Sabtu, 18 Ogos 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


10 tahun garfu dalam perut

Posted: 17 Aug 2012 02:55 PM PDT

BARNSLEY: Apabila Lee Gardner bergegas ke hospital selepas muntah darah dan mengalami sakit perut yang amat sangat, dia bimbang keadaannya kesihatannya itu lebih teruk lagi.

Bagaimanapun, doktor di Barnsley terkejut apabila menemui garfu sembilan inci dalam perut lelaki itu dan lebih mengejutkan, ia berada di situ sejak lebih 10 tahun lalu.

Pakar perubatan itu bertambah keliru lagi apabila Garner, 40 berkata, dia langsung tidak ingat tertelan garfu berkenaan.

Sepuluh tahun lalu, doktor berkata, garfu itu akan melalui sistem penghadamannya secara semula jadi dan dia menjangka ia sudah tidak ada lagi.


Tetapi, ia sebenarnya masih berada di dalam perutnya.


Garner kini sudah pulih sepenuhnya.

"Saya muntah darah dan apabila mereka memeriksa perut saya dengan kamera, doktor bertanya: 'Adakah anda pasti anda tidak menelan sesuatu?'" katanya.

"Saya memberitahu mereka tidak tetapi doktor itu bertanya lagi: 'Anda pasti?
Saya melihat sesuatu seperti garfu?' Saya teringat menelannya secara tidak sengaja beberapa tahun lalu.

"Saya begitu terkejut. Saya tidak pernah menghadapi masalah dengan perut saya, kecuali beberapa tahun sebelum ini apabila saya merasakan ada sesuatu di dalam perut saya apabila saya membongkok."

Tetapi nasihat doktor selepas saya tertelannya ialah ia akan melalui sistem penghadaman dalam perut saya dan itu sudah lama berlaku. Saya tidak pernah terfikir ia disebabkan garfu itu.

Gardner teringgat bagaimana dia bermain dengan garfu plastik dalam mulutnya beberapa tahun lalu apabila dia tercekik dan menelannya secara tidak sengaja.

Doktor di Hospital Barnsley menggunakan kamera untuk melihat dalam perutnya bagi mencari punca kesakitan yang dialami Garner apabila menemui objek misteri itu.

Imej menunjukkan kepala garfu itu terletak dalam perutnya dengan pemegangnya tersembul pada usus kecil.

Kepala garfu itu menekan pada perutnya hingga menyebabkan ulser yang membawa kepada pendarahan. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 18/08/2012


Budak ‘otak kalkulator’ ingin masuk universiti

Posted: 17 Aug 2012 02:52 PM PDT

LEICESTER: Ketika ramai remaja belasan tahun gementar apabila menduduki peperiksaan matematik A Level, Yasha Asley menyifatkannya sebagai amat senang dan dia hanya berusia tujuh tahun.

Kini, kanak-kanak yang berbakat luar biasa itu memperoleh kelulusan tertingggi ketiga peperiksaan A Level, pada usia 10 tahun.

Yasha, yang didakwa gurunya memiliki 'otak seperti kalkulator, mencatatkan markah A* dalam subjek Statistik dan berharap untuk memasuki universiti.

Dia sebelum ini lulus subjek Matematik, juga dengan markah A* dan A dalam Matematik Tulen. Dia lulus kedua-dua subjek itu ketika berusia lapan tahun.


Asley menjadi orang paling muda di dunia mendapat gred A dalam Matematik, dengan mencatatkan 100 peratus dan 99 peratus dalam dua daripada enam kertas yang didudukinya dua tahun lalu.


Kanak-kanak dari Leicester itu berkata, dia tidak gementar ketika menduduki peperiksaan kertas Statistik tahun ini.

"Saya membuka kertas soalan, lihat soalan pertama dan mula menulis jawapan.
"Saya tidak gementar. Saya mungkin merasa lebih selesa berbanding pelajar lain," katanya.

Bapanya, Moussa Asley, warga Iran berusia 49 tahun, membesarkan anaknya sendirian selepas bercerai dengan isteri.

"Ia mengesahkan jangkaan saya. Saya gembira dan bangga.

"Dia langsung tidak bekerja keras. Dia hanya melakukannya pada tahap minimum. Dia memang dilahirkan berbakat," kata Moussa. - DM

Artikel ini disiarkan pada : 18/08/2012


Tiada ulasan:

Catat Ulasan