Isnin, 19 Disember 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Kim Jong-il meninggal dunia

Posted:

Kim Jong-il meninggal dunia

Kim Jong-il meninggal dunia


Gambar dari laman web KCNA yang diterbitkan agensi berita Yonhap menunjukkan rakyat Korea Utara meratapi kematian Kim Jong-il di Pyongyang, semalam. (Gambar kecil) Kim Jong-il. - AFP


SEOUL 19 Dis. - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-il meninggal dunia kelmarin pada usia 69 tahun akibat serangan sakit jantung, sekali gus menjerumuskan negara bersenjata nuklear tetapi miskin ini ke dalam situasi tidak menentu.

Jong-il 'meninggal dunia akibat tekanan mental dan fizikal yang hebat' pada 8.30 pagi kelmarin (7.30 pagi waktu Malaysia) semasa menaiki kereta api untuk melakukan lawatan tinjauan 'ke lapangan', lapor agensi berita rasmi KCNA, hari ini.

KCNA menggesa rakyat supaya mentaati pewaris dan anak lelaki bongsu Jong-il, Kim Jong-un yang berusia lewat 20-an.

"Semua anggota parti, anggota tentera dan orang ramai hendaklah dengan taat setia mematuhi kepimpinan Kim Jong-un di samping melindungi dan mengukuhkan lagi perpaduan parti, tentera dan rakyat," menurut agensi tersebut.

Menurut KCNA, Jong-il meninggal dunia 'akibat serangan sakit jantung berpunca daripada saluran jantung tersumbat dan autopsi dijalankan semalam.

Jong-il mengalami serangan angin ahmar pada Ogos 2008 yang menjejaskan pergerakan tangan dan kaki kirinya.

Pyongyang mengumumkan tempoh berkabung di seluruh negara dari 17 hingga 29 Disember ini.

Kerajaan Korea Selatan meletakkan tenteranya dalam keadaan berjaga-jaga berikutan berita mengejut itu dan mengadakan mesyuarat Majlis Keselamatan Negara, lapor agensi berita Yonhap.

Jong-il mengambil alih kuasa selepas bapanya yang juga pengasas negara ini, Presiden Kim Il-sung meninggal dunia pada 1994.

Pada pertengahan hingga lewat 1990-an, beliau menyaksikan ratusan ribu rakyatnya maut akibat kebuluran, dan masalah kekurangan makanan berterusan sehingga ke hari ini sehingga dianggarkan satu pertiga daripada kanak-kanak Korea Utara terbantut akibat kekurangan zat makanan.

Namun Jong-il masih menemui sumber untuk meneruskan program senjata nuklear yang berkesudahan dengan ujian letupan nuklear pada Oktober 2006 dan Mei 2009. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Bot karam: Pengurusan tidak patuhi peraturan

Posted:

Bot karam: Pengurusan tidak patuhi peraturan

Bot karam: Pengurusan tidak patuhi peraturan

Oleh SAHARUDIN MUSTHAFA
saharudin.musthafa@utusan.com.my

JAKARTA 19 Dis. - Menteri Pengangkutan Indonesia, EE Mangindaan kesal dengan tindakan pengurusan bot yang tidak mematuhi undang-undang sehingga menyebabkan tragedi di perairan Jawa Timur hujung minggu kelmarin.

Menurutnya, ketika tragedi berlaku di perairan Perigi, Trenggalek, bot tersebut sesak dengan penumpang sehingga melebihi muatan yang dibenarkan.

"Kapasiti bot berkenaan hanya 100 orang, tetapi seramai 250 penumpang menaikinya ketika kejadian. Tindakan itu salah," katanya kepada media di sini hari ini.

Mangindaan berkata, bukan sekadar membawa lebih penumpang, tindakan mengangkut pendatang asing menggunakan bot itu juga merupakan satu kesalahan.

Jelas beliau, pihaknya masih menjalankan siasatan bagi mengenal pasti pemilik bot.

Dalam perkembangan berkaitan, polis Australia hari ini dihantar untuk membantu Indonesia menyiasat kegiatan penyeludupan manusia sementara Canberra terus menyeru supaya penyelesaian serantau dicapai bagi menangani kegiatan 'yang tidak menghiraukan nyawa manusia' itu.

Menteri Dalam Negeri, Jason Clare berkata, polis akan dikerahkan atas permintaan Jakarta selepas lebih 200 pencari suaka dari Asia Barat dipercayai mati lemas selepas bot mereka karam di perairan Jawa Timur.

Pasukan penyelamat Indonesia hari ini menemui 15 orang yang masih hidup tetapi dalam keadaan lemah, terapung di dalam sebuah bot pelampung, kira-kira 100 kilometer dari lokasi kejadian kelmarin.

"Selain menghantar aset tentera kita untuk membantu mereka pagi ini, pihak Indonesia juga meminta bantuan kita dalam tugas kepolisian.

"Saya fikir permintaan itu menandakan pengakuan bahawa kegiatan ini adalah masalah serantau yang memerlukan penyelesaian serantau," kata Clare kepada radio Perbadanan Penyiaran Australia (ABC), tanpa menyebut bilangan pegawai yang akan dihantar. - Utusan/AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan