Rabu, 5 Oktober 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


iPhone 4S dikritik ramai

Posted:

iPhone 4S dikritik ramai

iPhone 4S dikritik ramai

CUPERTINO, California 5 Okt. - Pelancaran produk terbaru iPhone, iPhone 4S oleh Apple Inc. yang hanya merupakan model iPhone 4 yang dinaik taraf semalam menerima kritikan dan kekecewaan peminat di Internet.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tim Cook yang baru menerajui syarikat terkemuka itu gagal menarik perhatian terhadap produk besar terbaru di bawah penyeliaannya, seperti mana yang pernah dilakukan bekas peneraju syarikat itu, Steve Job ke atas produk-produk terbaru mereka.

Apple kini berada di persimpangan kritikal apabila telefon Android keluaran Samsung Electronics dan pesaing lain semakin mendekati persaingan dalam produk teknologi telekomunikasi.

Pelabur dan peminat yang pada mulanya teruja dengan laporan pengumuman produk terbaru iPhone itu menyebabkan saham Apple menurun lima peratus, namun pulih sebanyak 0.6 peratus sebelum pasaran ditutup.

Cook yang menggantikan Jobs pada Ogos lalu memperkenalkan iPhone baru yang mempunyai pengenalan suara dan kamera yang lebih baik, namun ia kelihatan sama seperti telefon sebelum ini.

Walaupun gajet itu tidak seperti yang diharapkan, penganalisis menyukai teknologi suara berkenaan yang membantu pengguna menggunakan suara untuk segala perkara termasuk pencarian harga saham sehingga menghantar mesej.

Teknologi suara iPhone itu dikatakan lebih mudah digunakan daripada telefon Android atau Blackberry keluaran Research in Motion.

''Sudah 16 bulan dan apa yang baru hanyalah pemproses A5 dalam iPhone 4 yang sedia ada. Ia sedikit mengecewakan, namun ia tetap akan dijual dalam jumlah jutaan unit,'' ujar penganalisis, Colin Gillis dari BGC Partners.

Para penganlisis berkata, apa yang lebih penting ialah untuk mengekalkan populariti iPhone 4 ekoran ia dijual lebih 20 juta unit pada tahun ini sehingga 25 Jun lalu.

''Ia agak melucukan jika mereka memanggilnya iPhone 5, namun saham mereka tidak akan menghadapi masalah tetapi mereka memanggilnya 4S yang mengecewakan beberapa pihak,'' kata pengurus portfolio syarikat WP Stewart, Michael Walker. - Reuters

Kunjungan Ratu Universe ke Indonesia jadi kontroversi

Posted:

Kunjungan Ratu Universe ke Indonesia jadi kontroversi

Kunjungan Ratu Universe ke Indonesia jadi kontroversi

Oleh SAHARUDIN MUSTHAFA
saharudin.musthafa@utusan.com.my


Leila Lopes bergaya bersama model kereta Proton di bilik pameran Proton di Pondok Indah, Jakarta, semalam. - Utusan


JAKARTA 5 Okt. - Kunjungan sulung Miss Universe 2011, Leila Lopes ke Indonesia diseret ke kancah kontroversi selepas dia dilaporkan dibayar sebanyak AS$84,000 (RM268,000) hanya untuk menghadiri satu acara makan malam amal.

Lopes dijadual menjadi tetamu kenamaan majlis makan malam amal sempena sambutan ulang tahun persatuan isteri-isteri polis, Bhayangkari cawangan Jawa Timur pada Selasa depan.

Muka depan akhbar Jakarta Globe hari ini melaporkan, bayaran berkenaan diperoleh daripada sumbangan pegawai-pegawai polis untuk dibayar kepada ratu cantik yang berasal dari Angola itu sebagai ganjaran atas kehadirannya.

Sehubungan itu, pakar pertahanan negara, Bambang Widodo Umar menggesa Ketua Polis Negara, Jeneral Timur Pradopo supaya mengambil tindakan terhadap Ketua Polis Jawa Timur, Inspektor Jeneral Putut Bayusenot atas skandal berkenaan.

"Ketua Polis Negara atau pengerusi Persatuan Bhayangkari seharusnya menasihatkan Ketua Polis Jawa Timur atau isterinya bagaimana cara untuk meraikan ulang tahun," kata pensyarah di Universiti Polis Kebangsaan itu lagi.

Bambang yang juga bekas pegawai di Suruhanjaya Polis Kebangsaan berkata, adalah lebih baik sumbangan wang sebanyak itu disalurkan kepada badan-badan kebajikan atau membantu anggota polis pangkat rendah.

"Ada ketika anggota polis yang berjawatan kecil tidak mampu untuk membayar sewa rumah mereka," tegas Bambang lagi.

Sementara itu, dalam kunjungannya ke negara ini, Lopes juga dibawa ke bilik pameran jualan kereta buatan Malaysia, Proton di Pondok Indah di sini hari ini.

Dalam kunjungan singkat itu, Lopes turut diberi peluang menaiki kenderaan Proton Exora President (versi Indonesia).

"Exora sebuah kereta yang sangat selesa. Saya hampir terlelap kerana keselesaan yang ada pada Exora," kata Lopes yang turut ditemani Puteri Indonesia, Nadine Alexandra Dewi Ames. - Utusan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan