Jumaat, 9 November 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


88 tahun nanti gambar kahwin

Posted: 08 Nov 2012 01:36 PM PST

NANCHING: Tanya mana-mana pasangan yang sudah bertunang dan mereka akan menjawab majlis perkahwinan tidak akan lengkap tanpa gambar romantik bagi mengingati majlis berkenaan.

Sebahagian pasangan yang baru berkahwin akan mengambil gambar mereka selepas majlis itu.

Tetapi bagi pasangan ini, mereka menanti hingga 88 tahun sebelum dapat merakam gambar paling istimewa dalam hidup mereka.

Pasangan yang sudah menjangkau usia 100 tahun, Wu Conghan dan Wu Sognshi, berkahwin di wilayah Sichuan, China pada 1924.


Bagaimanapun, mereka tidak merakam gambar perkahwinan itu sehinggalah baru-baru ini.


Conghan, 101, dan Sognshi, 103, hidup bahagia bersama sejak 88 tahun lalu.

Mereka selalu mengimpi untuk merakamkan gambar kahwin mereka.

Tetapi pasangan itu tidak mempunyai pilihan apabila melangsungkan perkahwinan mereka pada tahun berkenaan.

Impian mereka dijadikan realiti baru-baru ini oleh sebuah syarikat foto di Nanching, bandar tempat tinggal mereka.

Seperti apa juga yang ada kaitan dengan majlis perkahwinan, pengantin perempuan mahu rakaman itu paling sempurna dan memastikan suaminya kelihatan paling segak denghan baju putih. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/09


Budak hampir ‘dibaham’ singa ketika bergambar di zoo

Posted: 08 Nov 2012 08:35 AM PST

PARIS: Bukan setiap hari anda boleh berdepan dengan singa.

Tetapi itu yang sebenarnya berlaku pada seorang kanak-kanak yang bergaya untuk bergambar di sebuah zoo.


Kanak-kanak comel itu berdiri di depan kandang singa dan menanti ibu bapanya merakamkan gambar apabila seekor haiwan berkenaan menghampirinya. Video singkat kejadian yang dipercayai berlaku di sebuah zoo Perancis menunjukkan kanak-kanak itu pusing ke belakang selepas diarah oleh seorang dewasa.

Sebaik memandang ke belakang, kanak-kanak itu mendapati seekor singa betina merenung tajam ke mukanya. Dia jelas terkejut dan takut sebelum berlari dari kandang berkenaan dengan singa itu masih merenungnya di sebalik dinding kaca yang mengelilingi kandang itu. Kanak-kanak yang berusia antara tujuh atau lapan tahun itu kemudian meninggalkan tempat berkenaan dengan tersenyum. Singa itu pula kelihatan kecewa.


Ibu bapa kanak-kanak berkenaan memuatnaikkan video itu ke Internet dengan menggunakan lagu filem Jaws sebagai muzik latar.


Mereka juga menulis: "Harimau lapar? Ia kelihatan begitu berminat dengan anak saya. Mujur ada tembok kaca." Ada yang mengulas, singa itu kelihatan lebih 'berminat untuk berkawan' daripada untuk membaham kanak-kanak berkenaan. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/09


Tiada ulasan:

Catat Komen