Jumaat, 14 Januari 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Lebanon dalam krisis

Posted:

Lebanon dalam krisis

Lebanon dalam krisis


BENDERA pergerakan Hezbollah berkibar di sebuah bangunan di Beirut, Lebanon kelmarin.


BEIRUT - Lebanon sekali lagi berdepan krisis getir yang boleh mencetuskan huru-hara dalam negara selepas kumpulan Hezbollah menjadi punca pemerintahan sedia ada tumbang, kata beberapa penganalisis.

"Kita di ambang ketidakstabilan politik yang bakal berlarutan kerana masa hingga berbulan-bulan diperlukan bagi membentuk sebuah pentadbiran baru di Lebanon," kata seorang penganalisis politik Asia Barat, Paul Salem.

"Saya tidak fikir Hezbollah akan mengambil tindakan ketenteraan di Beirut, tetapi kita bakal berdepan dengan huru-hara jalanan yang berisiko menjadi tidak terkawal (akibat tindakan Hezbollah)," tambahnya.

Dalam satu tindakan bersama, seramai 11 menteri Hezbollah meletak jawatan daripada pentadbiran Perdana Menteri, Saad Hariri kelmarin sekali gus memenuhi syarat minimum untuk memaksa kabinet Lebanon dibubarkan secara automatik.

Tindakan itu susulan tentangan Hezbollah terhadap Tribunal Khas Bagi Lebanon (STL) yang disokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Tribunal itu dilaporkan bersedia untuk mendakwa beberapa pegawai tinggi Hezbollah berhubung pembunuhan bekas Perdana Menteri Lebanon, Rafiq Hariri, pada 2005.

Hezbollah sebelum ini memberi amaran bahawa sebarang pendakwaan terhadap pegawai-pegawainya akan mendatangkan akibat buruk di Lebanon.

Kumpulan itu turut memberi tekanan ke atas pentadbiran Saad yang pro-Barat supaya membatalkan STL kerana ia didakwa sebagai komplot jahat Israel-Amerika Syarikat. - AFP

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Hillary terjatuh di pintu pesawat

Posted:

Hillary terjatuh di pintu pesawat

Hillary terjatuh di pintu pesawat


SEORANG lelaki cuba membantu Hillary Clinton di pintu masuk sebuah pesawat di Sanaa, Yemen pada Selasa lalu.


SANAA - Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton terjatuh di pintu masuk sebuah pesawat di sini untuk ke Oman, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Stesen televisyen Fox di AS menerusi siaran beritanya turut melaporkan insiden itu pada Selasa lalu.

Hillary tidak mengalami sebarang kecederaan.

Bagaimanapun, insiden Hillary Clinton itu disebarkan di Internet.

Beliau berada di Sanaa dalam lawatan yang tidak diumumkan itu dengan tujuan untuk meningkatkan hubungan antara Yemen dan AS.

Semasa melawat Yemen, Hillary mendesak Yemen meningkatkan kerjasama keselamatan dengan AS.

Sebelum terjatuh, beliau memberitahu pemberita bahawa perkembangan ekonomi dan isu-isu keselamatan menjadi keutamaan dalam perbincangan.

Lawatan itu juga bertujuan untuk membantu Presiden Yemen, Ali Abdullah Saleh menangani masalah berkaitan kumpulan Al-Qaeda yang mengancam kedua-dua buah negara.

Semasa lawatan itu, Hillary menyerahkan surat kepada Ali daripada Presiden AS, Barack Obama termasuk undangan untuk melawat Washington.

Di Oman, Hillary menemui pemerintah negara itu, Sultan Qaboos dalam lawatan selama lima hari di rantau Arab.

Dalam satu mesyuarat dengan beberapa pemimpin Oman, Hillary turut memuji perkembangan di Oman sejak Sultan Qaboos memerintah selepas baginda merampas kuasa daripada ayahandanya, Sultan Said bin Taymur pada 1970. - Agensi

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tunis kian bergolak

Posted:

Tunis kian bergolak

Tunis kian bergolak


BEBERAPA orang berjalan dekat sebuah bangunan yang terbakar di M'nihla, Tunis semalam.


TUNIS – Para perusuh membaling batu ke arah bangunan pentadbiran dan polis melepaskan gas pemedih mata di Tunis yang merupakan ibu negara Tunisia.

Polis sebelum ini ditempatkan di beberapa tempat di bandar raya ini sehingga minggu ini ekoran para perusuh yang melakukan protes bagi menentang pemerintahan Presiden Zine El Abdine Ben Ali.

Bangunan Kementerian Dalam negeri dan sebuah bangunan perkhidmatan perbandaran merupakan antara yang menjadi sasaran penunjuk perasaan semalam.

Polis dilapor melepaskan beberapa das tembakan ke arah para penunjuk perasaan sejak tiga minggu lalu.

Beberapa pegawai menyatakan, sekurang-kurangnya 23 orang terbunuh dalam kejadian itu.

Pemerintah pimpinan Zine dianggap melakukan rasuah manakala sebahagian perusuh melakukan protes kerana isu pengangguran. – Agensi

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan