Jumaat, 11 Januari 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Robot mimik emosi budak

Posted: 10 Jan 2013 11:25 AM PST

Sacramento: Walaupun belum mencapai tahap sempurna seperti manusia, satu robot yang baru dicipta di sebuah universiti California dilaporkan sangat mirip meniru mimik muka kanak-kanak.

Dinamakan sebagai Diego-San, robot itu mampu membuat pelbagai ekspresi wajah seperti bayi, termasuk tersenyum, menyeringai dan berkerut.


Namun, kelebihan Diego-San tidak dapat dinilai sepenuhnya kerana setakat ini cuma bahagian wajah siap dibina.

Dalam klip video dimuat naik di YouTube, Diego-San yang dicipta menyerupai budak berusia setahun mempamerkan pelbagai emosi, termasuk gembira, sedih, terkejut, keliru dan marah.


Malah, Diego-San juga boleh menggigit bibir bawahnya seperti aksi kanak-kanak hampir menangis.


Robot itu dicipta sekumpulan pakar dari Institut Kajian Neural Universiti California di San Diego.

Mereka memasang kamera berdefinisi tinggi pada Diego-San bagi membolehkan robot berkenaan 'melihat' semua gerakan dan emosi manusia. Sejenis bahan dikenali sebagai frubber digunakan bagi menghasilkan kulit fleksibel Diego-San serta beberapa robot lain yang pernah mereka cipta.


Pakar robotik di universiti berkenaan menggunakan teknologi sains komputer canggih bagi membolehkan robot berkenaan mempelajari pelbagai pengalaman - sama seperti dialami seseorang bayi.

Ekspresi muka bahagian penting bayi berkomunikasi dan membantunya menjalin hubungan dengan orang lain. Robot bayi itu dinaik taraf daripada versi asal.


Antara pembaharuan dibuat adalah rahang baru dibina sepenuhnya bagi meningkatkan keberkesanannya. Pakar robotik, Dr David Hanson, berkata mencipta robot yang mampu memahami serta membuat ekspresi muka adalah aspek penting dalam mengajar mereka memahami perasaan manusia. "Kami mahu menghasilkan robot pintar dan empatik kerana ia jauh lebih penting," katanya. - Daily Mail

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/11

Cruise tolak menari Gangnam

Posted: 10 Jan 2013 11:15 AM PST

Seoul: Aktor terkenal, Tom Cruise, menolak peluang mencuba kemahirannya menari Gangnam Style semalam, walaupun dia menjadi tokoh idaman paling utama pencipta fenomena itu.

Tahun lalu, penyanyi rap Korea Selatan, PSY (yang mencipta tarian Gangnam Style) berkata, individu paling diingini untuk menari Gangnam Style ialah Cruise.


Hero filem Mission Impossible itu berada di Seoul untuk mempromosi filem terbarunya, Jack Reacher, dan sempat memuji PSY sebagai artis yang "agak sensasi." Namun, Cruise enggan mencontohi Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Ban Ki-moon, dengan meniru aksi tarian Gangnam Style. Kata Cruise, PSY mampu melakukan tarian menunggang kuda itu jauh lebih baik berbanding dirinya.

"Saya gembira dengan kejayaannya dan semua orang suka," katanya.


Jack Reacher mula ditayangkan di Korea Selatan minggu depan. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/11

Tiada ulasan:

Catat Ulasan