Khamis, 24 November 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Pilihan raya tetap diteruskan

Posted:

Pilihan raya tetap diteruskan

Pilihan raya tetap diteruskan


Seorang penunjuk perasaan membawa bendera Mesir ketika polis rusuhan melepaskan gas pemedih mata semasa pertempuran di jalan raya menuju ke Kementerian Dalam Negeri, berhampiran Dataran Tahrir di Kaherah, kelmarin. – REUTERS


KAHERAH 24 Nov. – Majlis tentera Mesir berkata, rakyat negara ini perlu memberi tumpuan kepada pilihan raya Parlimen yang bermula minggu depan, membayangkan ia tetap diteruskan seperti yang telah dijadualkan pada 28 November ini walaupun pergolakan semakin berleluasa.

Tentera Mesir turut menolak permintaan penunjuk perasaan yang mahukan mereka menamatkan penguasaan kerana tindakan berundur adalah umpama mengkhianati kepercayaan rakyat.

Sementara itu, pertempuran antara penunjuk perasaan dan polis anti-rusuhan Mesir terhenti buat pertama kalinya malam tadi, walaupun Dataran Tahrir masih diduduki dan kumpulan protes berjanji tidak akan berganjak sehinggalah tentera menyerahkan kuasa.

"Kami mahu menghentikan pertempuran ini kerana ramai yang telah terkorban. Mereka hanya anak-anak muda yang membaling batu ke arah polis," kata seorang penunjuk perasaan, Osama Abu Seree, 30.

Pertempuran terhenti di Dataran Tahrir dan beberapa tempat lain selepas penunjuk perasaan mencapai persetujuan dengan polis untuk kekal di dataran di tengah Kaherah itu.

"Dia berambus, kami menang," menurut satu sepanduk yang merujuk kepada Pengerusi Majlis Tertinggi Angkatan Bersenjata Mesir, Mohamed Hussein Tantawi.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri, Mansour el-Essawy membentangkan satu laporan kepada majlis tentera mencadangkan penangguhan pilihan raya Parlimen yang dijadualkan pada 28 November ini, lapor televisyen Al Jazeera hari ini.

Pilihan raya yang dijadual pada Isnin ini itu adalah pilihan raya bebas pertama Mesir dalam tempoh beberapa dekad.

Pihak tentera dan Ikhwan Muslimin, mahu pilihan raya itu diteruskan, tetapi kebanyakan penunjuk perasaan tidak meletakkan kepercayaan kepada tentera untuk memastikan ia berjalan dengan adil dan tulus.

Kira-kira 40 juta orang layak mengundi dalam pilihan raya Parlimen ini sejak penggulingan bekas Presiden Hosni Mubarak pada Februari lalu.

Pengundi akan memilih seramai 498 anggota Dewan Rendah dan Parlimen, manakala 10 anggota lagi akan dilantik oleh Tantawi.

Satu pertiga daripada anggota itu akan dipilih berdasarkan calon individu, sementara dua pertiga lagi akan menggunakan sistem senarai seimbang.

Dalam pilihan raya itu, Mesir yang mempunyai 27 wilayah akan dibahagikan kepada tiga pusingan di mana setiap pusingan dijarakkan seminggu. – Ap/REUTERS/AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Fatah-Hamas adakan rundingan perpaduan

Posted:

Fatah-Hamas adakan rundingan perpaduan

Fatah-Hamas adakan rundingan perpaduan

KAHERAH 24 Nov. - Pemimpin Palestin, Mahmoud Abbas dan ketua pergerakan Hamas, Khaled Meshaal bertemu di ibu negara Mesir hari ini dalam usaha melaksanakan satu perjanjian perpaduan yang tertangguh sejak lebih enam bulan.

Pertemuan itu menimbulkan harapan baru dalam mewujudkan perpaduan antara pergerakan Fatah pimpinan Abbas dan Hamas.

''Abbas ingin menggunakan semua usaha dalam mencapai perjanjian itu dan penyatuan politik,'' kata pegawai kanan Fatah, Azzam al-Ahmed hari ini.

Beliau berkata, agenda pertemuan tersebut telah ditetapkan semalam dan tiada jangka waktu ditetapkan.

''Pertemuan ini akan memfokus kepada agenda politik dan prospek masa depan Palestin selepas Israel bersifat keras kepala dalam rundingan damai,'' katanya.

Beliau memberitahu, ia juga akan menangani beberapa isu seperti Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), pembentukan kerajaan dan menghadapi cabaran pelaksanaan perjanjian penyatuan.

''Selepas pertemuan ini, mereka akan mengumumkan satu tarikh untuk pertemuan pusingan baru antara kumpulan Palestin di Kaherah pada bulan depan di mana semua isu akan dibincangkan termasuk pembentukan kerajaan,'' katanya.

Pemimpin nombor dua Hamas, Mussa Abu Marzuk berkata, pihaknya mahu membuka lembaran baru dan harapan kepada rakyat Palestin.

Fatah dan Hamas yang masing-masing mentadbir Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, menandatangani perjanjian penyatuan pada Mei lalu untuk menamatkan permusuhan antara mereka namun sehingga sekarang masih belum melaksanakan perjanjian tersebut. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan