Isnin, 28 November 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Penduduk Mesir mengundi

Posted:

Penduduk Mesir mengundi

Penduduk Mesir mengundi


Pengundi wanita Mesir beratur sambil sebahagian daripada mereka memakai payung kerana hujan menunggu giliran untuk mengundi di sebuah pusat pengundian di Iskandariah, semalam. Di atas mereka terentang poster calon-calon Ikhwan Muslimin yang bertanding di bawah Parti Kebebasan dan Keadilan. – REUTERS


KAHERAH 28 Nov. – Rakyat Mesir hari ini keluar mengundi pada pilihan raya Parlimen pertama negara ini, selepas bekas Presiden Hosni Mubarak disingkirkan dalam satu pemberontakan pada Februari lalu.

Pusat-pusat pengundian dibuka seawal pukul 8 pagi waktu tempatan di sembilan daripada 27 daerah bagi pusingan pertama pilihan raya Parlimen yang berlangsung selama dua hari hingga esok.

Menurut statistik kerajaan, seramai 17.5 juta pemilih layak mengundi yang menyaksikan 3,809 calon bertanding bagi merebut 168 kerusi Parlimen.

Pusat pengundian dijadual ditutup pada pukul 7 petang waktu tempatan (1 pagi waktu Malaysia).

Pilihan raya itu dilihat sebagai satu proses penting bagi kebanyakan rakyat Mesir yang berharap untuk mencapai pemerintahan demokrasi selepas berdekad-dekad berada di bawah pemerintahan diktator.

Bagaimanapun, ia dicemari huru-hara ekoran tunjuk perasaan antikerajaan, sekali gus memperlihatkan kekeliruan di kalangan rakyat tentang arah tuju Mesir.

Di Kaherah, pengundi beratur panjang di luar pusat-pusat pengudian sebelum ia dibuka, satu petanda luar biasa yang ditunjukkan orang ramai yang berminat dengan politik selepas berdekad-dekad menunjukkan sikap acuh tidak acuh.

"Saya mengundi untuk kebebasan. Kami telah lama hidup seperti hamba. Kini kami mahukan keadilan dan kebebasan," kata Iris Nawar, 50, di daerah Maadi, pinggir bandar Kaherah.

Parti-parti Islam yang diiktiraf secara rasmi selepas kejatuhan Mubarak, dijangka menang besar dalam pilihan raya tiga pusingan itu yang akan berlangsung sehingga 10 Januari ini.

Parlimen baru perlu membentuk satu jawatankuasa untuk merangka Perlembagaan baru sebelum pilihan raya Presiden yang akan diadakan pada akhir Jun tahun depan. – Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

WikiLeaks menang Anugerah Walkley

Posted:

WikiLeaks menang Anugerah Walkley

WikiLeaks menang Anugerah Walkley

SYDNEY 28 Nov. – Laman web WikiLeaks menerima anugerah kewartawanan Australia, Anugerah Walkley kerana sumbangannya kepada bidang berkenaan.

Penganjur anugerah itu berkata, WikiLeaks menggunakan teknologi baru untuk menembusi hal dalaman kerajaan dan mendedahkan pelbagai kebenaran.

''Pendedahannya mengenai cara perang terhadap keganasan dilancarkan sehinggalah tindakan diplomatik yang salah dan campur tangan dalam hubungan domestik dalam sesebuah negara, telah memberikan impak yang tidak dapat dinafikan,'' kata penaung anugerah tersebut.

Pemilihan pemenang dipilih oleh satu panel bebas terdiri daripada wartawan dan jurugambar.

Pengasas WikiLeaks, Julian Assange dalam ucapan penerimaannya mengkritik Perdana Menteri Australia, Julia Gillard kerana tidak bertindak bersungguh-sungguh untuk mempertahankannya.

Beliau yang merupakan rakyat Australia mengkritik tindakan yang diambil Australia dalam mempertahankannya ekoran pelbagai pendedahan oleh WikiLeaks,

''Kerajaan Gillard mendedahkan sifatnya yang sebenar dalam menangani tekanan daripada Amerika Syarikat.

''Wartawan Australia adalah berani, penduduknya pula menyokong kami tetapi Gillard merupakan Perdana Menteri yang penakut,'' ujarnya. – AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan