Jumaat, 14 Disember 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Komplot bunuh Bieber gagal

Posted: 13 Dec 2012 10:22 AM PST

LOS ANGELES: Satu rancangan sulit untuk menculik, memotong kemaluan dan membunuh penyanyi pop remaja, Justin Bieber, berjaya digagalkan polis.

Menurut laporan media semalam, rancangan itu sepatutnya dilaksanakan ketika Bieber, 18, mengadakan konsert di Madison Square Garden, New York, bulan lalu.


Sumber berkata, dua lelaki ditahan dan seorang daripadanya didapati memiliki sepasang gunting pemangkas di dalam kereta.

Kata sumber, suspek dikenali sebagai Mark Staake dan anak saudaranya, Tanner Ruane.


"Staake dan Ruane diupah untuk membunuh Bieber oleh seorang banduan, Dana Martin, yang kini menjalani hukuman penjara selama 978 tahun atas kesalahan merogol dan membunuh," katanya. Martin sebelum ini disabitkan kesalahan merogol dan membunuh seorang remaja perempuan berusia 15 tahun pada 2000.


Menurut sumber, Staake adalah rakan satu penjara Martin dan rancangan itu dibuat ketika mereka sama-sama ditahan di Las Cruces, New Mexico.

Selain Bieber, katanya, Staake turut dilatih untuk membunuh tiga individu lain.


Sumber lain berkata, Martin menawarkan imbuhan bernilai AS$2,500 (RM7,600) bagi setiap zakar mangsa yang diserahkan Staake dan Ruane kepadanya.

Katanya, Staake dan Ruane merancang menculik Bieber sebelum membunuh penyanyi itu menggunakan tali leher.


"Mereka juga akan memotong kemaluan Bieber," katanya. Sementara itu, polis berkata, Martin dipercayai terlalu taksub kepada Bieber, malah dia turut memiliki satu tatu yang sama seperti yang ada di kaki penyanyi Kanada berkenaan. Kata polis, Martin mengarahkan Staake melaksanakan "pembunuhan dan memotong kemaluan Bieber serta pengawal peribadi selebriti terbabit." Bagaimanapun, rancangan itu terdedah apabila Martin sendiri membocorkan maklumat mengenainya kepada polis, membolehkan pihak berkuasa kemudian menahan Staake di Vermont.


Ruane pula diberkas ketika dalam perjalanan ke New York. Kata polis, mereka mencuri dengar perbualan Ruane ketika dia menghubungi Martin.


Dalam perbualan itu, kata sumber, Ruane meminta maaf kerana banduan terbabit rancangan mereka belum dijalankan seperti sepatutnya.


Sementara itu, ibu Ruane, Kristin Cashman, menganggap kes itu "mengarut." - TS

Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/14Jacintha gantung diri dengan skaf dari almari pakaian, tinggal 3 nota

Posted: 13 Dec 2012 10:19 AM PST

LONDON: Seorang jururawat yang membunuh diri selepas diperdaya menjawab panggilan palsu dua hos radio Australia baru-baru ini ditemui tergantung dari almari pakaian di apartmennya, kata polis semalam.

Mayat Jacintha Saldanha ditemui 7 Disember lalu, hanya beberapa hari selepas dia diperdaya dua hos radio yang menyamar sebagai Ratu Elizabeth dan Putera Charles.


Hos radio itu, Mel Grieg dan Michael Christian, menyamar untuk mendapat maklumat mengenai rawatan Kate Middleton. Mereka menghubungi Hospital King Edward VII pada ham 5.50 pagi (waktu Britain).

Walaupun tidak meyakinkan, Jacintha menyambung panggilan itu kepada jururawat di wad Kate sebelum mereka dimaklumkan mengenai keadaan Duchess Of Cambridge itu.


Dalam keterangannya kepada koroner semalam, Cif Inspektor James Harman berkata, Jacintha menggantung dirinya menggunakan sehelai skaf. "Kecederaan turut dikesan pada pergelangan tangannya," katanya. Menurut Harman, polis menemui tiga nota ditinggalkan Jacintha di apartmen berkenaan. - Reuters

Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/14Tiada ulasan:

Catat Ulasan