Isnin, 22 Ogos 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Gaddafi akan tumbang menjelang hari raya

Posted:

Gaddafi akan tumbang menjelang hari raya

Gaddafi akan tumbang menjelang hari raya

BEBERAPA pemberontak berlari untuk menyelamatkan diri semasa menentang tentera yang setia kepada Muammar Gaddafi dekat hutan Gadayem, barat Tripoli semalam.


TRIPOLI – Kumpulan pemberontak lewat kelmarin melancarkan serangan mortar ke Tripoli yang menjadi tempat persembunyian pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.

Serangan itu yang pertama kali dilancarkan buat pertama kali ke atas Tripoli oleh pemberontak. Pergolakan di Libya bermula apabila kebangkitan rakyat menentang pemerintahan Gaddafi yang berkuasa selama 42 tahun berlaku sejak Februari lalu.

Wartawan-wartawan agensi berita Associated Press melaporkan mereka mendengar bunyi senjata api dan letupan di Tripoli.

Pertempuran sengit juga berlaku beberapa jam selepas kumpulan pemberontak menawan bandar Zawiya berdekatan dengan bandar ini.

Jet-jet pejuang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) turut menyertai serangan dengan melakukan pengeboman selepas malam menjelma.

"Kami merancang operasi ke atas Tripoli bersama NATO, sekutu-sekutu Arab kami dan para pejuang pemberontak di Tripoli dengan barisan komander pemberontak di Benghazi," kata ketua Majlis Peralihan Kebangsaan NTC, Mustafa Abdel-Jalil dalam wawancara bersama wartawan stesen televisyen satelit Al-Jazeera.

Mustafa memberitahu, mereka memilih untuk melancarkan serangan ke atas bandar raya ini pada hari ke-20 umat Islam berpuasa iaitu kelmarin.

Tarikh tersebut katanya sinonim dengan peristiwa perang Badar apabila orang Islam pertama kali berperang untuk menawan kota Mekah.

Namun, selepas serangan itu kelmarin, suasana di bandar Tripoli senyap seketika semalam.

Bagaimanapun, kumpulan pemberontak dikatakan mula mengepung Tripoli semasa sejumlah anggota-anggota pemberontak mara ke ibu kota Libya tersebut dalam usaha mereka untuk menumbangkan Gaddafi.

Kemaraan para pemberontak itu akan menyebabkan Gaddafi dijangka tumbang pada penghujung bulan Ramadan.

Ketua NTC di Britain, Dr. Guma el-Gamaty berkata, kemenangan akan berpihak kepada pemberontak tidak lama lagi kerana rakyat Libya kini sedar bahawa rejim Gaddafi telah hilang kuasa dan pengaruh.

Dr. Guma turut memberitahu bahawa pilihan masih terbuka kepada pemimpin berusia 69 tahun itu untuk meninggalkan Libya dan mencari imuniti di negara-negara Arab. – Agensi

Digelar wira kerana turunkan bendera Israel

Posted:

Digelar wira kerana turunkan bendera Israel

Digelar wira kerana turunkan bendera Israel


SEJUMLAH orang berhimpun dalam tunjuk perasaan di luar Kedutaan Israel di Kaherah, Mesir awal semalam.


KAHERAH - Seorang penunjuk perasaan Mesir menjadi wira kerana dia menurunkan bendera Israel di bangunan kedutaan rejim Zionis itu di sini kelmarin.

Tindakan itu dibuat selepas lima anggota polis sempadan Mesir mati ditembak askar-askar Israel yang sedang mengejar para pejuang Palestin.

Para pejuang Palestin itu didakwa melarikan diri ke wilayah Palestin selepas lapan rakyat Israel mati di dalam wilayah Yahudi.

Israel menyalahkan para pejuang Palestin dari Gaza yang telah menyelinap masuk ke dalam wilayah Israel sehingga mengakibatkan kematian penduduknya.

Rejim Zionis kemudian meminta maaf ekoran kematian lima anggota polis Mesir semasa insiden memburu para pejuang Palestin di wilayah Mesir dilakukan Israel.

Namun, perbuatan Israel itu mencetuskan kemarahan penduduk Mesir.

Sejumlah penduduk Mesir berhimpun di luar kedutaan Israel bagi membantah tindakan Israel yang membunuh anggota polis Mesir.

Seorang penunjuk perasaan yang bertindak berani menurunkan bendera Israel di kedutaan Israel itu dikenali sebagai Ahmed Shehat.

Bendera Israel itu kemudian dikoyak oleh sejumlah penunjuk perasaan dan menjadikannya sebagai cenderamata.

Beberapa penunjuk perasaan lain membakar bendera Israel dan Amerika Syarikat.

Seorang calon presiden Mesir, Hamdeen Sabahi memuji Ahmed sebagai wira rakyat menerusi laman Twitter.

"Ini adalah untuk Palestin. Ini adalah untuk Mesir. Ini adalah untuk setiap penduduk Arab. Ini adalah untuk setiap individu yang bebas," kata salah satu mesej di Twitter mengenai keberanian Ahmed.

Kelmarin, Kementerian Luar Mesir memanggil Kuasa Usaha Israel untuk memberi amaran berhubung kejadian lima anggota polis itu mati ditembak.

Kuasa Usaha Israel itu dipanggil kerana duta Israel ke Mesir berada di luar negara. - Agensi

Hanks bayar balik duit tiket wayang peminat

Posted:

Hanks bayar balik duit tiket wayang peminat

Hanks bayar balik duit tiket wayang peminat


SALAH satu adegan yang terdapat dalam filem Larry Crowne lakonan Tom Hanks (kiri) dan Julia Roberts.


LOS ANGELES - Pelakon terkenal, Tom Hanks memberikan wang sebanyak AS$25 (RM74.56) kepada satu pasangan yang benci filem lakonan terbaharunya, lapor sebuah akhbar semalam.

Pasangan itu memberitahu Hanks, mereka tidak menyukai filem komedi Larry Crowne yang dibintanginya bersama aktres Julia Roberts.

Dia membayar pasangan itu selepas berbual dengan mereka semasa mengisi petrol ke dalam tangki minyak keretanya dekat Pacific Palisades, California, baru-baru ini. Hanks dikatakan berkata: "Saya meminta maaf kerana anda kecewa tetapi bagaimana jika saya membayar semula tiket wayang anda.?"

Menurut majalah National Enquirer, Hanks dilaporkan menyeluk sakunya dan menyerahkan wang AS$25 kepada pasangan itu. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan