Selasa, 9 Oktober 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Aksi Blaine tak bahaya: Prof

Posted: 08 Oct 2012 09:23 AM PDT

NEW YORK: Ia diiklankan sebagai aksi ngeri menempah maut, pertunjukan paling berbahaya yang akan mengejutkan jutaan manusia.

Namun, pertunjukan terbaru David Blaine, ahli silap mata terkenal itu dianggap sebagai tidak berbahaya oleh seorang ahli fizik terkenal.

Profesor John Belcher berkata, dia bersedia mengambil tempat ahli silap mata itu walaupun sudah berusia 69 tahun dan bencikan risiko.

Blaine berdiri di tengah-tengah aliran elektrik sejuta voltan untuk aksi ngerinya yang bertajuk, Electrified.


Pertunjukan selama tiga hari di New York itu berakhir malam tadi.


Satu-satunya perlindungan Blaine ialah pakaian berperisai dan topi keledar yang direka khas.

Bagaimanapun, Belcher, pakar ruang angkasa berkata, satu-satu kebimbangannya jika melakukan aksi seperti Blaine ialah tidak cukup tidur.

"Dia mempunyai pakaian pengalir elektrik. Semua tenaga elekrik mengalir menerusi pakaian itu, tidak ada yang menerusi tubuhnya.

"Saya tidak nampak bahayanya. Saya sudah berusia 69 tahun dan tidak sukakan risiko. Saya lebih suka tidur," kata profesor itu.

Menurutnya, Blaine memakai pakaian Faraday yang dibuat daripada keluli tahan karat beraliran tinggi.

Pekerja menggunakan pakaian seumpama itu jika memasang talian elektrik bervoltan tinggi. Ahli fizik amatur juga memakainya ketika mengkaji gelung Tesla.

Ahli fizik di Universiti Columbia, Allen Zajc, juga tidak tertarik dengan aksi Blaine.

Menurutnya, apa yang menarik ialah ahli silap mata tu terpaksa berdiri selama 72 jam.

Setakat ini, acara itu berlangsung seperti yang dijadual, meskipun Blaine terkena kejutan elektik ketika berlatih selepas visor pada topi keledarnya terkena hidungnya. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/08


Kereta diparkir di balkoni tingkat 3 apartmen

Posted: 08 Oct 2012 09:19 AM PDT

KIEV: Usaha mencari ruang meletak kereta di sebuah pusat bandar raya yang sibuk sentiasa membuatkan setiap pemandu tertekan.

Jika meletak di tempat yang dilarang, pemandu terdedah kepada saman. Mereka juga berdepan dengan masalah kekurangan siling untuk dimasukkan ke dalam meter.


Tetapi pemilik kereta ini mengambil tindakan melampau untuk mengelak warden parkir dengan menempatkan keretanya 20 meter di udara.

Kereta Toyota Yaris merah ini dilihat diletakkan di balkoni sebuah blok apartmen di Kiev, ibu negara Ukraine.


Bagaimana dan mengapa kereta itu diletakkan di situ masih misteri.


Ia tidak mungkin dipandu menerusi tingkap. Dan sudah pasti pemandu kren yang mempunyai kemahiran tinggi diperlukan untuk mengangkat kereta itu untuk diletakkan di tempat berkenaan. Mungkin ia satu usaha pintar oleh pembuat kereta terbabit. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/08


Tiada ulasan:

Catat Ulasan