Rabu, 23 Januari 2013

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


Bayu dingin Artik badai AS

Posted: 23 Jan 2013 12:47 PM PST

Tiga maut, suhu turun hingga –46 darjah Celsius

New York: Angin kencang dari Kutub Utara membadai kawasan Midwest dan timur laut Amerika Syarikat kelmarin, menyebabkan sekurang-kurangnya tiga kematian akibat cuaca sejuk manakala beberapa lokasi berdepan suhu sehingga –46 darjah Celsius.

"Kita menyaksikan suhu yang mengancam nyawa di Minnesota dan utara Wisconsin. Ia hampir dengan sumber udara dingin dari Artik dan Kanada" kata pakar ramalan cuaca di Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan, Mike Sowko.

Fenomena dikenali 'Arctic blast' itu menyebabkan angin kencang bertiup merentasi Great Lakes sejak beberapa hari lalu sehingga kelmarin juga menyebabkan salji turun setebal 46 sentimeter di timur laut Ohio, barat laut Pennsylvania dan utara New York.

"Kebanyakan bahagian di tenggara Great Lake diselaputi salji," kata Sowko.

Punca kemalangan

Keadaan dingin dipersalahkan sebagai punca kemalangan membabitkan 76 kenderaan di Lebuh Raya 275 Ohio berhampiran Cincinnati Isnin lalu, mengorbankan budak perempuan berusia 12 tahun dan mencederakan berpuluh lagi, kata pihak berkuasa.
Di beberapa tempat lain, dua kematian dilaporkan akibat terdedah kepada cuaca sejuk, menurut laporan media.

Di barat laut Minnesota, pejabat penguasa Mahnomen berkata seorang lelaki ditemui dalam bangunan penyimpanan Sabtu lalu, meninggal dunia akibat hiportemia, menurut laporan bedah siasat awal, lapor akhbar Bemidji Pioneer.

Kematian ketujuh

Lelaki dari Des Plaines, Illinois, meninggal dunia akibat hiportemia minggu lalu, kematian ketujuh dikaitkan dengan cuaca sejuk musim ini, lapor Chicago Tribune kelmarin, memetik kenyataan pejabat pemeriksa kesihatan Daerah Cook.

Sekolah, yang dijangka menyambung kelas kelmarin selepas cuti sehari sebelumnya bagi mengingati Dr Martin Luther King, dibatalkan di beberapa negeri termasuk Massachusetts dan Ohio.

Amaran mengenai angin sejuk dikeluarkan di seluruh Midwest dan timur laut negara itu kelmarin, dengan suhu panas pada musim sejuk lalu menjadikan Januari semakin dingin, kata Sowko. - REUTERS

INFO: Arctic blast
* Fenomena Artick blast menyebabkan angin kencang dan salji turun dengan lebat.

Lokasi agama puak minoriti dimusnah

Posted: 23 Jan 2013 12:30 PM PST

Beirut: Kumpulan pemberontak Syria sengaja memusnahkan atau membenarkan kawasan agama minoriti di utara negara dirompak pada November dan Disember 2012, kata Human Right Watch semalam.

"Pemusnahan kawasan agama semakin menimbulkan kebimbangan mazhab dan memburukkan tragedi di negara itu, dengan berpuluh ribu terbunuh.

Syria akan kehilangan kekayaan kepelbagaian budaya dan agama jika kumpulan bersenjata tidak menghormati tempat ibadat.
Pemimpin kedua-dua pihak perlu menghantar mesej sesiapa yang memusnahkan kawasan itu mesti bertanggungjawab," Sarah Leah Whitson, Pengarah Asia Barat pertubuhan itu beribu pejabat di New York

"Pemimpin kedua-dua pihak perlu menghantar mesej bahawa sesiapa yang memusnahkan kawasan itu mesti bertanggungjawab," kata pengarah Asia Barat pertubuhan itu yang beribu pejabat di New York, Sarah Leah Whitson.

Di kampung Zarzour di Idlib, penyelidik menemui bukti kerosakan yang disengajakan kepada tempat ibadat Syiah, husseiniya, oleh pejuang pembebasan selepas berjaya menawan tempat itu.

Tingkap pecah, batu solat bertaburan di atas lantai, dinding terbakar dan apa yang kelihatan seperti sisa sejadah terbakar berada di atas lantai.

Pemberontak rai kejayaan
Rakaman yang dikirim ke YouTube pada 12 Disember menunjukkan pemberontak meraikan kejayaan mereka di bandar itu dengan husseiniya terbakar di belakang.

Pejuang mengumumkan pemusnahan sarang Syiah dan Rafida, perkataan yang digunakan untuk merujuk mazhab minoriti, asal mazhab Alawi yang dianut Presiden Bashar al-Assad.

Penduduk berkata, tentera menggunakan husseiniya sebagai berek.

Walaupun tentera berundur selepas jemaah merungut, penembak curi kekal berada di atas bumbung dan berada di di situ ketika pejuang pembebasan tiba.

HRW mengecam penggunaan husseiniya oleh kerajaan untuk tujuan ketenteraan tetapi berkata ia tidak mewajarkan kerosakan yang dilakukan pejuang pembebasan.

Di perkampungan Kristian Ghasaniyeh dan Jdeideh di Latakia, penduduk berkata penyerang yang beroperasi atas nama pembangkang memecah masuk gereja dan mencuri selepas mereka menawan tempat itu. - AFP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan