Ahad, 20 Februari 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Penunjuk perasaan kembali ke Dataran Pearl

Posted:

Penunjuk perasaan kembali ke Dataran Pearl

Penunjuk perasaan kembali ke Dataran Pearl


BEBERAPA penunjuk perasaan meraikan kejayaan mereka sejurus tentera Bahrain berundur dari Dataran Pearl di Manama semalam.


MANAMA - Polis Bahrain menembak gas pemedih mata semalam untuk menyuraikan tunjuk perasaan anti-pemerintah di Dataran Pearl, di sini, sejurus tentera berundur dari kawasan tersebut.

Tindakan itu dilakukan selepas ratusan penunjuk perasaan kembali ke dataran tersebut dengan menaiki kereta dan berjalan kaki.

Polis kemudian dilihat menaiki bas-bas yang membawa mereka dan berundur dari dataran tersebut.

Beberapa jam sebelumnya, deretan kereta kebal dan lain-lain kenderaan tentera dilihat berundur dari Dataran Pearl di sini bagi memenuhi tuntutan pihak pembangkang.

Pengunduran itu dilakukan selepas pihak pembangkang menegaskan bahawa mereka hanya akan berunding dengan pemerintah Bahrain, Raja Hamad Isa al-Khalifa, mengenai konflik politik yang melanda negara itu, jika tentera diundurkan.

"Tentera akan berkawal di luar Manama dan polis akan bertugas mengembalikan ketenteraman awam," kata seorang pegawai keselamatan.

Kelmarin, beribu-ribu orang, termasuk pengikut Sunnah dan Syiah, berhimpun di Dataran Pearl untuk menyingkirkan keluarga diraja Bahrain dan mengembalikan pemerintahan awam.

Dalam demonstrasi besar-besaran itu, empat orang terbunuh manakala 85 orang cedera selepas polis menembak peluru hidup ke arah para penunjuk perasaan.

Tindakan polis itu berakhir dengan tentera dikerahkan untuk mengawal Dataran Pearl bagi mengelakkan demonstrasi daripada berulang. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Berlusconi adakan parti 'bunga bunga'

Posted:

Berlusconi adakan parti 'bunga bunga'

Berlusconi adakan parti 'bunga bunga'


PERDANA MENTERI Itali, Silvio Berlusconi (kanan) dan Karima El Mahroug.


ROM - Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi campur tangan dalam penangkapan Karima El Mahroug, gadis Maghribi yang didakwa dibayar olehnya untuk mendapatkan habuan seks, kerana beliau bimbang Karima akan mendedahkan tentang parti 'bunga bunganya'.

Sebuah akhbar melaporkan Karima kelmarin sebagai berkata, apabila dia ditangkap kerana didakwa mencuri pada Mei tahun lalu, Berlusconi campur tangan supaya dia dibebaskan bagi menutup mulutnya.

"Semua orang berbogel pada parti 'bunga bunga' dan apabila saya ditahan polis, Berlusconi jadi takut (rahsianya akan terbongkar)," kata Karima.

Menurutnya, dia diberitahu oleh Berlusconi bahawa 'bunga bunga' bermaksud gundik-gundik yang dikaitkan dengan parti seks.

Dakwa Karima yang kini berusia 18 tahun, Berlusconi mempelajari perkataan tersebut daripada pemerintah Libya, Muammar Ghadafi.

Karima yang merupakan seorang penari gelek menyatakan, dia pertama kali berkenalan dengan Berlusconi semasa menghadiri parti persendiriannya di Vila San Martino pada 14 Februari tahun lalu, ketika dia berusia 17 tahun.

Selepas makan malam, dia dan sekitar 30 wanita lain dibawa ke sebuah bilik bawah tanah di kediaman itu dikenali sebagai bilik bunga bunga untuk acara parti liar.

Pada minggu ini, Berlusconi diperintahkan menghadiri perbicaraan pada 6 April depan atas dakwaan salah guna kuasa dan membayar gadis bawah umur untuk seks. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Gambar sinar-X berusia 125 tahun akan dilelong

Posted:

Gambar sinar-X berusia 125 tahun akan dilelong

Gambar sinar-X berusia 125 tahun akan dilelong


GAMBAR-gambar sinar-X pertama yang dirakam di Britain pada 1896.


LONDON - Seorang pengumpul barangan antik, Roy David tidak menyangka sekotak fail yang dibelinya dengan harga beberapa pound 15 tahun lalu, tersimpan beberapa gambar berharga, lapor sebuah akhbar semalam.

Selepas menyelongkar kotak tersebut baru-baru ini, dia menemui gambar-gambar sinar-X yang pertama dirakam di Britain.

Kini, gambar-gambar tersebut yang dirakam oleh seorang pencipta Britain, Alan Swinton, pada Januari 1896, bakal dilelong pada harga £20,000 (RM123,294) dalam satu lelongan di sini, Mac depan.

Gambar-gambar itu termasuk tangan duit syiling, pisau cukur dan gabus.

Berdasarkan dokumen-dokumen yang ditemui bersamanya, beberapa pakar sejarah mengesahkan bahawa gambar-gambar itu adalah sahih.

Swinton merakam gambar-gambar itu beberapa minggu selepas penemuan sinar-X dibuat oleh seorang saintis Jerman, Wilhelm Rontgen pada 1896. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan