Isnin, 8 April 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Bunuh 100 bayi dengan gunting

Posted:

Philadelphia: Seorang graduan sekolah perubatan mendedahkan bagaimana dia melihat bayi dilahir dan dibunuh dengan gunting secara rutin di Philadelphia.

Stephen Massof, 50, dari Pittsburgh, menceritakan kekejaman itu dalam perbicaraan terhadap bekas ketuanya Kermit Gosnell, Khamis lalu.

Gosnell, 72, dituduh membunuh tujuh bayi yang masih hidup di klinik Perubatan Wanita Philadelphia.

Dia berdepan hukuman mati jika sabit kesalahan.

Foto

Gambar menunjukkan himpunan beg plastik yang berisi bahagian tubuh bayi dalam peti sejuk di klinik Gosnell.


Massof yang menantikan hukuman selepas mengaku bersalah membunuh dua bayi baru lahir di klinik itu mendedahkan bahawa dia menyaksikan pengguguran bayi pada usia 26 minggu - dua minggu melepasi had 24 minggu yang dibenarkan.


Dia juga mendakwa melihat 100 bayi yang baru dilahirkan digunting di belakang leher bagi memastikan mereka mati.

Massof turut menceritakan mengenai adegan mengerikan di klinik itu yang begitu kotor dan peralatan pembedahan yang berkarat.

"Ia penuh dengan janin. Janin dan darah ada di merata tempat. Ada yang kepalanya sudah tanggal dengan otak dari tubuh," katanya kepada NBC.

Dia juga mendakwa mesin ultra bunyi di klinik itu dimanipulasi bagi membolehkan janin kelihatan kecil dan lebih muda.

Graduan perubatan itu juga menjelaskan dia memperoleh ijazah perubatan dari Grenada di Hindia Barat dan tidak menamatkan latihan doktor pelatih ketika bekerja dengan Gosnell pada 2003.

Tetapi Massof berkata, dia yakin niat ketuanya jujur dan doktor itu percaya dia membantu wanita miskin yang selalu datang ke kliniknya.

"Saya percaya Gosnell jujur mahu membantu wanita dan melindungi mereka daripada didera dan diabaikan," katanya.

Perbicaraan itu kini masuk minggu ketiga dan dijangka selesai akhir bulan ini.

Lapan pekerja klinik sudah mengaku bersalah atas pelbagai tuduhan, manakala pekerja kesembilan masih dibicarakan dengan Gosnell.

Massof bekerja lima tahun di klinik itu sebelum meninggalkan tempat itu pada 2008 kerana bertelingkah dengan pekerja lain.

"Saya rasa macam anggota bomba di neraka. Saya tidak dapat memadamkan kebakaran," katanya.

Dia menghadapi tuduhan membunuh tiga tahun kemudian selepas siasatan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) terhadap pemberian ubat tahan sakit Gosnell mendorong kepada serbuan di klinik itu dan kes pengguguran lebih serius.

Pendakwa raya menuduh Gosnell mengaut keuntungan lebih AS$1 juta (RM3.1 juta) setahun di klinik itu. Dia mengenakan bayaran sebanyak AS$3,000 (RM 9,168) untuk setiap pengguguran. - Daily Mail

Artikel ini disiarkan pada : 2013/04/08

Hubungan cinta Lindsay, Snow sudah berakhir

Posted:

Hollywood: Hubungan cinta aktres Lindsay Lohan dengan kekasih barunya, Avi Snow dikatakan sudah berakhir walhal mereka baru beberapa minggu menjalin hubungan.

Sebagaimana dipetik daripada E! News semalam, satu sumber berkata, Lindsay sudah tidak bersama pemuzik itu sejak dia bercuti ke Brazil akhir minggu lalu.


Hingga saat ini tidak diketahui mengapa mereka putus hubungan. Kedua-dua pihak belum mengulas mengenainya.

Hubungan antara Lindsay dan Snow tersebar selepas mereka dilihat berciuman di kelab 41 Ocean di Santa Monica. Lindsay ke kelab itu untuk menyaksikan konsert kumpulan muzik Snow, City of the Sun.


Ketika diwawancara E! minggu lalu, Snow turut memuji Lindsay. Dia berkata aktres itu adalah wanita yang sangat menyenangkan. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2013/04/08

Tiada ulasan:

Catat Ulasan