Khamis, 13 Januari 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Lelaki Indonesia liwat 96 remaja

Posted:

Lelaki Indonesia liwat 96 remaja

Lelaki Indonesia liwat 96 remaja

Daripada SAHARUDIN MUSTHAFA
saharudin.musthafa@utusan.com.my

JAKARTA 13 Jan. - Seorang lelaki homoseks Indonesia mengaku meliwat hampir 100 remaja sejenis sejak berusia 13 tahun.

Lelaki berusia 34 tahun itu yang hanya dikenali sebagai Sartono, pada awalnya membuat pengakuan, dia pernah mencabul dan menjual 39 remaja lelaki.

"Dia mengaku melakukan seks songsang sejak berusia 13 tahun. Selain meliwat, lelaki itu juga melakukan kekerasan fizikal dan mental ke atas mangsa-mangsanya," kata Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Kepulauan Seribu, Reynold EP Hutagalung seperti yang dilaporkan akhbar Kompas, hari ini.

Polis daerah Kepulauan Seribu menangkap Sartono di Stesen Kota, Jakarta Barat pada 9 Januari lalu berdasarkan laporan yang dibuat oleh keluarga seorang daripada mangsa Sartono yang bekerja sebagai penjual alat permainan kanak-kanak.

Menurut Reynold, mangsa yang pernah menjadi pemuas nafsu Sartono itu berusia antara 14 hingga 17 tahun.

Berdasarkan laporan polis juga, butiran jenayah yang dilakukan Sartono sebanyak 42 kali sebelum 2008 dan antara 2008 hingga 2010 pula seramai 54 orang.

Sebilangan besar daripada remaja yang menjadi mangsa pencabulan Sartono merupakan anak jalanan di sekitar stesen kereta api Cikampek, Purwakarta, Bandung, Serang (Banten) dan Kampung Bandan (Jakarta Utara).

Akibat kesempitan wang, Sartono juga pernah menjual mangsa yang dicabulnya antara Rp25,000 (RM8.45) sehingga Rp50,000 (RM17) setiap seorang kepada lelaki homoseksual.

Modus operandi Sartono ialah dengan menawarkan hadiah telefon bimbit kepada mangsanya.

Seandainya mangsa bersedia, dia akan mengajak mereka bersiar-siar dan seterusnya melakukan pencabulan dan menjual mangsa-mangsa itu di beberapa daerah.

Pihak berkuasa juga telah mengambil kenyataan daripada beberapa saksi selain menyita barang bukti seperti tiga unit telefon bimbit milik mangsa.

Siasatan polis juga mendapati, berdasarkan kecenderungan Sartono, dia pernah menjadi mangsa pencabulan di zaman kanak-kanak.

Sartono yang sudah berkahwin dan memiliki empat orang cahaya mata akan dihadapkan ke mahkamah dan diadili di bawah akta Perlindungan Anak-Anak. - Utusan

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Umat Islam, polis India bertempur

Posted:

Umat Islam, polis India bertempur

Umat Islam, polis India bertempur


POLIS India menggunakan rotan untuk menyuraikan orang Islam yang menunjuk perasaan membantah kerja merobohkan masjid di New Delhi, kelmarin. - AFP


NEW DELHI 13 Jan. - Beratus-ratus penganut Islam bertempur dengan polis di tengah New Delhi semalam, apabila pihak berkuasa tempatan cuba merobohkan sebuah masjid yang dibina secara haram, lapor pegawai.

Masjid Noor di kawasan kediaman mewah Nizamuddin yang dihuni majoriti masyarakat Islam, terpaksa dirobohkan Lembaga Pembangunan Delhi kerana ia dibina di atas tanah kerajaan.

Beribu-ribu rumah ibadat haram dibina di India dan insiden semalam menunjukkan kesukaran pihak berkuasa untuk merobohkannya kerana terpaksa berdepan keganasan serta bantahan orang ramai.

"Penganut Islam menyerang pegawai kerajaan dan mengepung kawasan masjid. Polis terpaksa menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan mereka," kata seorang pegawai polis di balai polis Nizamuddin yang enggan mendedahkan namanya.

Katanya, tiada sebarang laporan kecederaan diterima dan pihaknya juga tidak membuat sebarang tangkapan.

Tambah beliau, seramai 150 anggota polis telah dikerahkan bagi mengawal keadaan.

Pada 2009, sebuah mahkamah tinggi India memutuskan satu larangan menyeluruh pembinaan rumah-rumah ibadat di tanah kerajaan selepas mendapat tekanan hebat daripada kerajaan.

Rumah ibadat haram banyak dibina di taman-taman, jalan raya, stesen kereta api serta sekolah di India dan kerajaan kini terpaksa menggunakan mahkamah untuk menguatkuasakan undang-undang bagi menghalang lebih banyak pencerobohan ke atas tanah kerajaan. - AFP

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan