Jumaat, 31 Ogos 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


2 manusia paling kerdil bertemu

Posted: 30 Aug 2012 10:32 AM PDT

LONDON: Dua manusia paling kerdil di dunia dipertemukan untuk kali pertama bagi meraikan pertubuhan yang membantu mempopularkan 'kelebihan' mereka, lapor media semalam.

Lelaki paling rendah di dunia, Chandra Bahadur Dangi, 72, bersemuka dengan wanita paling rendah di dunia, Jyoti Amge, 18, sempena pelancaran edisi terkini buku Rekod Dunia Guinness.


Lelaki dari Nepal dan gadis warga India itu mencuri perhatian dunia apabila ketinggian mereka diiktiraf Rekod Dunia Guinness, baru-baru ini. Walaupun dipisahkan jurang usia yang besar, Chandra dan Jyoti tetap mesra bergurau dalam suasana santai ketika sesi fotografi untuk pelancaran buku berkenaan.

Kedua-dua mereka mengenakan pakaian tradisional masing-masing. Gambar itu juga mencipta rekod dunia tersendiri apabila - untuk kali pertama - lelaki dan wanita paling rendah dipertemukan secara langsung. Sebuah buku terkini Rekod Dunia Guinness yang diletakkan di antara Chandra dan Jyoti menyebabkan naskhah itu menjadi luar biasa besarnya walaupun pada hakikatnya, ia hanya setinggi kira-kira 30.5 sentimeter.


Jyoti - berasal dari Nagpur, India - mendapat pengiktirafan itu pada hari dia menyambut ulang tahun kelahiran ke-18, pada 16 Disember tahun lalu.


Jyoti menghidap masalah tumbesaran, dikenali sebagai Achondroplasia, menyebabkan saiz badannya kekal setinggi 78.8 sentimeter.

Di sebalik keunikan itu, Jyoti menyimpan cita-cita tinggi dalam bidang hiburan dan mula membintangi beberapa filem Bollywood.


Dia dijadual melawat Britain bagi membantu pelancaran buku Rekod Dunia Guinness, bulan depan. Kata Jyoti, dia tidak sabar membuat kunjungan ke Britain. "Saya suka mengembara dan sejak mendapat pengiktirafan Guinness, saya berpeluang melawat banyak negara luar seperti Jepun dan Eropah," katanya. Sementara itu, Chandra amat teruja apabila namanya tercatat dalam buku rekod dunia kali ini. "Ia jadi kebanggaan kepada saya, keluarga, kampung dan negara," katanya. Dia dibesarkan di Kampung Rhimkola, 250 kilometer di barat Kathmandu sebelum keunikan fizikalnya dikesan dan mendapat pengiktirafan, Februari lalu. Chandra meninggalkan kampungnya untuk kali pertama dalam hidupnya apabila mengunjungi Kathmandu bagi membolehkan badannya diukur pegawai Rekod Dunia Guinness.

Dengan ketinggian 54.6 sentimeter, Chandra juga dianggap lelaki paling rendah dalam sejarah. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 31/08/2012


Bekas Presiden IBM Jepun disiasat kerana intip seluar dalam wanita

Posted: 30 Aug 2012 10:26 AM PDT

TOKYO: Bekas Presiden IBM Jepun disoal siasat polis selepas didakwa membuat rakaman video ke atas seorang wanita berskirt di stesen kereta api, lapor media tempatan semalam.

Takuma Otoshi, 63, didakwa menggunakan iPod untuk membuat rakaman itu ketika wanita terbabit menaiki eskalator di stesen kereta api yang sibuk di Jepun.


Akhbar Yomiuri Shimbun dan Mainichi Shimbun melaporkan, orang awam yang menyedari perbuatan Otoshi itu memaklumkan polis.

Penyiasat berkata, Otoshi memberitahu mereka, dia "berminat dalam aktiviti menghendap." Media lain melaporkan, kes itu akan dirujuk kepada pendakwa "tidak lama lagi." Otoshi menjadi presiden syarikat gergasi AS di Jepun antara Disember 1999 hingga Januari 2009.


Sepanjang tempoh sembilan bulan terakhir penggal itu, Otoshi turut dilantik sebagai pengerusi - jawatan yang terus disandangnya sehingga Mei lalu.


Laman sesawang IBM menyatakan, Otoshi kemudian menjadi penasihat paling kanan kepada firma berkenaan. Jurucakap IBM pula berkata, Otoshi sudah meletak jawatan tetapi tiada butiran lanjut mengenainya diberikan.

Beberapa hari lalu, akhbar Jepun melaporkan, seorang pembantu hakim berusia 27 tahun ditahan kerana disyaki melakukan perbuatan sama.


Menurut media, insiden memalukan itu berlaku di Osaka. - TS

Artikel ini disiarkan pada : 31/08/2012


Tiada ulasan:

Catat Ulasan