Rabu, 24 Ogos 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


4 lelaki Rusia dipenjara 36 tahun

Posted:

4 lelaki Rusia dipenjara 36 tahun

4 lelaki Rusia dipenjara 36 tahunLONDON 24 Ogos – Mahkamah Woolwich Crown di sini menjatuhkan hukuman penjara berjumlah 36 tahun ke atas empat lelaki Rusia kerana merogol seorang pelajar wanita rakyat Malaysia dan merakam kejadian itu menggunakan telefon iPhone.

Keputusan tersebut dijatuhkan ke atas Oleg Ivanov dan Gregory Andreev Melnikov, masing-masing 23, Norayr Davtyan, 22, serta Armen Simonyan, 19, kesemuanya pelajar sebuah kolej berpestij di selatan London selepas 11 juri termasuk empat wanita sebulat suara mendapati mereka bersalah.

Davtyan yang merupakan ketua kumpulan tersebut dikenakan hukuman penjara 10 tahun, Melnikov pula dipenjara sembilan tahun, manakala Ivanov dan Simonyan masing-masing dijatuhi hukuman penjara lapan tahun.

Hakim Peter Murphy berkata, rakaman video tersebut menunjukkan defendan tidak berperikemanusiaan dan hanya menyifatkan mangsa berusia 18 tahun itu sebagai objek seks.

Keempat-empat pelajar lelaki itu didakwa melakukan perbuatan tersebut pada 21 Januari lalu di bilik Davtyan ketika kolej berkenaan mengadakan parti disko untuk pelajar-pelajarnya.

Rakaman dari kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan mangsa bercakap dengan Melnikov di satu ruang merokok di kolej tersebut sebelum dibawa ke bilik Davtyan.

Di bilik tersebut, mangsa dilihat muntah dan terbaring di lantai dan akhirnya bersendirian bersama empat lelaki tersebut di bilik berkenaan apabila parti itu tamat.

Rakaman video daripada iPhone milik Davtyan menunjukkan keempat-empat lelaki itu merogol gadis tersebut antara pukul 12.38 malam dan 3.10 pagi.

Ivanov, Melnikov, Davtyan, Simonyan sebelum ini membuat pengakuan tidak bersalah ke atas dua tuduhan merogol.

Mereka mendakwa perbuatan mereka itu mendapat persetujuan mangsa. – Agensi

Gaddafi berundur

Posted:

Gaddafi berundur

Gaddafi berundur


Beberapa orang anggota kumpulan pemberontak mengangkat rakan mereka yang cedera dalam pertempuran di hadapan kompleks kediaman Gaddafi di Bab al Aziziya, Tripoli, kelmarin. - REUTERS


TRIPOLI 24 Ogos - Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi berundur dari kubu kuatnya di ibu negara ini dan berikrar akan berjuang habis-habisan selepas pemberontak menawan kompleks kediamannya di Bab al-Aziziya di Tripoli, semalam.

Pemberontak telah menggeledah kediaman rasmi Gaddafi di Bab al-Aziziya di sini dan merampas senjata serta memusnahkan lambang kerajaan rejim itu.

Gaddafi berkata, pengundurannya dari kubu kuatnya itu merupakan satu tindakan taktikal selepas ia diserang 64 kali oleh tentera udara Pakatan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

''Saya akan mati syahid atau saya berjaya dalam perjuangan itu,'' katanya kepada sebuah stesen radio di Tripoli, hari ini.

Bagaimanapun, kedudukan pemimpin Libya itu selepas meninggalkan kubu kuatnya masih menjadi misteri.

Jurucakap Gaddafi, Moussa Ibrahim berkata, pemimpin veteran itu bersedia menentang pemberontak untuk satu jangka masa yang panjang.

''Kami akan jadikan Libya sebagai satu kawasan selepas gempa bumi yang penuh dengan lava dan kebakaran.

''Pemberontak tidak akan aman jika mereka meneruskan rancangan untuk memindahkan ibu pejabat mereka dari Benghazi ke Tripoli,'' katanya.

Dalam pada itu, pelbagai pendapat timbul berhubung kedudukan Gaddafi dengan wakil pemberontak, Kolonel Ahmed Bani memberitahu Al-Arabiya TV, pemberontak percaya pemimpin Libya itu berada di satu daripada tempat persembunyiannya di Tripoli.

''Ia akan memakan masa yang panjang untuk menemuinya,'' ujarnya. - REUTERS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan