Jumaat, 4 Februari 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


PM Mesir minta maaf

Posted:

PM Mesir minta maaf

PM Mesir minta maaf


BEBERAPA buah kereta kebal diletakkan di depan kumpulan anti-Presiden Hosni Mubarak di Tahrir Square, Kaherah semalam.


KAHERAH - Perdana Menteri Mesir, Ahmed Shafiq meminta maaf ekoran serangan yang dilakukan oleh para penyokong Presiden Mesir, Hosni Mubarak ke atas kumpulan penentang Hosni di Tahrir Square semalam.

Para penunjuk perasaan anti-Hosni mendakwa sekumpulan samseng dan anggota polis berpakaian awam diupah oleh pemerintah Mesir untuk bertempur dengan kumpulan penentang Presiden Mesir.

Dalam pertempuran itu, kayu, batu dan bom petrol digunakan untuk mematahkan kemaraan kumpulan penunjuk perasaan penentang Hosni.

Menyentuh insiden itu, Ahmed Shafiq berkata, serangan itu merupakan satu kesilapan besar dan beliau berjanji akan melakukan siasatan bagi membolehkan setiap orang mengetahui siapa yang menjadi dalangnya.

Dalam pertempuran yang bermula malam kelmarin dan awal pagi semalam, sejumlah besar penyokong dan penentang Hosni bergaduh dalam peristiwa yang dianggap paling berdarah dalam sejarah tunjuk perasaan di Tahrir Square.

Tunjuk perasaan itu bermula sepuluh hari lalu oleh penyokong antipemerintahan yang mendesak Hosni meletakkan jawatan selepas memerintah selama 30 tahun. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

White House cabar Hosni

Posted:

White House cabar Hosni

White House cabar Hosni


HOSNI MUBARAK


WASHINGTON - White House yang merupakan pejabat Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama kelmarin mencabar Presiden Mesir supaya menunjukkan sifatnya yang sebenarnya dengan melakukan perubahan ke arah demokrasi dalam tempoh yang singkat.

Jurucakap White House, Robert Gibbs berkata, peralihan kuasa yang dimaksudkan itu perlu bermula dari sekarang.

Bagaimanapun, AS tidak meminta secara langsung supaya Hosni Mubarak berundur.

"Jika keganasan itu dimulakan oleh pemerintah, ia sepatutnya dihentikan dengan segera," katanya yang merupakan setiausaha akhbar White House.

Sementara itu, Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton menghubungi Naib Presiden Mesir, Omar Suleiman kelmarin untuk meminta siasatan dilakukan berhubung kejadian tersebut.

Beliau menganggap keganasan itu sebagai satu perkembangan yang mengejutkan selepas beberapa hari tunjuk perasaan berlangsung dalam situasi aman.

Jabatan Negara AS turut meminta semua rakyatnya yang mahu meninggalkan Mesir supaya pergi ke lapangan terbang negara tersebut dengan segera. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Enam maut dalam rusuhan di Kaherah

Posted:

Enam maut dalam rusuhan di Kaherah

Enam maut dalam rusuhan di Kaherah


SEORANG penunjuk perasaan anti-Presiden Hosni Mubarak yang berdarah diheret di Tahrir Square, Kaherah kelmarin.


KAHERAH - Enam orang maut dan hampir 1,000 lagi cedera dalam rusuhan di antara kumpulan penentang dan penyokong Presiden Mesir, Hosni Mubarak di Tahrir Square, Kaherah semalam.

Hari berdarah itu berlaku pada perhimpunan penyokong penentang Hosni yang memasuki hari kesepuluh semalam bagi menuntut peletakan jawatannya.

Sejumlah besar penunjuk perasaan mahu Hosni yang telah memerintah selama 30 tahun meletakkan jawatan kerana kegagalannya mentadbir dengan cekap sehingga mengakibatkan kadar pengangguran tinggi dan ekonomi tidak berkembang selain masalah korupsi dan kebebasan bersuara.

Bunyi mesingan kedengaran lebih sejam di Tahrir Suqare manakala kebakaran berlaku di beberapa buah bangunan dekat kawasan tersebut.

"Apa yang berlaku akan menjadikan kami lebih berazam untuk menyingkirkan Presiden," kata sebuah pergerakan penunjuk perasaan itu yang dikenali sebagai Kefaya.

Dalam kejadian semalam, sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah para penunjuk perasaan yang sedang bertempur.

Menurut seorang doktor, Mohammed Ismail, empat daripada enam orang yang terbunuh itu terkena tembakan di kepala.

Menurut seorang lagi kakitangan perubatan, Dr. Amr Bahaa, sejumlah besar penunjuk perasaan datang ke klinik sementara di Abdulmenem Riad Square dekat dengan Tharir Square untuk mendapatkan rawatan kerana kecederaan.

Beliau berkata, kebanyakan penunjuk perasaan yang cedera terkena tembakan.

Lelaki-lelaki bersenjata itu muncul selepas para penyokong Presiden Mesir menyerbu Kaherah kelmarin sekali gus mencetuskan pertempuran dengan kumpulan penentang Presiden.

Kedua-dua belah pihak menggunakan batu dan bom petrol semasa melakukan serangan yang bermula pada malam kelmarin sehingga awal pagi semalam.

Seorang budak berusia 11 tahun yang cedera, dalam pertempuran tersebut, Mohammed Ghozlan diminta jangan menangis oleh bapanya, Khaled.

"Jangan menangis, jangan menangis, kamu adalah hero," kata Khaled kepada anaknya itu.

Para penunjuk perasaan telah membuat sekatan di jalan raya menuju ke Tahrir Square dengan menggunakan besi dan sampah.

Menurut seorang koresponden agensi berita AFP, seorang daripada setiap 10 orang mengalami kecederaan pada penglihatan.

Sejumlah sukarelawan mengedarkan makanan dan pakaian kepada sejumlah penunjuk perasaan.

Sepanjang pertempuran itu, anggota-anggota tentera tidak menggunakan kekerasan untuk menyuraikan kedua-dua kumpulan tersebut.

Tunjuk perasaan bagi menuntut peletakan jawatan Hosni itu dibuat selepas rakyat di negara itu mendapat ilham daripada kebangkitan penduduk di Tunisia yang berhimpun bagi mendesak Zine El Abidine Ben Ali meletakkan jawatan pada bulan lalu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan