Ahad, 1 Januari 2012

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Lagi sekatan AS ke atas Iran

Posted:

Lagi sekatan AS ke atas Iran

Lagi sekatan AS ke atas Iran

HONOLULU/TEHERAN 1 Jan. - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama meluluskan sekatan baru terhadap Iran semalam, sejurus selepas Teheran berkata, ia bersedia untuk mengadakan rundingan baru dengan Barat berhubung program nuklearnya dan telah menangguhkan ujian peluru berpandu jarak jauh di Teluk.

Ketegangan antara Iran dengan kuasa Barat meningkat sejak para pemimpin Kesatuan Eropah (EU) bertekad untuk mengenakan sekatan lebih ketat terhadap Teheran sebelum akhir bulan ini dalam usaha untuk memaksanya menghentikan program penyelidikan yang disyaki bertujuan untuk membangunkan senjata nuklear.

Tanpa mandat baru daripada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang sudah pun mengenakan empat pusingan sekatan global, Washington bertindak untuk meningkatkan tekanan dengan sekatan ke atas institusi-institusi kewangan yang berurusan dengan bank pusat Iran.

Rang undang-undang pembiayaan pertahanan yang ditandatangani oleh Obama semalam, setelah diluluskan oleh Kongres pada minggu lalu, bertujuan untuk mengurangkan hasil minyak yang merupakan peratusan besar daripada pendapatan eksport Iran.

Jika dikuatkuasakan dengan ketat, sekatan tersebut akan menjadikan hampir mustahil untuk kebanyakan syarikat penapis minyak membeli minyak mentah daripada Iran, pengeluar keempat terbesar di dunia.

Bagaimanapun, Obama meminta kelonggaran untuk mengenakan sekatan itu secara fleksibel, dan beliau mempunyai budi bicara untuk mengenepikan sekatan.

Pegawai kanan AS berkata, Washington berunding dengan rakan-rakan di kalangan negara asing untuk memastikan sekatan baru itu tidak menjejaskan pasaran tenaga antarabangsa.

Iran bertindak balas terhadap tekanan yang meningkat dengan memberi amaran, ia boleh menutup Selat Hormuz jika sekatan dikenakan ke atas eksport minyaknya.

Teheran menunjukkan kekuatannya dengan melancarkan latihan perang tentera laut selama 10 hari di Teluk Parsi, termasuk menjalankan ujian peluru berpandu 'jarak sederhana' darat ke udara hari ini, dalam tindakan yang mencemaskan pasaran minyak dan menyebabkan harga minyak mentah naik.

Sebelum ini, Iran mengancam untuk menutup Selat Hormuz hanya jika diserang oleh AS dan Israel. - REUTERS

Full content generated by Get Full RSS.

Tragedi warnai Tahun Baru 2012 di Filipina

Posted:

Tragedi warnai Tahun Baru 2012 di Filipina

Tragedi warnai Tahun Baru 2012 di Filipina


Seorang lelaki yang cedera akibat terkena tembakan peluru sesat dibawa ke Pusat Perubatan Jose Reyes Memorial bagi menerima rawatan di Manila, semalam. - AFP


MANILA 1 Jan. - Beratus-ratus penduduk cedera apabila terkena mercun dan peluru sesat, sementara berpuluh-puluh buah rumah hangus dijilat api dalam kebakaran di sini ketika kebanyakan penduduk meraikan sambutan Tahun Baru, semalam.

Pusat Pemantauan Jabatan Kesihatan melaporkan, seramai 454 penduduk dimasukkan ke hospital akibat terkena mercun dan kebanyakannya terdiri daripada kanak-kanak serta mereka yang mabuk.

"Saya melihat mata seorang kanak-kanak terkena mercun dan kecederaan sedemikian boleh menyebabkan kecacatan kekal," kata setiausaha jabatan itu, Enrique Ona.

Dalam pada itu, sekurang-kurangnya 18 cedera terkena peluru sesat yang dilepaskan oleh penembak rambang tanpa menghiraukan amaran pihak berkuasa mengenai larangan penggunaan senjata api.

Seorang wanita hamil juga terpaksa dikejarkan ke hospital untuk menjalani pembedahan selepas terkena peluru sesat.

Wanita itu dan bayinya bagaimanapun terselamat.

Percikan mercun dan bunga api sempena sambutan Tahun Baru malam tadi turut menyebabkan sekurang-kurangnya 30 buah rumah terbakar di kawasan padat di sini. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan