Jumaat, 15 Februari 2013

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


1,000 cedera angkara meteor

Posted: 15 Feb 2013 12:19 PM PST

Tahi bintang selaju 54,000 kilometer sejam meletup di udara

Moscow: Sekurang-kurangnya 1,000 orang cedera selepas tahi bintang seberat 11 tan melalui kawasan pergunungan Ural, Russia, awal semalam.

Tahi bintang itu mempunyai kelajuan 54,000 kilometer sejam dan meletup pada ketinggian 30 hingga 50 kilometer di udara, kata Akademi Sains Russia.

Letupan itu menyebabkan kaca pecah di banyak tempat, kata Kementerian Kecemasan Russia yang mengesahkan 34 orang terus dirawat di hospital, tiga daripada mereka parah.

"Penduduk panik. Mereka tidak tahu apa sebenarnya berlaku. Semua orang mengunjungi jiran terdekat untuk memastikan sama ada mereka selamat," kata Sergey Hametov, penduduk daerah Chelyabinsk, 1500 kilometer ke timur Moscow, bandar terbesar di kawasan kejadian.

Letusan besar

"Kami nampak satu letusan besar cahaya dan keluar rumah untuk menentukan apa sebenarnya berlaku dan dengar bunyi dentuman kuat," katanya lagi.
Seorang lagi penduduk Chelyabinsk, Valya Kazakov, berkata ada juga beberapa wanita tua dekat rumahnya mula menangis kerana percaya dunia kiamat.

Ada juga beberapa serpihan tahi bintang itu jatuh di sebuah empangan di luar bandar Cherbakul, kata pejabat gabenor wilayah yang dipetik agensi berita ITAR-Tass. Tidak diketahui sama ada penduduk terkena serpihan tahi bintang itu.

Agensi berita itu juga memetik jurucakap tentera, Yarslavl Roshupkin sebagai berkata, pihaknya menemui sebuah lubang besar enam meter lebar di tempat beberapa serpihan mengenai bumi.

Bunyi sonik

Tahi bintang biasanya akan mengeluarkan bunyi sonik ketika masuk ke atmosfera kerana bergerak melebihi kelajuan bunyi.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Vodim Kolesnikov berkata, bumbung sebuah kilang juga roboh.

Beberapa laporan juga bercanggah dengan apa yang berrlaku. Jurucakap Kementerian Kecemasan Irina Rossius, berkata ada beberapa tahi bintang jatuh ke bumi manakala seorang lagi jurucakap, Elena Smirnikh, dipetik agensi berita Interfax sebagai berkata bahawa hanya satu tahi bintang dilihat. - AP

INFO: Tahi bintang
* Tahi bintang adalah ketulan batu dari angkasa yang masuk ke atmosfera bumi
* Tahi bintang biasanya mencapai kelajuan 30,000 kilometer sejam
* Tahi bintang yang lebih kecil biasanya lepasi atmosfera bumi lima hingga 10 kali setahun
* Tahi bintang besar yang jatuh ke bumi biasanya berlaku setiap lima tahun
* Tahi bintang yang terakhir berlaku pada 2008 apabila ia meletup di Sudan tetapi tiada siapa cedera
* Tahi bintang yang dijual mempunyai nilai sehingga AS$670 (RM2,010) satu gram
* Bertanggungjawab atas kepupusan dinosaur 66 juta tahun lalu
* 20,000 petugas kecemasan ditempatkan di kawasan kejadian untuk bantu penduduk

Kapal China terus ceroboh Senkaku

Posted: 15 Feb 2013 12:12 PM PST

Tokyo: Tiga lagi kapal China memasuki perairan yang menjadi rebutan semalam, kata pengawal pantai Jepun.

Kejadian berlaku ketika hubungan kedua-dua negara semakin dingin berikutan ujian nuklear sekutu Beijing, Korea Utara.

Kapal pemerhati maritim belayar berdekatan kepulauan Senkaku yang dikawal Jepun, pulau diberi nama Diaoyu dalam bahasa Cina jam 9.30 pagi waktu tempatan, kata pengawal pantai.

"Jepun tidak boleh terima perkara ini. Ia amat dikesali," kata Menteri Luar, Fumio Kishida, ketika memberi taklimat semalam, sambil menambah kementeriannya sudah menyampaikan sentimen itu kepada kedutaan China.

Hubungan di antara kedua-dua negara gergasi Asia itu goyah berhubung perbalahan wilayah, yang mencetuskan perhimpunan antiJepun di seluruh China tahun lalu.
Bantahan dan pemulauan barangan tidak rasmi mengancam perniagaan Jepun yang beroperasi di negara ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Berpotensi cetus peperangan
Sebahagian pemerhati memberi amaran ketegangan diplomatik boleh membawa kepada peperangan yang berpotensi memberi kesan buruk serantau.

Jepun berkata, armada kecil China bulan lalu mengunci radar kawalan senjata terhadap salah sebuah kapal pemusnahnya di laut.

Ia berkata, sebuah lagi kapal terdahulu menyasarkan helikopter, tindakan yang disifatkan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, sebagai provokatif dan bahaya.

Bagaimanapun, kata penganalisis, Jepun perlu berhati-hati, dengan tekanan ke atas China ketika dunia mahukan sokongan Beijing bagi sekatan lebih ketat terhadap Korea Utara berikutan ujian nuklearnya. - AFP

Tiada ulasan:

Catat Komen