Jumaat, 25 Mac 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


NATO berbelah-bahagi

Posted:

NATO berbelah-bahagi

NATO berbelah-bahagi

BRUSSELS 25 Mac – Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) hari ini bersiap sedia untuk menguatkuasakan zon larangan terbang di Libya dan menghalang pesawat perang rejim Muammar Gaddafi, tetapi belum dapat dipastikan sama ada perikatan itu akan mengambil alih seluruh operasi ketenteraan di sana.

Berikutan rundingan berlarutan yang tertumpu kepada bantahan Turki terhadap kempen serangan udara tentera bersekutu pimpinan Amerika Syarikat (AS) di Libya, NATO lewat semalam bersetuju untuk mengetuai operasi bagi menguatkuasakan zon larangan terbang tetapi belum bersedia untuk mengetuai serangan ke atas tentera darat Gaddafi.

NATO buat masa ini akan melancarkan operasi dalam masa tiga hari akan datang untuk mencegah jet-jet pejuang Gaddafi daripada berlepas, termasuk menembak jatuh pesawat jika perlu, sementara tentera bersekutu terus bertanggungjawab membedil tentera darat Libya.

Turki, satu-satunya negara Islam dalam NATO dan sebuah kuasa serantau, enggan menyertai sebarang misi pertempuran, dan memandangkan perikatan 28 negara itu membuat keputusan menerusi konsensus, sokongan Ankara diperlukan bagi meluaskan skop misi.

Satu lagi persoalan penting ialah siapa yang akan mengambil alih kawalan politik terhadap operasi ketenteraan itu.

Perancis memberi amaran menjalankan misi itu di bawah bendera NATO tidak akan disenangi oleh sekutu di kalangan negara Arab.

Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy semalam berkata, penyelarasan keputusan politik mesti berada di tangan sebuah perikatan antarabangsa yang merangkumi Liga Arab, manakala peranan NATO terbatas kepada operasi ketenteraan secara harian.

Kuasa Barat yang mengetuai kempen itu, AS, Perancis dan Britain menekankan keperluan untuk melibatkan negara Arab dalam kempen di Libya, tetapi setakat ini hanya Qatar dan Emiriyah Arab Bersatu (UAE) menyumbangkan jet pejuang.

Sementara itu, pesawat perang Barat membedil sasaran di selatan Libya malam tadi tetapi gagal menyekat kereta kebal kerajaan masuk semula ke bandar Misrata di barat negara itu.

Komander Barat berharap tentera pemberontak di timur Libya akan dapat menggulingkan Gaddafi, tetapi kemasukan semula kereta kebal rejim ke Misrata pada waktu malam menunjukkan kesukaran yang dihadapi bagi memaksa pemimpin Libya itu mengadakan gencatan senjata.

Pemberontak yang telah mendirikan kerajaan alternatif pimpinan bekas Menteri Kehakiman, Mustafa Abdel-Jalil di Benghazi, berkata, mereka memerlukan lebih banyak peluru dan senjata pemusnah kereta kebal untuk membolehkan mereka menumbangkan rejim Gaddafi. – AFP/Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Gempa bumi di Myanmar, 75 dilapor maut

Posted:

Gempa bumi di Myanmar, 75 dilapor maut

Gempa bumi di Myanmar, 75 dilapor maut


Sebuah rumah ranap dalam gempa bumi di Tarlay, timur Myanmar, semalam. Sekurang-kurangnya 75 maut, manakala 111 lagi cedera dalam bencana gempa berukuran 6.8 pada skala Richter itu. - REUTERS


YANGON 25 Mac - Sekurang-kurangnya 75 orang maut apabila satu gempa bumi kuat menggegarkan timur Myanmar malam tadi, dengan angka korban dijangka meningkat apabila laporan diterima dari kawasan-kawasan terpencil yang masih terputus hubungan.

Gegaran dirasai sejauh Bangkok, hampir 800 kilometer dari pusat gempa di kawasan pergunungan Myanmar, serta Hanoi di Vietnam dan beberapa bahagian China apabila gempa bumi berukuran 6.8 pada skala Richter itu berlaku pada 8.25 malam tadi (9.55 malam waktu Malaysia).

Pegawai Myanmar berkata, 74 orang terbunuh dan 111 lagi cedera di lima kawasan berdekatan pusat gempa, manakala lebih 240 bangunan runtuh.

"Kami masih cuba masuk ke kawasan terpencil, dengan tentera, polis dan pihak berkuasa tempatan berusaha untuk mencari mangsa yang cedera di kawasan bencana, tetapi jalan masih ditutup," katanya.

Di seberang sempadan, pihak berkuasa Thailand berkata, seorang wanita berusia 52 tahun maut di daerah Mae Sai ditimpa dinding rumahnya yang roboh.

Utara Thailand turut digegarkan dengan gempa bumi berukuran 5.5 pada skala Richter pada 7 pagi ini (8 pagi waktu Malaysia), tetapi pihak berkuasa melaporkan tiada kerosakan besar berlaku.

Penduduk yang ketakutan di wilayah itu keluar rumah dan bangunan tinggi bergoyang, manakala hospital dan sekolah dikosongkan, semasa gempa bumi malam tadi.

Di Yangon, pengarah badan kebajikan World Vision bagi Myanmar, Chris Herink berkata, kerosakan infrastruktur yang besar tidak berlaku di kawasan Kengtung dan Tachileik yang terjejas, walaupun bangunan retak dan bekalan air terputus di sesetengah tempat.

"Namun paling membimbangkan ialah kawasan luar bandar kerana saya khuatir, maklumat tidak menggembirakan akan diterima dari sana sepanjang hari ini," katanya.

Gempa bumi itu berpusat 90 kilometer ke utara Chiang Rai dan 235 kilometer ke timur timur laut Chiang Mai, destinasi popular pelancong di Thailand. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan