Isnin, 1 Ogos 2011

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Ikan keli albino terbesar pernah dipancing

Posted: 31 Jul 2011 08:22 AM PDT

LONDON: Ikan gergasi ini membolehkan seorang pemancing warga Britain mencatatkan rekod baru.

Ikan itu, yang ditangkap oleh Chris Grimmer adalah ikan keli albino paling besar pernah ditangkap oleh seorang pemancing.


Ikan sepanjang 2.44 meter itu dan seberat 88 kilogram adalah satu kilogram lebih berat daripada yang ditangkap oleh wanita buta, Shelia Penfold, tahun lalu.

Chris, 35, menghabiskan masa 30 minit untuk cuba menaikkan ikan keliberkenaan selepas ia memakan umpannya.


Pemancing berasal dari Sheffield itu meraikan kejayaannya mencatatkan rekod baru itu dengan mengadakan jamuan bersama rakannya di tebing Sungai Ebro, berhampiran Barcelona, Sepanyol.


Ikan itu sungguh besar hingga menyebabkan batang pancing Chris bengkok dua apabila haiwan itu memakan umpan palet ikan halibut.

Suasana menjadi riuh di tebing sungai dengan orang ramai bersorak dan bertepuk tangan ketika dia menaikkan ikan berkenaan.


Sheila Penfold dari Wandsworth, selatan London, menangkap ikan keli albino seberat 86 kilogram pada Oktober tahun lalu.

Ikan keli terbesar pernah ditangkap di dunia ialah seberat 292 kilogram, Ikan Gergasi Mekong, yang ditangkap di Thailand pada 2005. - DM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Polis diarah tembak dulu

Posted: 31 Jul 2011 08:20 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]JOHANNESBURG: Ketua Polis Afrika Selatan, Bheki Cele semalam memberi amaran kepada anggotanya supaya ‘menembak dulu’ untuk melindungi diri mereka daripada penjenayah bersenjata.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan