Rabu, 28 Disember 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Pemimpin Korea Utara menangis

Posted:

Pemimpin Korea Utara menangis

Pemimpin Korea Utara menangis

KIM JONG-UN sebak semasa menziarahi jenazah bapanya, Kim Jong-il di Pyongyang semalam.


PYONYANG, Korea Utara - Pemimpin komunis baharu Korea Utara, Kim Jong-un menangis semasa menziarahi mayat bapanya, Kim Jong-il yang diletakkan di dalam sebuah keranda di sini.

Beberapa gambar yang diperoleh agensi berita Reuters semalam menunjukkan beliau mengesat air matanya dengan sehelai sapu tangan selepas upacara ziarah berkenaan selesai.

Majlis pengebumian Jong-il dijadual diadakan pada pukul 10 pagi hari ini, Tiada delegasi asing dijemput menghadiri majlis pengebumian tersebut di sini.

Pemimpin kuku besi berkenaan yang memerintah Korea Utara selama 17 tahun meninggal dunia akibat serangan jantung pada 17 Disember lalu ketika berusia 70 tahun.

Berjuta-juta rakyat Korea Utara berkabung di sini sejak beberapa hari lalu bagi memperingati kematian Jong-il.

Tempat beliau digantikan oleh anak bongsu Jong il, Jong-un yang berusia lewat 20-an.

Baru-baru ini, Jong-un digelar pemerintah tertinggi angkatan bersenjata Korea Utara yang memiliki kekuatan 1.2 juta askar serta program senjata nuklear.

Gelaran tersebut dilakukan sebagai persediaan untuk melantik Jong-un yang pernah mendapat pendidikan di Eropah sebagai pemerintah Korea Utara yang baharu bagi menggantikan bapanya. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

1,055 buah kereta Honda dimusnahkan

Posted:

1,055 buah kereta Honda dimusnahkan

1,055 buah kereta Honda dimusnahkan


SEJUMLAH kereta Honda yang rosak akibat banjir menunggu untuk dimusnahkan di sebuah loji kereta syarikat tersebut di wilayah Ayutthaya, tengah Thailand semalam.


BANGKOK - Pembuat kereta No.1 Jepun, Honda mula memusnahkan sebanyak 1,055 buah kereta buatannya di Thailand semalam.

Tindakan itu dilakukan bagi meyakinkan para pelanggan bahawa tiada kenderaan yang rosak akibat banjir di negara berkenaan dijual kepada mereka.

Honda dalam satu kenyataan memberitahu, proses memusnahkan semua kenderaan di kilang Honda di tengah wilayah Ayutthaya itu dijangka mengambil masa selama sebulan.

Kilang Honda terletak di Taman Industri Rojanam yang merupakan kawasan yang ditenggelami air pada awal Oktober lalu.

Bencana berkenaan menyebabkan pengeluaran kilang tersebut terpaksa dihentikan manakala gambar-gambar dari udara menunjukkan ratusan buah kereta Honda digenangi air berselut.

"Walaupun kami dapat memindahkan banyak kereta baharu ke kawasan selamat, sejumlah kereta yang ada di kilang ini rosak akibat banjir," kata Timbalan Presiden Eksekutif Honda Automobile Thailand, Pitak Pruittisarikorn.

"Kami tidak menjual kereta yang rosak ini kepada pelanggan, menjual atau mengguna semula sebarang bahagian kenderaan tersebut," tambahnya.

Kebanyakan kereta yang akan dimusnahkan merupakan model kereta sedan saiz pertengahan seperti Honda City, Honda Brio dan Honda Jazz.

Lebih 700 orang terkorban dalam banjir yang menjejaskan 65 daripada 77 wilayah yang terletak di kawasan rendah di Thailand sejak beberapa bulan lalu.

Banjir tersebut turut menyebabkan tujuh taman industri utama terpaksa ditutup sekali gus mengganggu rangkaian bekalan global. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Zuckerberg tunggang kerbau

Posted:

Zuckerberg tunggang kerbau

Zuckerberg tunggang kerbau


GAMBAR yang dirakamkan pada Isnin lalu menunjukkan Mark Zuckerber menunggang seekor kerbau dengan seorang petani berjalan di tepi haiwan itu di lokasi pelancongan terkenal, Sapa di wilayah Lao Cai, Vietnam.


HANOI, Vietnam - Pengasas bersama laman jaringan sosial Facebook, Mark Zuckerberg menunggang seekor kerbau semasa dia melawat Vietnam selama beberapa hari sempena cuti perayaan Krismas di Amerika Syarikat (AS).

Bilionair berusia 27 tahun itu tiba di Vietnam dengan menaiki penerbangan sewa khas bersama teman wanitanya, Priscilla Chan dan beberapa pengawal peribadi pada 22 Disember lalu.

Penolong Pengurus Hotel Topas Ecolodge, Le Phuc Thien berkata, Zuckerberg tinggal di hotel berkenaan di bandar Sapa, kawasan peranginan utara Vietnam pada Hari Krismas.

Pada hari yang sama, beliau turut mencuba pengalaman menunggang kerbau dengan seorang petani berada di sisi haiwan itu.

Zuckerberg yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook kemudian dibawa bersiar-siar di sekitar resort berkenaan.

Dia mengasaskan Facebook pada 2004.

Pemerintah Vietnam menyekat penduduknya melayari laman Facebook dan beberapa laman web lain. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan