Khamis, 13 Jun 2013

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Kerajaan Thai hilang sabar

Posted: 13 Jun 2013 11:16 AM PDT

Gambar bertarikh 30 Mei lalu, menunjukkan anggota tentera Thailand memeriksa mayat dipercayai anggota pemisah di dalam sebuah longkang di wilayah Yala, selatan Thai. - Reuters

KUALA LUMPUR 13 Jun - Thailand semakin 'hilang sabar' dengan insiden keganasan yang berterusan di selatan negara itu, yang didakwa didalangi kumpulan pemisah, ketika rundingan damai pusingan ketiga antara kerajaan dan kumpulan pemisah disambung di sini, hari ini.

Ketua Majlis Keselamatan Nasional Thai, Paradorn Pattanatabut berkata, kerajaan memerlukan 'penyelesaian' terhadap keganasan, yang telah meragut lebih 5,500 nyawa sejak sedekad lalu, supaya beliau boleh menjawab pertanyaan rakyat.

"Agenda kami adalah untuk mengurangkan keganasan pada satu jangka waktu atau kawasan. Hari ini kami memerlukan jawapan jelas berhubung fakta-fakta (punca) peningkatan keganasan, baru-baru ini,'' katanya yang mengetuai panel perunding kerajaan, sebelum rundingan itu dimulakan.

Rundingan damai yang bermula sejak 28 Mac lalu itu, setakat ini gagal menamatkan keganasan yang berlaku hampir setiap hari di Yala, Pattani dan Narathiwat, tiga wilayah bersempadan dengan Malaysia itu.

Pihak berkuasa Thai mengemukakan idea untuk menyerahkan kuasa terhad kepada wakil rakyat tempatan bagi menguruskan wilayah yang majoriti penduduknya terdiri daripada penganut Islam.

Bagaimanapun, Paradorn berkata, isu tersebut mungkin tidak dibangkitkan pada rundingan kali ini, yang didominasi isu keganasan berterusan.

Lima kakitangan keselamatan Thai terbunuh dalam serangan dua minggu lalu, yang didakwa oleh kerajaan didalangi puak pemisah yang ingin mengganggu rundingan damai berkenaan.

Walaupun dua pusingan rundingan damai telah diadakan sejak Mac lalu, keganasan yang berlaku meningkatkan persoalan sejauh mana pemimpin pemisah mempunyai kuasa untuk mengawal puak pemisah radikal.

Bagaimanapun, seorang pegawai delegasi Thailand melahirkan keyakinan bahawa mereka adalah 'perwakilan sebenar semua kumpulan di selatan negara itu'.

"Setiap kumpulan pemisah kini bergabung. Mereka berbincang dengan kami,'' kata Timbalan Setiausaha Tetap untuk Pertahanan, Nipat Thonglek. - AFP

Lagi skandal seks tentera Australia

Posted: 13 Jun 2013 11:16 AM PDT

SYDNEY 13 Jun - Pasukan tentera Australia hari ini dicemari dengan satu lagi skandal seks dengan 17 anggotanya, termasuk pegawai, disiasat berhubung penemuan e-mel dan gambar yang menjatuhkan martabat kaum wanita.

Ketua Tentera Australia, Leftenan Jeneral David Morrison berkata, beliau sendiri terkejut dengan pendedahan itu selepas satu laporan kerajaan pada tahun lalu menyatakan lebih 1,000 aduan serangan seksual dan penyeksaan lain dibuat dalam pasukan itu sejak 1950-an.

Laporan itu turut dikejutkan dengan skandal dikenali sebagai Skype pada 2011 apabila satu rakaman seorang rekrut muda mengadakan hubungan seks dengan seorang rakan sekelas wanitanya disiarkan secara langsung di dalam talian kepada kadet-kadet lain tanpa pengetahuan mangsa.

"Bagi saya kes kali ini lebih teruk berbanding skandal Skype dan saya sifatkan tuduhan itu sebagai serius," kata Morrison.

Morrison berkata, mereka yang terlibat dituduh menerbitkan dan mengedarkan bahan-bahan 'yang sangat tidak sesuai itu' ke seluruh sistem komputer pertahanan dan Internet awam sepanjang tiga tahun lalu.

Menurutnya, penggunaan dadah secara haram dipercayai turut berlaku.

"Setakat ini tiga orang telah digantung tugas dan mungkin berdepan dakwaan polis, dengan lima lagi mungkin digantung tugas, manakala lebih sembilan orang lagi sedang disiasat.

"Lebih 90 anggota Tentera Pertahanan Australia terbabit dalam rangkaian e-mel itu dan pegawai tertinggi yang terlibat berpangkat leftenan kolonel," ujar Morrison.

Beliau menyifatkan pendedahan itu sebagai merendahkan, eksplisit dan menghina kaum wanita'.

Morrison berkata, beliau telah menemui beberapa wanita yang terlibat dan memohon maaf. - AFP

Tiada ulasan:

Catat Komen