Khamis, 3 Januari 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Hadiah kahwin RM500 juta

Posted: 02 Jan 2013 02:07 PM PST

BEIJING: Seorang jutawan China menghadiahkan pelbagai barangan berharga bernilai RM500 juta, termasuk empat kotak barang kemas, dua kereta mewah, saham dan beberapa rumah sempena perkahwinan anak perempuannya.

Media melaporkan, Pengerusi Kumpulan Fujian Wanli, Wu Duanbiao, juga bermurah hati memberikan anaknya akaun bank dengan simpanan bernilai RM10 juta serta pelbagai rumah mewah. Gambar hadiah perkahwinan itu dimuat naik di Internet mulai kelmarin selepas majlis penuh meriah selama lapan hari itu berakhir.


Majlis itu diadakan di bandar Cizao, Jinjiang, Fujian. Wu - pemilik syarikat pengeluar seramik - turut menganugerahkan menantunya pemilikan sebuah rangkaian kedai runcit di Quanzhou, vila mewah serta rumah agam Wanda. Tidak cukup dengan itu, menantu Wu memperoleh 500 juta saham dalam syarikat Fujian Wanli dengan nilai lebih RM50 juta dan masing-masing sebuah kereta Porsche serta Mercedes yang dihiasi reben merah. Kegembiraan perkahwinan itu turut dikongsi dua pertubuhan kebajikan tempatan yang menerima derma bernilai RM7.5 juta.

Nilai kekayaan sebenar Wu, 54, tidak diketahui dan rekod syarikatnya menunjukkan dia hanya menerima gaji sebanyak RM60,000 tahun lalu. Sementara itu, isteri Wu menggambarkan menantu mereka sebagai 'pemuda yang hebat'.


Sebagai ibu bapa, kata isteri Wu, dia dan suaminya mahukan anak mereka hidup dengan stabil berbanding diri mereka sebagai ahli perniagaan. Ketika ini, menurut laporan media tempatan, pasangan pengantin baru itu mempunyai jawatan dalam lembaga pengarah syarikat Wu.


Mereka juga dilaporkan merancang penyenaraian saham syarikat itu di bursa Korea Selatan. Menantu Wu - hanya dikenali sebagai Xu - adalah kakitangan kerajaan dan mengenali kekasihnya sejak zaman kanak-kanak. Jurucakap Wu mengesahkan pemberian hadiah berkenaan, tetapi menafikan pesta meraikannya berlangsung selama lapan hari.

"Wu suka melakukan sesuatu secara sederhana," katanya. Berdasarkan maklumat di Internet, jamuan perkahwinan anak Wu itu bermula pada 28 Disember dan berlangsung selama lapan hari bagi meraikan tetamu yang ramai. Memberi hadiah mahal memang menjadi tradisi perkahwinan di Fujian, terutama di kawasan Jinjiang dan Shishi. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/03Juruterbang ternampak pencuri masuk rumah

Posted: 02 Jan 2013 09:37 AM PST

TALLAHASSEE: Seorang juruterbang, David Zehntner tidak menyangka dapat mengesan pencuri ketika dia menerbangkan pesawat peribadinya dari North Carolina ke rumahnya di Florida, semalam.

Jurucakap Sheriff Daerah Charlotte berkata, Zehntner ternampak sebuah trak diletakkan di laluan masuk ke rumahnya.


"Dia merendahkan pesawat dipandu untuk melihat apa yang berlaku di situ.

"Ketika itu Zehntner ternampak seorang lelaki melihat ke arahnya dari tingkap sebelum melarikan diri menaiki trak berkenaan," katanya.


Zehntner segera menghubungi polis untuk memaklumkan kejadian itu sebelum dia mengekori pencuri terbabit dari udara. Suspek terbabit akhirnya ditahan polis ketika dia berhenti di satu simpang dan didakwa kerana mencuri.


Jurucakap itu berkata, polis turut menemui sepucuk raifal lengkap berpeluru dalam trak suspek. - TS

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/03Tiada ulasan:

Catat Ulasan