Khamis, 15 November 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Telan 220 butir berlian

Posted: 14 Nov 2012 02:02 PM PST

JOHANNESBURG: Seorang penyeludup menelan 220 butir berlian bernilai RM7 juta sebelum cuba menaiki sebuah pesawat, semalam.

Penyeludup warga Lubnan yang namanya tidak didedahkan dan berusia 25 tahun, ditahan ketika menaiki sebuah pesawat yang hendak berlepas dari Johannesburg ke Dubai.


Pegawai di Lapangan Terbang Antarabangsa OR Tambo memberinya makan julap untuk memaksa berlian berkenaan keluar dari sistem penghadamannya.

Polis mengesahkan menahan suspek di pintu masuk selepas menerima maklumat.


"Lelaki itu sudah bersiap sedia untuk menaiki kapal terbang dengan berlian di dalam perutnya.


"Pegawai kami menerima maklumat mengenai kegiatannya dan menahannya di lapangan terbang. "Dia kemudian dibawa untuk pemeriksaan dan kami menemui 220 berlian di dalam perutnya yang bernilai 20 juta rand (RM7 juta)," kata jurucakap polis, Paul Ramaloko.

Beliau bagaimanapun berkata, setakat ini tidak dapat dipastikan sama ada lelaki berkenaan menelan berlian itu sebelum tiba di lapangan terbang atau menelannya kerana cemas selepas nampak polis di pintu masuk ke pesawat.


"Tidak wajar bagi kami untuk meramalkan mengenai apa yang sebenarnya berlaku," katanya.

Lelaki itu diperiksa secara menyeluruh sebelum berlian itu ditemui.


"Kami tidak pasti sama ada dia menelannya sebelum tiba di lapangan terbang atau ,ketika ditahan," kata Ramaloko.


Suspek ditahan oleh pasukan unit elit polis Afrika Selatan, 'Hawks,' dan dijadual dihadapkan ke mahkamah esok.


Menurut Ramaloko, penahanan semalam adalah yang kedua selepas seorang lagi lelaki Lubnan berusia 27 tahun ditangkap di lapangan terbang sama Mac lalu. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/15


Nahas helikopter: 10 maut

Posted: 14 Nov 2012 12:43 PM PST

TEHERAN: Sepuluh orang maut apabila sebuah helikopter penyelamat yang membawa mangsa nahas jalan raya ke hospital terlanggar talian elektrik dan terhempas di timur laut Iran, semalam.

Mangsa yang terbunuh termasuk empat kru helikopter, lima mangsa yang cedera dalam kemalangan sebuah bas mini dan anggota medik dari perkhidmatan kecemasan.


Pegawai Perkhidmatan Kecemasan tempatan, Reza Vafaeenejad memberi tahu agensi berita ISNA, "Lapan terbunuh serta-merta dan dua lagi yang cedera meninggal dunia di hospital." Laporan itu memetik seorang pegawai Perkhidmatan Kecemasan sebagai berkata, helikopter itu sedang membawa mangsa kemalangan ke hospital apabila terlanggar talian elektrik bervoltan tinggi dalam kabus tebal.

"Helikopter itu kepunyaan tentera udara dan disewa kepada Perkhidmatan Kecemasan," katanya. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/15


Tiada ulasan:

Catat Ulasan