Isnin, 17 Jun 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Remaja tetak bapa hingga putus kepala

Posted: 16 Jun 2013 08:49 AM PDT

Port Moresby: Seorang remaja perempuan menetak kepala bapanya hingga putus dengan pisau memburu selepas lelaki terbabit memperkosanya di kediaman mereka di kawasan tanah tinggi di Papua New Guinea.

Kejadian itu mendorong penduduk di desa itu membentuk rangkaian perlindungan bagi remaja berusia 18 tahun berkenaan serta enggan menyerahkan mangsa kepada polis kerana percaya bapanya yang jahat itu memang patut mati. Pemimpin gereja tempatan, Paderi Lucas Kumi dari Desa Rang di Western Highlands berkata, masyarakat enggan membenarkan remaja itu disiasat pihak berkuasa. Menurutnya, penduduk dan pemimpin di kawasan itu pergi melihat mayat tanpa kepala bapa mangsa selepas remaja terbabit melaporkan kejadian kepada mereka dan menjelaskan alasan dia membunuh bapanya.


Kumi memberitahu akhbar Post Courier, bapa mangsa berusia pertengahan 40-an merogol anak perempuannya ketika mereka tinggal berdua di rumah selepas isteri dan dua lagi anaknya melawat saudara mereka pada malam kejadian. "Bapa mangsa memasuki biliknya pada tengah malam dan merogolnya berulang kali. "Bapanya mahu merogol mangsa sekali lagi pada waktu pagi dan ketika itu mangsa mengambil pisau memburu dan menetak kepala bapanya," kata Paderi Kumi. "Kami semua bersetuju remaja itu bebas untuk tinggal di sini kerana bapanya memang patut mati. "Mangsa melakukan pembunuhan kerana dia trauma dan tidak suka perbuatan jahat bapanya. Sebab itu kami setuju dia diberi perlindungan," katanya.

Menurutnya, remaja itu diletakkan dalam rangkaian perlindungan dan dia disembunyikan daripada pihak berkuasa.


Sementara itu, mayat bapa mangsa juga tidak akan dikebumikan mengikut adat. - Daily Mail

Foto

PENDUDUK Desa Rang enggan membenarkan polis menyoal siasat remaja yang membunuh bapanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/06/16

Paris kecewa Prince bukan abang kandung

Posted: 16 Jun 2013 08:45 AM PDT

Los Angeles: Cubaan Paris Jackson untuk membunuh diri berlaku beberapa hari selepas diberitahu bapanya dengan bapa abangnya, Prince, adalah orang yang berlainan.

Paris, 15, yang menurut sumber sudah sekian lama mengetahui bahawa Michael Jackson bukan bapa kandungnya begitu yakin dia dan Prince adalah abang kandungnya atau setidak-tidaknya mempunyai bapa yang sama.

Dia percaya Debbie Rowe adalah ibunya dan seorang lelaki yang namanya tidak diketahui adalah bapanya.

Tetapi selepas diberitahu perkara sebenar, pertengkaran berlaku antara Paris dengan Prince, 16.


Remaja itu dilanda kekecewaan dan sehingga ini masih dirawat di sebuah hospital di Los Angeles selepas dilapor mengelar pergelangan tangannya dan makan ubat berlebihan pada 5 Jun lalu.


"Paris sentiasa mahu percaya bahawa Michael adalah bapanya. Tetapi dia sedar, ia bukan kenyataan. Namun, dia yakin Prince abang kandungnya dan mereka mempunyai bapa yang sama. Dia sentiasa memujanya.

"Paris amat kecewa apabila mengetahui bapanya bukan bapa Prince. Dia kini semakin pulih, tetapi akan terus menetap di hospital hingga 30 hari sebelum menghabiskan masa bersama ibunya.

"Dia tidak suka menetap di rumah keluarga Jackson walaupun rapat dengan neneknya, Katherine," kata satu sumber, semalam. - The Sun

Artikel ini disiarkan pada : 2013/06/16

Tiada ulasan:

Catat Ulasan