Selasa, 9 Julai 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Wanita dalam badan kanak-kanak

Posted: 08 Jul 2013 09:15 AM PDT

New Delhi: Laxmi Yedev secara tragis bagaikan berdepan dengan hukuman penjara seumur hidup - wanita yang selamanya terperangkap dalam tubuh kanak-kanak.

Dia masih mampu mengukir senyuman ketika diwawancara walaupun jelas Laxmi kelihatan berusaha untuk mengekalkan semangatnya.

Dengan ketinggian 0.99 meter (3 kaki 3 inci) dan mempunyai berat 19.05 kilogram, penyakit hormon yang karang berlaku meragut kehidupan biasa daripada Laxmi. Dia tidak lagi membesar sejak berusia lima tahun dan sehingga ini masih memakai baju kanak-kanak berusia enam tahun.

Dia melihat kawan-kawannya membesar menjadi wanita, sepanjang masa mengetahui dia tidak akan mencapai akil baligh.

Foto

LAXMI


Mereka akan menjadi isteri dan ibu, manakala Laxmi terpaksa menjalani kehidupan dalam ketakutan dan cemuhan.


Laxmi berkata: "Saya dibuli sepanjang usia dewasa kerana saiz yang kecil. Saya jarang keluar rumah kerana takut disakiti."

Bapanya, pengawal keselamatan, Bahadur, 58 meraih 8,000 rupee (RM423) sebulan, tidak mampu untuk mendapatkan hormon pembesaran yang mungkin dapat membantu keadaan Laxmi jika diambil sebelum dia mencecah usia 16 atau 17 tahun.

Nasib baik Laxmi yang berasal dari Gurgoan dekat ibu negara India, New Delhi dapat pergi ke sekolah yang sama seperti Azad dan adiknya, Suman, 15, yang mempunyai ketinggian normal.

"Saya benci bertemu dengan rakan baru kerana ia menyakitkan apabila setiap kali direnung dan dibuli. Saya kini belajar untuk tidak mempedulikan mereka dan kadangkala saya agak biadap dan memberitahu mereka apa yang saya fikirkan," katanya. - Sunday People

Artikel ini disiarkan pada : 2013/07/09

Kisah Uda dan Dara versi Yaman

Posted: 08 Jul 2013 09:09 AM PDT

Sana'a: Seorang lelaki Yaman yang ditolak bapa saudaranya apabila dia melamar anak perempuan lelaki tua berkenaan menembak wanita terbabit di kepala sebelum membunuh diri.

Lelaki berusia 23 tahun yang dikenali sebagai Bassam itu pergi ke kediaman bapa saudaranya di Sana'a dan memberitahu, dia ingin berkahwin dengan sepupunya.


Bassam terkejut apabila bapa saudaranya menolak permintaannya kerana dia dan sepupunya itu saling mencintai.

Selepas lamarannya ditolak, Bassam mengeluarkan pistol dan menembak sepupunya di kepala. Dia melihat ke arah keluarga sepupunya yang terkejut dan memberitahu mereka jika dia tidak dapat memiliki wanita itu, mereka juga tidak akan memilikinya. Bassam kemudian berkata: "Biarkan dia (sepupunya) ke syurga," lapor akhbar harian Kuwait Al Rai. "Bassam kemudian mengacukan pistol ke kepalanya sambil melihat semula ke arah bapa saudaranya dan berkata: "Dan saya akan ke neraka" sebelum menembak dirinya sendiri. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2013/07/09

Tiada ulasan:

Catat Ulasan