Jumaat, 28 Januari 2011

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


Protes 'yawmul ghadap' meledak di Mesir

Posted: 28 Jan 2011 11:56 AM PST

Dunia

Polis tembak penunjuk perasaan desak Mubarak berundur

KAHERAH: Polis rusuhan Mesir menembak peluru getah ke arah penunjuk perasaan yang menjanjikan 'yawmul ghadab' atau hari kemarahan di seluruh negara itu semalam bagi menuntut presiden Hosni Mubarak meletak jawatan selepas 30 tahun memerintah.

Ada laporan menyatakan penunjuk perasaan sudah sampai dekat Istana Presiden.Penunjuk perasaan berhimpun di beberapa kawasan di seluruh negara termasuk di sebuah kejiranan berhampiran istana presiden di Kaherah, memaksa polis menembak gas pemedih mata dan meriam air bagi menyuraikan mereka.
Puluhan ribu tunjuk perasaan yang mula berhimpun dan berarak selepas solat Jumaat membawa poster anti Mubarak sambil melaung 'Undur, undur Hosni Mubarak.'

Kumpulan Vodafone berkata semua pengendali telefon selular di Mesir diarah menggantung perkhidmatan masing-masing di kawasan tertentu, bertujuan membendung penganjur bantahan daripada menghimpunkan penunjuk perasaan.

Bekas ketua agensi tenaga atom Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), Mohamed ElBaradei, yang juga penerima anugerah keamanan Nobel yang turut menuntut Mubarak meletak jawatan, dihalang keluar dari sebuah masjid di kawasan Giza di Kaherah bagi memimpin kira-kira 2,000 jemaah untuk mengadakan tunjuk perasaan.
Jemaah itu dikepung polis ketika mengadakan solat Jumaat di sebuah medan di luar masjid di Giza itu.

"Rakyat mahu rejim Mubarak berkubur," penunjuk perasaan didengar melaung selepas solat.

"Berambus, berambus Mubarak. Mubarak, pesawat menanti anda," laung mereka lagi merujuk kepada bekas Presiden Tunisia, Zine al-Abidine Ben Ali yang terpaksa melarikan diri ke Arab Saudi pada 14 Januari lalu berikutan bantahan besar-besaran rakyat yang berterusan hingga hari ini.

Malah, bantahan di Tunisia menyaksikan protes meletus di negara Arab lain termasuk Algeria, Jordan dan Yaman. Di Jordan, tunjuk perasaan ketiga pada hari Jumaat berlangsung.

Rakyat Mesir mengadakan tunjuk perasaan sejak Selasa lalu dan lebih 1,000 sudah ditahan polis.

Ahli Ikhwanul Muslimim – kumpulan pembangkang yang diharamkan – turut ditahan polis selepas mengeluarkan kenyataan menyokong tunjuk perasaan itu.

Penunjuk perasaan yang rata-ratanya golongan muda mahu pemerintahan kuku besi Mubarak berakhir bagi menyelesaikan masalah pengangguran, inflasi dan rasuah.

Rungutan yang sama mengenai rasuah dan kemiskinan kedengaran di kalangan penunjuk perasaan di negara serantau Algeria dan Yaman yang turut mendapat inspirasi daripada revolusi di Tunisia yang menyaksikan berakhirnya pemerintahan kuku besi Ben Ali selama 23 tahun.

"Hanya tuhan yang tahu apa akan berlaku hari ini. Selepas Tunisia, apa saja boleh berlaku," kata seorang penunjuk perasaan.

Selain perkhidmatan telefon selular, perkhidmatan internet melalui pelayan Mesir turut disekat di seluruh negara sejak malam kelmarin.

Laman web sosial Facebook sebelum ini digunakan oleh penganjur tunjuk perasaan untuk mengumumkan lokasi dan masa bantahan.– Reuters


Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

16 penerbangan ke Bali dibatal

Posted: 28 Jan 2011 11:53 AM PST

Dunia

Pelancong terkandas gunung Bromo muntah debu

JAKARTA: Sejumlah 16 penerbangan antarabangsa masuk dan keluar dari pulau peranginan Bali dibatalkan semalam berikutan debu berbahaya yang berterusan dimuntahkan gunung berapi Indonesia yang kembali aktif.

Beribu-ribu pelancong asing kebanyakan dari Australia masih terkandas di pulau berkenaan selepas kepulan debu dari Gunung Berapi Bromo di Pulau Jawa memenuhi ruang udara sehingga ke Bali sejak Khamis. Pembatalan terkini ini menjadikan 30 perkhidmatan ditangguhkan sejak 24 jam lalu berikutan debuan gunung berapi berkenaan.

Syarikat penerbangan tambang murah Australia, Jetstar semalam berkata mereka membatalkan semua tujuh perkhidmatan pergi dan balik dari Australia dan Singapura ke Bali.

"Kami terpaksa mengambil pendekatan mengutamakan keselamatan penumpang dan pesawat.

"Keadaan sukar berikutan jarak penglihatan yang berubah-ubah, ada debu gunung berapi memenuhi persekitaran lapangan terbang Denpasar," kata jurucakap Jetstar, Simon Westaway kepada radio Australia.
Jurucakap syarikat itu berkata sekurang-kurangnya 1,600 penumpang mereka terkandas di Bali berikutan pembatalan berkenaan, lapor Associated Press Australia.

Virgin Blue, juga syarikat tambang murah Australia berkata mereka membatalkan lima penerbangan pagi semalam dari dan ke Bali. Hampir 900 penumpangnya terkandas di pulau terbabit. Manakala Cathay Pacific membatalkan dua penerbangan.

Bagaimanapun seorang jurucakap Lapangan Terbang Denpasar, Bali, Sherly Yunita berkata beberapa penerbangan antarabangsa dan domestik terus tiba dan berlepas dari lapangan terbang terbabit.

"Ia bergantung kepada keputusan syarikat penerbangan sendiri," katanya.

Singapore Airlines dan China Airlines yang membatalkan beberapa penerbangan kelmarin meneruskan perkhidmatan mereka, katanya. – AFP


Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan