Isnin, 21 November 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


22 maut di Dataran Tahrir

Posted:

22 maut di Dataran Tahrir

22 maut di Dataran Tahrir


Seorang penunjuk perasaan membaling semula peluru pemedih mata ke arah polis di Dataran Tahrir, Kaherah, semalam. - REUTERS


KAHERAH 21 Nov. - Pertempuran antara penunjuk perasaan dengan anggota pasukan keselamatan di Dataran Tahrir yang masuk hari ketiga semakin memburuk hari ini, dengan angka korban meningkat kepada 22 orang.

Kejadian itu berlaku apabila polis dan anggota tentera menggunakan belantan, gas pemedih mata dan tembakan peluru burung bagi menyuraikan penunjuk perasaan yang menuntut peralihan kuasa pihak tentera kepada kuasa rakyat.

Tentera Mesir dilapor turut membakar khemah penunjuk perasaan di dataran tersebut.

Ia merupakan hari kedua keganasan berlaku di ibu negara ini, selepas satu perarakan anti tentera secara aman yang dilakukan Jumaat lalu.

Pegawai di rumah mayat berkata, lebih 20 maut semalam dan dua lagi kelmarin menjelang pilihan raya pertama negara ini, dalam keganasan terburuk sejak kejatuhan rejim Hosni Mubarak.

Pilihan raya perundangan akan diadakan pada 28 November ini.

Pegawai berkata, sekurang-kurangnya empat penunjuk perasaan ditembak mati semalam.

Menurut kenyataan agensi berita MENA, Kementerian Kesihatan melaporkan seramai 10 terbunuh semalam, sementara 1,700 yang lain cedera sepanjang hujung minggu lalu dalam pertempuran.

Terdahulu, Dr. Mohammed Fatuh yang bertugas di Dataran Tahrir berkata, tiga mayat dengan kesan tembakan dibawa ke hospital sementara di dataran tersebut.

Pasukan perubatan sebelum itu melaporkan empat kematian, satu akibat terkena tembakan peluru hidup serta tiga kerana sesak nafas terhidu gas pemedih mata.

Wartawan AFP malam tadi berkata, penunjuk perasaan di sebatang jalan dilihat melempar batu dan bom petrol ke arah kereta perisai tentera serta polis rusuhan sebelum polis tentera membalas dengan melepaskan tembakan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Amir Kuwait tidak akan pecat Perdana Menteri

Posted:

Amir Kuwait tidak akan pecat Perdana Menteri

Amir Kuwait tidak akan pecat Perdana Menteri


Penunjuk perasaan mengibarkan bendera sambil berdiri di atas meja Speaker Parlimen Kuwait pada 16 November lalu. - REUTERS


KUWAIT CITY 21 Nov. - Amir Kuwait, Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah menegaskan, beliau tidak akan tunduk kepada tuntutan penunjuk perasaan yang mendesak agar Perdana Menteri dipecat dan Parlimen dibubarkan.

Beliau turut menyifatkan tindakan menyerbu Parlimen oleh pembangkang minggu lalu sebagai 'hari hitam' dalam sejarah negara.

"Apa yang berlaku amat luar biasa. Hari di mana Ahli-ahli Parlimen dan penunjuk perasaan menyerbu Parlimen adalah 'hari hitam' buat kita," katanya semasa bertemu editor-editor dalam ulasannya yang diterbitkan hari ini.

Aktivis muda diketuai Ahli Parlimen pembangkang menyerbu Parlimen Kuwait Rabu lalu selepas bertempur dengan polis semasa satu perhimpunan yang menuntut pembubaran Kabinet serta pemecatan Perdana Menteri, Sheikh Nasser Mohammad al-Ahmad Al-Sabah atas dakwaan rasuah.

"Berdasarkan Perlembagaan, saya yang melantik dan memecat Perdana Menteri serta menteri-menteri.

"Walaupun jika saya mahu beliau (Sheikh Nasser) meletak jawatan, saya tidak akan lakukannya kerana desakan pihak pembangkang," katanya seperti yang dipetik akhbar Al-Jarida.

Sheikh Nasser yang juga ahli keluarga pemerintah, didesak meletak jawatan ekoran dakwaan rasuah serta tuduhan beliau memindahkan dana awam ke akaunnya di luar negara, dua dakwaan yang dinafikan kerajaan.

Di bawah undang-undang Kuwait, Amir mengetuai Parlimen, kerajaan dan badan kehakiman negara. Amir juga mempunyai hak mutlak untuk melantik serta memecat anggota Kabinet dan membubarkan Parlimen.

Sheikh Sabah berkata, kira-kira 40 individu termasuk Ahli Parlimen bakal dikenakan tindakan undang-undang kerana menyerbu Parlimen dan beliau berikrar mereka yang terlibat tidak akan diampunkan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan