Rabu, 6 Februari 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Abadikan nama kekasih di muka

Posted:

Moscow: Seorang lelaki yang gemarkan tatu mengabadikan namanya di wajah teman wanitanya kurang daripada 24 jam selepas mereka bertemu buat kali pertama.

Lesya Toumaniantz dari Saransk, Russia membenarkan Rouslan Toumaniantz mengukir nama 'Ruslan' di wajahnya menerusi tulisan gergasi Gothik pada hari mereka bertemu.

Pasangan itu yang bertemu di laman sembang dalam talian berkata, mereka serta-merta 'jatuh cinta' dan kemudian segera bertemu di Moscow, tempat di mana mereka akan berkahwin.

"Ia adalah simbol kesetiaan abadi kami. Saya mahu dia mentatu setiap inci tubuh saya," kata Lesya.

Foto

WAJAH Lesya yang ditatu kurang daripada 24 jam selepas bertemu kekasihnya buat kali pertama.

Foto

LESYA berkenalan dengan Toumaniantz di laman sembang di Internet.


Bekas pelajar sastera yang gilakan tatu dan mempunyai kakak yang bekerja sebagai pelukis tatu itu berkata, di atas keningnya, Toumaniantz melukis 'Semuanya Untuk Cinta'.


"Semuanya untuk Ruslan," katanya ketika memuat naik gambar tatunya dalam Facebook hari ini.

Dan kini Lesya yang sudah pun menggunakan nama Toumaniantz walaupun baru sahaja bertunang pada 20 Januari lalu belajar untuk membuat tatu di bawah bimbingan tunangnya itu.

"Rancangan mereka untuk hidup bersama, termasuk Lesya belajar melukis tatu dan membolehkan seluruh tubuhnya ditatu seperti mana yang selalu diidamkannya, selain sudah tentu untuk membina keluarga," kata seorang rakan Toumaniantz.

Toumaniantz berkata: "Saya tahu ada orang yang bimbang Lesya membuat keputusan terburu-buru yang akan dikesalinya kelak, tetapi kadangkala keputusan terbaik dibuat serta-merta berdasarkan gerak hati berbanding keputusan yang sudah lama berlegar di fikiran anda.

Rakan Lesya membanjirinya dengan mesej memuji kerja seni itu dan mengatakan betapa cantik dia kelihatan.

"Kamu pasti sangat gembira kerana mempunyai tatu itu. Ia nampak hebat," tulis Ralf Bieler.

Kerja seni Toumaniantz itu pernah menjadi tajuk utama akhbar pada 2009 selepas dia mentatu 56 bintang di wajah seorang gadis berusia 18 tahun yang kemudian menipu dan menuduhnya mentatunya ketika dia tidur.

Toumaniantz melarikan diri dari Belgium selepas skandal yang dicetuskan Kimberley Vlaeminckin pada 2009. - Daily Mail

Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/05

Pen mampu kesan kesalahan ejaan

Posted:

London: Menggunakan pen dan kertas boleh menjadi pengalaman menakutkan kepada ramai orang hari ini.

Tanpa kelengkapan pemeriksaan ejaan seperti di komputer, sesetengah kesalahan ejaan yang memalukan sukar untuk dielakkan.


Tetapi kini anda tidak perlu bimbang kerana ada bantuan yang dapat menyelesaikan masalah itu. Kesalahan ejaan dapat diatasi dengan pengeluaran pen berteknologi tinggi yang akan bergetar setiap kali kesalahan dikesan. Pen dicipta syarikat Jerman Lernstift itu bertujuan membantu kanak-kanak sekolah belajar menulis, tetapi ia sesuai digunakan untuk semua peringkat usia.

Pen yang masih dalam tahap percubaan itu mampu mengesan kesalahan ejaan atau pembentukan huruf dengan amaran getaran ketika digunakan penggunanya. Pengguna boleh memilih antara dua fungsi: Mod kaligrafi - menunjukkan kecacatan bentuk dan kemudahan membaca atau mod Ortografi - mengesan kesalahan ortografik dan tatabahasa.


Pengesan yang dibina dalam pen itu dapat mengesan pelbagai pembentukan huruf dan segera bergetar jika kesalahan dikesan. Menurut laman web Lernstift, pereka Falk dan Mandy Wolsky mendapat ilham untuk menghasilkan pen itu ekoran percubaan anak lelaki mereka ketika mula-mula menulis.


Mereka menjelaskan dalam laman web syarikat terbabit: "Daripada perkataan pertama terdapat kesalahan." Diharapkan pen itu dapat mendorong kanak-kanak menulis dengan lebih tepat dan cepat.

Pereka terbabit akan melancarkan projek dibiaya melalui sumbangan orang ramai yang menyokong konsep di sebalik ciptaan itu bagi mengutip wang untuk membangun dan memasarkan idea berkenaan. - Daily Mail

Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/05

Tiada ulasan:

Catat Ulasan