Khamis, 9 Mei 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Remaja 'pejuang'

Posted: 08 May 2013 10:08 AM PDT

London: Seorang remaja yang terbakar teruk ketika bayi dalam satu kejadian ngeri, kini membanggakan bapanya ketika dia bersedia untuk memulakan pengajian di kolej.

Terri Calvesbert kehilangan rambut, bibir, hidung, semua jari dan kaki kirinya selepas api memusnahkan bilik tidurnya pada November 1998.


Bapanya, Paul Calvesbert berkata, dia tidak yakin Terri yang ketika itu berusia 23 bulan, dapat bertahan akibat kecederaan parah berkenaan. Bagaimanapun, Terri dapat membuktikan dia seorang budak yang kuat.

Justeru, kini Calvesbert, 40, teruja melihat Terri, 16, bersedia sepenuhnya untuk memulakan babak baru dalam hidupnya selepas menamatkan pengajian di Sekolah Sukan Westbourne.


Calvesbert dari Ipswich, Suffolk berkata, melihat Terri menamatkan pengajian di sekolah itu sangat bermakna dalam bagi dirinya.


"Saya tidak pernah terfikir dapat melihat Terri memulakan persekolahan, apa lagi sehingga ke peringkat ini," katanya.

Foto

TERRI bersama ibu tiri, Nicky dan Calvesbert.

Foto

KEADAAN Terri ketika dia berusia empat tahun.

Selepas insiden malang berkenaan, kata Calvesbert, dia membayangkan Terri tidak sempat membesar, namun anaknya itu membuktikan dia bukan individu biasa.


Bagi Calvesbert, Terri adalah seorang 'pejuang'.

Terri pula mengakui bahawa dia berdepan dengan ketakutan ketika mula bersekolah.


Namun, katanya, dia menjalin persahabatan dengan ramai orang dan mereka sentiasa menjaganya. Kini, dia bersedia menyahut cabaran baru dalam hidupnya apabila memilih kajian haiwan di Kolej Otley, dekat Ipswich.


Katanya, dia selalu ingin bekerja di hospital atau menjadi pemandu ambulans supaya dapat membantu orang ramai.


"Mungkin sebab saya menghabiskan banyak masa di Hospital Broomfield ketika saya kecil," katanya ketika ditemui.


Kemudian, kata Terri, dia berminat bekerja dengan kanak-kanak sebelum menyedari adalah lebih mudah menguruskan haiwan berbanding kanak-kanak. Terri baru saja beberapa hari menyambut ulang tahun kelahirannya apabila kebakaran berlaku yang berpunca daripada puntung rokok ibunya, Julie Minter. Kebakaran berkenaan menyebabkan 90 peratus tubuh Terri melecur, manakala muka, kulit kepala, leher, dada, belakang dan kedua-dua kaki serta tangannya parah. Terri perlu menjalani lebih banyak pembedahan selepas ini apabila doktor bersedia membentuk semula mukanya menjelang usia 18 tahun. - The Sun

Artikel ini disiarkan pada : 2013/05/09

Bangkai 'raksasa laut' terdampar di New Zealand

Posted: 08 May 2013 09:59 AM PDT

Auckland: Tanda tanya menyelubungi penemuan bangkai 'raksasa laut' yang ditemui terdampar di New Zealand.

Dengan gigi tajam berbaris dan mulut luas, bangkai haiwan sepanjang kira-kira 10 meter itu ditemui separuh tertanam di dalam pasir di Pantai Pukehina, kira-kira 190 kilometer di tenggara Auckland.


Beberapa teori dikemukakan, termasuk haiwan itu sebenarnya ikan jerung atau buaya air masin, sejenis ikan lumba-lumba atau hidupan prasejarah.

Dalam satu video di YouTube, Elizabeth Ann bertanya sama ada sesiapa mengenali haiwan berkenaan.


Katanya, haiwan berkenaan mempunyai kepala dan gigi besar serta sirip. "Ia mungkin sepanjang sembilan meter, tetapi bahagian bawah badan bangkai 'raksasa laut' berkenaan mungkin hilang akibat dibaham oleh sesuatu," katanya. Sementara itu pakar marin, Anton van Helden menafikan ia adalah bangkai dinosaur kerana sirip yang ada padanya menunjukkan ia adalah ikan paus.


"Ikan jenis itu memang banyak di Bay of Plenty," katanya ketika ditemui, semalam.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/05/09

Tiada ulasan:

Catat Ulasan