat yang dijalankan oleh Institut Kaji Selidik Indonesia dan melibatkan hampir 1,500 responden mendapati 98 peratus daripada mereka tidak mengiktiraf hubungan seks sebelum berkahwin. Sementara 99 peratus tidak menerima amalan homoseksual dan 89 peratus lagi menolak pengambilan minuman beralkohol.

"Rasa tidak setuju mereka terhadap hubungan seks sebelum berkahwin sangat tinggi. Berzina sangat dilarang, manakala menjadi gay atau lesbian pula seakan-akan satu sumpahan. Menyentuh isu-isu ini, kebanyakan remaja Islam Indonesia memiliki pandangan yang konservatif," jelas kaji selidik yang dijalankan bersama Institut Goethe itu.

Namun, hasil kajian mendedahkan hanya 28.7 peratus responden mendirikan sembahyang lima waktu sehari. Hanya 11.7 peratus memahami ayat-ayat al-Quran dan kurang 60 peratus daripada mereka berpuasa di bulan Ramadan.

Kaji selidik yang melibatkan responden berusia di antara 15 hingga 25 tahun itu dijalankan pada November 2010. Indonesia merupakan negara yang memiliki paling ramai penganut Islam dengan lebih 80 peratus warganya yang berjumlah 240 juta orang itu beragama Islam. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Lagi bangunan kerajaan Iraq diserang

Posted:

Lagi bangunan kerajaan Iraq diserang

Lagi bangunan kerajaan Iraq diserang


BEBERAPA penduduk tempatan berdiri di hadapan bangunan kerajaan yang diserang oleh sekumpulan lelaki bersenjata di Baqouba semalam.


BAGHDAD - Sekumpulan penyerang meletupkan dua bom kereta di luar sebuah bangunan pentadbiran di timur Baghdad, Baqouba semalam, sebelum menahan beberapa orang tebusan yang berada di dalam bangunan sama.

Jurucakap majlis daerah Diyala, Samira al-Shibli memberitahu kejadian tembak-menembak berhenti sejam selepas serangan itu berlaku. Sekurang-kurangnya dua orang penyerang masuk ke dalam bangunan dan salah seorang daripada mereka menahan tebusan.

Pegawai tentera Iraq, Kolonel Sabah al-Kuzi menyatakan beberapa orang tentera Iraq dan Amerika Syarikat (AS) kemudian menyerbu masuk dan membunuh dua orang penyerang terbabit.

Pada Mac lalu, sekumpulan lelaki bersenjata yang memakai seragam tentera dan membawa alat letupan menyerang sebuah pejabat kerajaan di Tikrit. Serangan itu membunuh 56 orang mangsa.

Penahanan tebusan yang berlaku selama lima jam itu berakhir selepas penyerang meletupkan diri mereka sendiri. - AP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen