Jumaat, 2 Mac 2012

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Israel bina pusat perlindungan bom

Posted:

Israel bina pusat perlindungan bom

Israel bina pusat perlindungan bom

SEORANG pengawal keselamatan membuka sebuah pintu kecemasan di kawasan meletak kenderaan di bawah tanah yang diubahsuai menjadi sebuah pusat perlindungan bom di Habima, Tel Aviv kelmarin.


TEL AVIV, Israel – Israel membina sebuah pusat perlindungan bom di bawah bangunan sebuah plaza dekat Teater Kebangsaan Habima di sini.

Kerja-kerja bagi membina pusat perlindungan itu kini memasuki peringkat terakhir.

Pusat perlindungan itu mempunyai tempat tinggal untuk lebih 1,600 orang.

Ia merupakan sebahagian daripada infrastruktur pertahanan di sini.

Pusat perlindungan itu mempunyai sistem penapisan bagi memastikan orang ramai yang berlindung masih dapat menghirup udara yang tidak tercemar walaupun terdapat satu serangan kimia.

Ia dibina sebagai sebahagian daripada kerja-kerja pengubahsuaian sebuah bangunan pawagam yang siap dilakukan pada lewat tahun lalu.

Jurucakap Kementerian Pertahanan, Roi Flyshman berkata, pusat perlindungan itu amat canggih.

Pusat perlindungan itu merupakan tempat meletak kereta bawah tanah yang telah diubahsuai.

"Sejumlah tempat meletak kenderaan di negara ini boleh menjadi pusat perlindungan dan kami akan mencontohi pembinaan pusat perlindungan bom itu," katanya.

Ketua Pengarah Pusat Perubahan Sourasky di sini, Gabi Barbash berkata, sebuah tempat meletak kereta bawah tanah boleh diubah menjadi sebuah wad kecemasan dengan 1,000 buah katil dalam tempoh 48 jam.

Pusat perlindungan bom itu dibina ketika timbul spekulasi bahawa Israel akan menyerang Iran ekoran isu program nuklear. – Agensi

Kapal penumpang rosak tiba di Seychelles

Posted:

Kapal penumpang rosak tiba di Seychelles

Kapal penumpang rosak tiba di Seychelles


KAPAL penumpang Costa Allegra ditarik sebuah bot tunda ke pelabuhan Mahe, Seychelles semalam.


VICTORIA - Sebuah kapal penumpang Itali, Costa Allegra yang mengalami kerosakan enjin dan tiada bekalan elektrik berlabuh di pelabuhan Mahe, Seychelles semalam selepas ia ditarik oleh sebuah bot tunda.

Pasukan perubatan dan ambulans bersiap sedia menunggu kapal tersebut yang membawa lebih 1,000 orang setelah kapal tersebut rosak di Lautan Hindi pada Isnin lalu.

"Kami di sini untuk bersama-sama memberikan air dan sokongan psikologi kerana para penumpang berada dalam keadaan yang sangat tertekan," kata seorang pekerja Pertubuhan Palang Merah, Sandra Sabury.

Pihak berkuasa Seychelles telah menyediakan beratus-ratus bilik hotel bagi menempatkan lebih 1,000 orang yang menaiki kapal itu.

Kapal itu mengalami kerosakan enjin dan tiada bekalan elektrik selepas berlaku kebakaran dekat jana kuasa enjin Costa Allegra. - Agensi

Surat Khalifah Abu Hafs kepada Pope dipamerkan

Posted:

Surat Khalifah Abu Hafs kepada Pope dipamerkan

Surat Khalifah Abu Hafs kepada Pope dipamerkan


SEPUCUK surat daripada Khalifah Abu Hafs dipamerkan di Capitol Hill, Rom kelmarin.


ROM, Itali - Sepucuk surat daripada Khalifah Abu Hafs Umar al-Murtada dari Maghribi kepada Ketua Gereja Roman Katolik, Pope Innocent IV dipamerkan di sini kelmarin.

Surat itu bertarikh 10 Jun 1250 dari Marrakesh, Maghribi. Abu Hafs memerintah sebahagian kawasan di Maghribi dari tahun 1248 sehingga 1266 Masihi.

Surat tersebut merupakan sebahagian dokumen yang dipamerkan pada pameran Arkib Rahsia Vatican yang diadakan di Capitol Hill, Rom.

Pameran itu dibuka kepada orang awam bermula semalam dan akan berakhir pada September depan.

- Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan