Ahad, 20 Januari 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Drama padang pasir Sahara

Posted: 19 Jan 2013 04:20 AM PST

Algiers: Kumpulan militan Islam semalam mendakwa, mereka masih menahan sejumlah warga asing sebagai tebusan di loji gas terpencil di padang pasir Algeria, hampir 48 jam selepas operasi cubaan menyelamat membunuh sekurang-kurangnya 12 daripada rakan mereka.

Sumber keselamatan Algeria berkata, tujuh warga asing dijadikan tebusan kumpulan berkenaan, membabitkan tiga warga Belgium, dua Amerika Syarikat dan masing-masing seorang dari Jepun dan Britain.


Seorang anggota keselamatan mendakwa ada 10 warga asing masih menjadi tebusan di kompleks loji gas di Padang Pasir Sahara di timur laut Algeria itu. Kawasan berkenaan terletak berhampiran sempadan Libya. Kata sumber itu, selain 10 warga asing terbabit, lebih ramai pekerja loji berkenaan masih gagal dikesan, termasuk sekurang-kurangnya 10 warga Jepun dan lapan Norway. "Tiada sebarang perubahan sejak semalam (kelmarin) dan situasi di loji itu masih sama," katanya. Sementara itu, media Algeria menyelar pihak berkuasa negara itu yang enggan memberikan butiran mengenai insiden berkenaan.

Menurut mereka, kebanyakan maklumat drama tebusan itu diperoleh dari media antarabangsa melalui agensi berita Mauritius, ANI.


Agensi berita ANI pula mendapat banyak maklumat daripada kumpulan yang menyerang loji berkenaan. Jurucakap kumpulan itu berkata, 34 tebusan maut apabila komando Algeria menyerbu loji berkenaan kelmarin, sehari selepas mereka menawannya.


Bagaimanapun, agensi berita Algeria, APS, mendakwa operasi ketenteraan itu mengorbankan 12 tebusan dan 18 penculik.

Namun, kata APS, 100 daripada 132 tebusan warga asing telah berjaya dibebaskan. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/19

Kadar kes rogol lonjak 23 peratus

Posted: 19 Jan 2013 04:15 AM PST

New Delhi: Perangkaan rasmi kerajaan menunjukkan, kadar kes rogol di New Delhi melonjak 23 peratus pada 2012 berbanding tempoh sama pada tahun sebelumnya.

Statistik itu dikeluarkan menjelang bermulanya perbicaraan enam suspek yang menculik, merogol dan membunuh seorang mahasiswa perubatan bulan lalu.


Pesuruhjaya Polis Delhi Neeraj Kumar, berkata kadar kes rogol yang disabitkan di daerah itu jauh lebih tinggi berbanding apa yang dicatatkan di peringkat kebangsaan. "Tetapi kami tidak memandang ringan isu ini dan kita perlu berusaha lebih gigih," katanya.

Pada 2012, kata Neeraj, 706 kes dilaporkan dan ia adalah peningkatan 23.34 peratus berbanding 2011. Selepas kejadian menggemparkan di New Delhi itu dilaporkan, polis menerima kira-kira 45 laporan kes rogol dan 75 kes cabull. New Delhi yang didiami kira-kira 16 juta orang digelar pusat kes rogol di India sejak sekian lama, sekali gus meletakkan bandar raya itu sebagai lokasi paling tidak selamat untuk wanita. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/19

Tiada ulasan:

Catat Komen