Khamis, 27 Januari 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Penduduk Islam bertambah lebih cepat

Posted:

Penduduk Islam bertambah lebih cepat

Penduduk Islam bertambah lebih cepat

WASHINGTON 27 Jan. - Penduduk Islam di dunia akan bertambah sekali ganda lebih cepat berbanding penduduk bukan Islam dalam tempoh 20 tahun akan datang.

Satu kajian terbaru oleh Pew Forum on Religion and Public Life juga meramalkan, umat Islam dalam masa satu generasi akan menyamai lebih 25 peratus daripada penduduk dunia.

Penyelidik Pew Forum yang menggunakan kadar kesuburan, kematian dan penghijrahan menjangkakan kadar pertumbuhan penduduk Islam di dunia pada paras 1.5 peratus setahun dalam tempoh dua dekad akan datang, manakala bagi penduduk bukan Islam, kadar pertumbuhan hanya 0.7 peratus setahun.

Kajian berjudul The Future of the Global Muslim Population itu mengunjurkan pada 2030 umat Islam akan menyamai 26.4 peratus daripada penduduk dunia yang dijangka berjumlah kira-kira 8.3 bilion orang pada waktu itu.

Peratusan itu menandakan kenaikan tiga peratus berbanding 23.4 peratus yang merupakan penduduk Islam daripada kira-kira 6.9 bilion penduduk dunia pada masa kini.

Lebih daripada enam dalam setiap 10 penduduk Islam akan mendiami rantau Asia Pasifik pada 2030 dan Pakistan akan mengatasi Indonesia sebagai negara yang mempunyai penduduk Islam paling ramai.

Di Afrika, penduduk Islam di Nigeria dijangka lebih ramai daripada penduduk Islam di Mesir dalam tempoh 20 tahun, menurut kajian itu.

Di Eropah, Pew Forum meramalkan penduduk Islam akan bertambah hampir 33 peratus dalam tempoh 20 tahun, daripada 44.1 juta orang atau enam peratus daripada penduduk Eropah pada 2010, kepada 58.2 juta atau lapan peratus daripada keseluruhan penduduk pada 2030.

Sementara itu, Amerika Syarikat (AS) dijangka mempunyai penduduk Islam yang lebih ramai berbanding mana-mana negara Eropah kecuali Rusia dan Perancis pada 2030.

Peratusan penduduk Islam daripada keseluruhan penduduk AS diramalkan meningkat daripada kurang daripada satu peratus pada masa sekarang kepada 1.7 peratus pada 2030, menjadikan bilangan umat Islam seramai penganut Yahudi atau Kristian di AS, menurut kajian itu.

Penduduk Islam di AS dijangka bertambah daripada 2.6 juta pada 2010 kepada 6.2 juta pada 2030. - AFP

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Bandar Jeddah banjir lagi

Posted:

Bandar Jeddah banjir lagi

Bandar Jeddah banjir lagi


Penduduk Jeddah meredah banjir semasa menyeberangi sebatang jalan di bandar raya itu, kelmarin. - REUTERS


JEDDAH 27 Jan. - Beberapa batang jalan di Jeddah ditenggelami air dan beberapa kawasan terputus bekalan elektrik ekoran hujan lebat semalam, sekali gus meningkatkan kebimbangan berulangnya banjir buruk seperti pada 2009 yang meragut lebih 120 nyawa.

Banjir terbaru di bandar raya kedua terbesar di Arab Saudi ini mencetuskan perbahasan hangat mengenai kelemahan infrastruktur di negara pengeksport minyak terkemuka di dunia ini.

Dalam kejadian semalam, kereta terapung di jalan-jalan yang bertukar menjadi sungai, sementara udara dicemari bau busuk daripada kumbahan yang mengalir dari tangki bawah tanah yang melimpah dan bercampur dengan air banjir.

Bandar pelabuhan di Laut Merah yang didiami empat juta penduduk ini tidak mempunyai sistem kumbahan.

Pasukan penyelamat menaiki bot dan helikopter menjalankan gerakan mencari di kawasan banjir dan penduduk berkata, ramai antara mereka tidak dapat pergi ke sekolah dan tempat kerja.

Penduduk sudah lama merungut mengenai kelemahan infrastruktur di negara Arab Teluk ini, yang memiliki rizab asing melebihi AS$400 bilion (RM1.24 trilion) hasil harga minyak yang tinggi sejak beberapa tahun lalu.

Raja Abdullah yang sedang berehat di Maghribi selepas menjalani pembedahan tulang belakang di New York mengarahkan operasi menyelamat diperhebatkan, sambil memberi amaran kepada 'sesiapa sahaja supaya jangan melengah-lengahkan arahan ini', lapor media rasmi.

"Arahan ini hendaklah dilaksanakan sekarang tanpa berlengah-lengah, untuk menyalurkan bantuan bagi mengurangkan kesan bencana, terutamanya kerana hujan dijangka berlarutan selama beberapa hari lagi," kata Abdullah dalam satu perintah.

Pihak berkuasa yang menggesa penduduk supaya tidak keluar rumah belum mentaksirkan kerosakan atau melaporkan bilangan kemalangan jiwa. - Reuters

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan