Sabtu, 12 Januari 2013

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


Syak virus senjata biologi

Posted: 12 Jan 2013 12:14 PM PST

Perisikan Indonesia kaji fenomena selesema burung

Jakarta: Virus baru selesema burung mungkin sejenis senjata biologi yang dicipta negara asing, kata agensi perisikan Indonesia.

Virus itu dilaporkan penyebab beribu-ribu itik mati di negara itu sejak beberapa bulan lalu.
"Agensi saya mengikuti fenomena ini sejak permulaan lagi. Kita perlu terus berjaga-jaga kerana perkembangan senjata biologi global pantas. Pada masa depan, serangan biologi seperti ini akan digunakan dalam peperangan," Marciano Norman, Ketua Agensi Perisikan Kebangsaan

"Agensi saya mengikuti fenomena ini sejak permulaan lagi. Kita perlu terus berjaga-jaga kerana perkembangan senjata biologi global pantas.

"Pada masa depan, serangan biologi seperti ini akan digunakan dalam peperangan," kata ketua Agensi Perisikan Kebangsaan (BIN), Leftenen Jeneral Marciano Norman.

Pada masa sama, siasatan pihak berkenaan belum menemui sebarang bukti bahawa wabak jangkitan selesema burung terbaru di beberapa tempat di Indonesia adalah sejenis serangan biologi oleh negara asing, katanya lagi.

"Kami terus mengikuti perkembangan semasa. Kami tidak boleh buat kesimpulan tanpa bukti kukuh.
"Kami minta agensi berkaitan yang ada kemahiran dalam perkara itu untuk memeriksa lebih mendalam virus berkenaan dan kami akan memberi sokongan," katanya lagi.

Pasukan menyiasat

Menteri Hal Ehwal Politik, Undang-Undang dan Keselamatan, Djoko Suyanto bersetuju dengan pandangan Marciano.

"Sejak ada dakwaan itu, kami sudah membentuk satu pasukan untuk menyiasat. Ia membabitkan anggota BIN dan Kementerian Kesihatan," katanya.
Djoko bersetuju bahawa virus itu mungkin dihasilkan oleh pihak yang ada kepentingan tertentu.

"Dakwaan mengenainya satu perkara yang menyebabkan kami terus berjaga-jaga kemungkinan ia benar," katanya.

Kerajaan pusat juga meminta pihak berkuasa wilayah supaya mengambil langkah untuk menjangka kemunculan virus baru yang dirujuk sebagai 'H5N1 clade 2.3.2.'. - AGENSI

INFO: Selsema burung
- Pihak pentadbiran wilayah Jawa Tengah merekodkan kematian hampir 200,000 itik di 28 daerah dan bandar sejak Setember 2012
- Lebih 6,000 itik dijangkiti virus di bahagian selatan, tengah dan timur Lampung.
- Di Payakumbuh, Sumatera Barat, 2,000 ekor itik mati pada Disember 2012, manakala di Sidenreng Rappang, Sulawesi Selatan, 25,500 burung mati sejak Disember

Wanita Yaman tembak, racun suami

Posted: 12 Jan 2013 12:08 PM PST

Keluarga bantu, rancang akibat masalah perkahwinan, cemburu

Sanaa: Sekurang-kurangnya 50 wanita di Yaman didapati bersalah membunuh suami mereka di beberapa wilayah tahun lalu, lapor Kementerian Dalam Negeri.

Pembunuhan berlaku di ibu negara selain wilayah Mahweet, Hajja dan Taiz, menurut data kementerian.
Mereka sepatutnya mengambil langkah dari segi undang-undang termasuk bercerai atau pulang menemui keluarga yang dapat membantu mereka dari segi psikologi" Dr Mujib Abdul Bari, Pakar psikiatri dan masalah saraf

Wanita terbabit dibantu oleh ahli keluarga sendiri. Motif pembunuhan termasuk perbezaan taraf, keganasan domestik, cemburu, wanita rasa rendah diri selain tekanan ekonomi.

Kebanyakan wanita yang melakukan pembunuhan dengan menembak, meracun atau memukul suami hingga mati.

Tetapi, apa yang sukar difahami ialah ramai orang asing masih mencari jodoh di Yaman meskipun begitu banyak keganasan domestik berlaku pada 2012.

Perangkaan Jabatan Kewarganegaraan dan Imigresen di Kementerian Dalam Negeri menunjukkan 746 orang asing diberi kebenaran berkahwin dengan wanita tempatan.
Pakar psikiatri dan masalah saraf, Dr Mujib Abdul Bari, memberitahu media di sini bahawa penderaan fizikal dan psikologi boleh mengubah seseorang dengan drastik.

Jika didera setiap hari, seorang wanita akan rasa kecewa dengan keadaannya dan mereka boleh lupa dengan identiti diri hingga membunuh pasangan, katanya.

Bunuh suami, dua anak

Katanya, jenayah paling diingati di Yaman berlaku pada 7 Ogos 2012 di sebuah perkampungan daerah Marib apabila seorang wanita berusia 40 tahun membunuh suami dan dua anak mereka selepas bergaduh.

Bari berkata, kerajaan Yaman tidak sepatutnya hanya menyiarkan perangkaan jenayah seperti itu saja tetapi juga melancarkan program kesedaran bagi membantu wanita negara berkenaan.

"Mereka sepatutnya mengambil langkah dari segi undang-undang termasuk bercerai atau pulang menemui keluarga yang dapat membantu mereka dari segi psikologi," katanya lagi. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan