Khamis, 13 Jun 2013

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Sejuta barang tiruan dimusnahkan di Perancis

Posted:

Sejuta barang tiruan dimusnahkan di Perancis

Sejuta barang tiruan dimusnahkan di Perancis

SEORANG anggota polis sempadan Perancis menunjukkan sebuah beg tiruan di Vertou, barat Perancis kelmarin sebelum ia dimusnahkan.- afp


PARIS - Pihak berkuasa Perancis memusnahkan lebih sejuta barangan tiruan termasuk beg palsu Hermes dan minyak wangi berjenama dalam satu operasi yang diadakan di seluruh negara itu kelmarin.

Menteri Perdagangan, Nicole Bricq menyifatkan kegiatan itu sebagai jenayah ekonomi yang melibatkan semua sektor, memusnahkan kerjaya dan mengancam pengguna.

Bricq turut menghadiri salah satu sesi pelupusan yang diadakan di Chilly-Mazarin, barat Paris.

Bricq berkata, pembuat barangan tiruan mengakibatkan kerugian besar kepada ekonomi Perancis sehingga enam bilion euro (RM25.1 billion) setiap tahun.

Barangan tiruan itu turut dimusnahkan di beberapa bandar utama seperti Marseille, Bordeaux, Lyon dan Rouen.

Antara barangan yang dimusnahkan ialah produk jenama terkenal seperti Dolce&Gabbana, Dior, Lacoste, jam tangan Rolex, kasut, telefon dan permainan.

Pegawai Perancis memberitahu, hampir 70 peratus daripada produk tiruan itu dibawa masuk dari Asia dan kira-kira satu pertiga daripadanya telah dibeli menerusi jualan di internet. - AFP

Motosikal vintaj dijual pada harga AS$5,000 seunit

Posted:

Motosikal vintaj dijual pada harga AS$5,000 seunit

Motosikal vintaj dijual pada harga AS$5,000 seunit


ORANG ramai mengerumuni sebuah motosikal vintaj buatan Rusia yang dipamerkan di Hanoi baru-baru ini.- AFP


HANOI - Pameran motosikal vintaj yang diadakan di sini nyata menarik perhatian pengunjung dari dalam dan luar negara.

Acara itu mengumpulkan banyak model motosikal yang dihasilkan pada era Soviet Union. Motosikal yang lengkap dengan tempat duduk penumpang di sebelah kanannya pernah digunakan oleh pasukan polis dan tentera Vietnam.

Antara mekanik yang bertanggungjawab membaik pulih jentera tersebut ialah Tran Chi Cong yang memiliki pengalaman selama 20 tahun. Dia yang pakar dalam aspek baik pulih motosikal vintaj itu mempunyai sebuah bengkel di pinggir bandar Hanoi.

Menurut Cong, motosikal vintaj yang sudah sempurna dijual kepada pengumpul dan peminatnya pada harga sekitar AS$5,000 (RM15,000) seunit. - AFP

Pameran barangan Ringo Starr di Muzium Grammy

Posted:

Pameran barangan Ringo Starr di Muzium Grammy

Pameran barangan Ringo Starr di Muzium Grammy


Ringo Starr


LOS ANGELES - Sejumlah barangan peribadi bekas pemain drum kumpulan legenda The Beatles, Ringo Starr dipamerkan dalam satu pameran berjudul Ringo: Peace & Love.

Pameran di Muzium Grammy di sini bermula kelmarin hingga Mac 2014.

Ia menonjolkan beberapa barangan yang mempunyai kaitan dengan kerjaya muzik Starr, 72, selepas dia mencipta populariti bersama The Beatles.

Antara barangan menjadi tumpuan ialah peralatan drum Ludwig yang digunakan Starr semasa membuat persembahan dalam program The Ed Sullivan Show bersama The Beatles.

Selain itu, pakaian yang pernah digayakan Starr semasa era album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band di antara tahun 1966 dan 1967 turut mendapat perhatian.

Kumpulan The Beatles ditubuhkan oleh John Lennon, Paul McCartney, George Harrison dan Starr di Liverpool, England pada tahun 1960-an.

Hanya McCartney dan Starr anggota The Beatles yang masih hidup selepas Lennon ditembak mati di New York pada tahun 1980.

Harrison pula meninggal dunia 12 tahun lalu akibat kanser paru-paru. - Reuters

Tiada ulasan:

Catat Komen