Jumaat, 15 Mac 2013

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


36 pengikut Azzimuddie akan didakwa di Filipina

Posted:

36 pengikut Azzimuddie akan didakwa di Filipina

36 pengikut Azzimuddie akan didakwa di Filipina

ANGGOTA polis Filipina cuba menghalang seorang penunjuk perasaan yang mendesak pasukan keselamatan Malaysia menghentikan operasi
ke atas pengganas Sulu daripada mendekati pagar Kedutaan Malaysia
di Manila semalam.


MANILA - Seramai 36 orang pengikut ketua gerombolan pengganas Sulu di Sabah, Azzimuddie Kiram yang ditahan oleh Tentera Laut Filipina selepas melarikan diri dari Sabah pada pagi kelmarin akan didakwa kerana memiliki senjata haram, kata Setiausaha Kehakiman Leila de Lima semalam.

Menurut laporan akhbar Philippine Daily Inquirer, De Lima berkata, 35 orang lelaki dan seorang wanita yang mendakwa sebagai anggota Tentera Kesultanan Sulu itu akan dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan tersebut.

"Mereka boleh dikenakan tuduhan kerana memiliki senjata api dan senjata berbahaya," kata De Lima pada satu sidang media di Istana Malacanang.

Ketika mengulas kritikan yang mendakwa pemerintah bertindak menfailkan pertuduhan terhadap para pengikut itu dengan cepat berbanding membantah layanan tidak berperikemanusiaan oleh Malaysia terhadap warga Filipina, de Lima berkata: "Kumpulan itu telah melakukan tindakan menyalahi undang-undang dan perbuatan jenayah menyebabkan kita tidak boleh mengetepikan mereka."

Kelmarin, dua buah bot peronda Tentera Laut Filipina berjaya memintas dua bot yang membawa 36 pengikut Azzimuddie termasuk seorang wanita yang memasuki perairan Filipina dari Sabah.

Ketika pemeriksaan, kedua-dua bot itu didapati membawa sejumlah senjata api termasuk M16 dan senapang patah.

Salah seorang penumpang turut dilaporkan cedera.

De Lima berkata, semua penumpang memperkenalkan diri mereka sebagai Tentera Kesultanan Sulu.

Bot peronda tentera laut Filipina memintas sebuah bot yang membawa 18 orang penumpang termasuk seorang wanita di perairan Pulau Omapoy kira-kira pukul 6.35 pagi.

Kira-kira sejam selepas itu sebuah bot lagi yang membawa 18 penumpang dipintas di perairan Pulau Andulingan.

Mereka melarikan diri dari Sabah selepas berlaku pertempuran antara pasukan keselamatan dengan para pengikut Azzimuddie yang merupakan adik Jamalul Kiram III.

Pertempuran itu berlaku selepas para pengganas Sulu tersebut menceroboh Sabah pada 12 Februari lalu dengan alasan untuk menuntut tanah nenek moyang Kesultanan Sulu.

Namun, Azzimuddie bukan antara yang ditahan.

Menurut De Lima, beliau tidak tahu sama ada pegawai penyiasat memperoleh sebarang maklumat mengenai kedudukan Azzimuddie.

"Daripada semua petunjuk itu, mereka kemungkinan adalah saki-baki pengikut ke Sabah dan selepas diserang pasukan keselamatan Malaysia mereka pulang ke sini," katanya.

Kesemua mereka kini ditempatkan di sebuah kem tentera laut di bandar Panglima Sugala di Tawi-Tawi dan disoal siasat oleh para pegawai Biro Siasatan Kebangsaan dan polis. - Agensi

Tentera Filipina tempatkan 34 kapal untuk bantu pelarian dari Sabah

Posted:

Tentera Filipina tempatkan 34 kapal untuk bantu pelarian dari Sabah

Tentera Filipina tempatkan 34 kapal untuk bantu pelarian dari Sabah


GAMBAR fail menunjukkan penduduk Filipina tiba di Jolo dari Sabah bagi melarikan diri daripada pertempuran antara kumpulan pengganas Sulu dengan anggota keselamatan Malaysia baru-baru ini.


MANILA - Tentera Laut Filipina menyatakan ia telah menempatkan sebanyak 34 unit kapal di sepanjang sempadan perairan negara ini bagi membantu pelarian dari Sabah untuk kembali ke sini, lapor portal berita Philstar.com. semalam.

Ia juga memberi jaminan tidak akan ada pengikut pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III boleh melepasi sekatan itu untuk ke Sabah.

"Kita mempunyai kapal yang mencukupi untuk mengawal sempadan perairan negara," kata jurucakap tentera laut, Leftenan Komander Gregory Fabic.

Katanya, pasukannya masih berkemampuan untuk mengesan dan mencegah sebarang pencerobohan.

Kelmarin dua buah bot yang membawa seramai 36 orang yang merupakan saki-baki pengganas Sulu di Sabah berjaya dipintas kapal peronda milik negara ini.

Ketika pemeriksaan pihak tentera laut menemui sejumlah senjata api termasuk senapang patah dan raifal M16. - Agensi

Jinping dipilih jadi Presiden China

Posted:

Jinping dipilih jadi Presiden China

Jinping dipilih jadi Presiden China


JINPING (kanan) berdiri di sebelah Jintao dan bertepuk tangan selepas keputusan pemilihan Presiden China diumumkan pada Kongres Penduduk Kebangsaan Kali Ke-12 di Beijing semalam.


BEIJING - Pemimpin Parti Komunis China, Xi Jinping dipilih sebagai Presiden negara ini semalam bagi menggantikan Hu Jintao, 70.

Beberapa pegawai berkata, suami kepada penyanyi China, Peng Liyuan itu memenangi 99.7 peratus daripada 2,961 undi anggota Kongres Penduduk Kebangsaan Kali Ke-12.

Menurut beberapa pegawai, hanya satu undi menolak manakala sembilan lagi bertindak berkecuali.

Jinping, 59, sebelum ini memegang jawatan sebagai Naib Presiden China.

Beliau akan memimpin negara itu yang mempunyai penduduk seramai 1.35 bilion.

Jinping berdiri apabila para perwakilan kongres itu memberi tepukan ekoran pemilihannya.

Beliau yang merupakan lulusan bidang kejuruteraan kimia daripada Universiti Tsinghua ialah Presiden pertama China yang dilahirkan selepas Komunis mengambil alih pemerintahan negara ini pada tahun 1949.

Reformis dan anggota Politburo Parti Komunis China, Li Yuanchao, 62, pula dilantik sebagai Naib Presiden China yang baharu apabila beliau memenangi 96 peratus undi.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri China, Li Keqiang dijangka dilantik sebagai Perdana Menteri pada hari ini bagi menggantikan Wen Jiabao, 70. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan