Jumaat, 23 September 2011

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Carla tak sabar nak minum arak, merokok semula

Posted: 22 Sep 2011 08:24 AM PDT

PARIS: Wanita pertama Perancis, Carla Bruni-Sarkozy, berkata dia tidak sabar untuk melahirkan anak supaya dapat minum arak dan merokok semula.

Bekas model dan ahli muzik berusia 43 tahun itu memberitahu akhbar Le Parisien, dia begitu bosan kerana tidak dapat minum arak dan merokok sepanjang lapan bulan hamil.

"Terus terang saya katakan saya tidak dapat sabar lagi. Saya menghabiskan banyak masa dengan duduk atau baring. Saya tidak boleh minum arak atau merokok. Saya tidak sabar untuk bersalin," katanya.

Carla dijadual melahirkan kandungannya enam minggu lagi. Ia anak keduanya dan yang pertama dengan Presiden Nicolas Sarkozy.


Carla mempunyai anak, Aurelien yang dilahirkan pada 2001 hasil hubungan dengan bekas teman lelakinya, Raphael Enthoven.


Rakan Carla memberitahu akhbar itu, kerana dia hamil selepas usia 40 tahun, doktor menasihatinya supaya banyak berehat. — Agensi

George Soros antara 10 paling kaya

Posted: 22 Sep 2011 08:23 AM PDT

NEW YORK: Pelabur, George Soros, pada usia 81 tahun, buat kali pertama tersenarai antara 10 orang paling kaya di Amerika Syarikat.

Tidak mengejutkan, Bill Gates sekali lagi menduduki tangga teratas senarai berkenaan dengan harta berjumlah AS$59 bilion, meningkat AS$5 bilion, lapor Majalah Forbes semalam dalam edisi 2011 senarai tahunan orang paling kayanya.


Pengasas Microsoft itu menjadi orang paling kaya Amerika sejak 1994.

Setiap mereka yang berada dalam senarai 20 paling kaya menyaksikan kekayaan mereka meningkat, kecuali Warren Buffet yang hartanya merosot sebanyak AS$6 bilion kepada AS$39 bilion ekoran kejatuhan sahamnya dalam Berkshire Hathaway. Buffett sebelum ini menggesa Presiden Barack Obama supaya meningkatkan cukai terhadap jutawan dan berikrar akan mendermakan 99 peratus hartanya untuk kerja kebajikan.


Menduduki tangga ketujuh, Soros memiliki harta berjumlah AS$22 bilion selepas menggabungkan harta bersihnya bernilai AS$7.8 bilion dengan pelaburannya dalam emas dan sekuriti berkaitan.


Soros menukarkan sahamnya kepada tunai pada musim bunga lalu, membolehkannya mengekalkan keuntungan dan mengelak daripada kerugian ketika kegawatan pasaran ekoran krisis hutang di Eropah.

Sementara itu, Buffet menduduki tangga kedua dan kemerosotan hartanya berpunca daripada kejatuhan saham nya dalam Berkshire Hathaway sebanyak sembilan peratus antara 25 Ogos 2010 dan 26 Ogos 2011. "Beliau juga adalah bilionair paling dermawan," kata Luisa Kroll, Pengarang Forbes. Menduduki tangga ketiga senarai itu ialah pengasas Oracle, Larry Ellison, yang nilai kekayaannya meningkat sebanyak AS$6 billion kepada AS$33 billion. - AP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan