Selasa, 30 Ogos 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Budak selamat dilanggar kereta api

Posted:

Budak selamat dilanggar kereta api

Budak selamat dilanggar kereta api

IMEJ CCTV menunjukkan budak lelaki (dalam bulatan) dihimpit sebuah kereta api ekspres.


SYDNEY, Australia – Seorang budak lelaki berusia 12 tahun selamat selepas dia dilanggar tren ekspres dalam insiden yang dirakam sistem kamera litar tertutup (CCTV) sebuah stesen kereta api di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Budak lelaki berkenaan dirakam berada cuma beberapa sentimeter dari tren itu ketika dia cuba melintas landasan di stesen berkenaan baru-baru ini.

Ketika tren tersebut tiba, mangsa hilang daripada lensa CCTV. Dia dipercayai terjatuh akibat berlanggar dengan gerabak tren tersebut.

Namun, tidak lama kemudian, dia muncul semula dalam skrin CCTV dan dilihat cuba memanjat platform stesen.

Mangsa mengalami patah kaki dan siku dengan banyak bahagian di tubuhnya calar, tetapi bernasib baik kerana masih hidup. – Agensi

Fesyen rambut serupa untuk jimat elektrik

Posted:

Fesyen rambut serupa untuk jimat elektrik

Fesyen rambut serupa untuk jimat elektrik

TOKYO – Sebuah firma di Jepun memperkenalkan langkah penjimatan tenaga unik dengan mengarahkan 2,700 kakitangannya mendapatkan potongan rambut serupa, lapor sebuah akhbar semalam.

Firma Maeda Corporation yang beribu pejabat di sini mahu pekerja lelakinya memiliki rambut pendek di belah tepi, manakala staf wanita pula diminta berambut pendek dan 'comel'.

Langkah tersebut diharap dapat memendekkan masa penggunaan pengering rambut dalam kalangan kakitangan firma berkenaan, sekali gus menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

"Syarikat kami sangat berminat untuk melindungi alam sekitar. Jadi, kami menggalakkan staf kami mengamalkan banyak amalan yang mesra alam sekitar," kata jurucakap firma berkenaan, Chizuru Inoue.

"Kami belum pasti mengenai bukti kajian. Tetapi kami percaya mereka yang berambut pendek tidak perlu menggunakan pengering rambut terlalu lama berbanding orang berambut panjang," tambahnya.

Jepun mengalami kekurangan tenaga yang serius selepas penutupan loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi yang bocor akibat gempa bumi dan tsunami pada Mac lalu.

Loji tersebut menyalurkan tenaga elektrik ke bahagian timur laut Jepun. – Agensi

Lelaki Cuba bangga miliki 24 jari

Posted:

Lelaki Cuba bangga miliki 24 jari

Lelaki Cuba bangga miliki 24 jari


YOANDRI HERNANDEZ GARRIDO menunjukkan dua belah tangannya yang memiliki 12 jari.


BARACOA, Cuba – Mereka memanggilnya 24. Seorang lelaki di sini, Yoandri Hernandez Garrido mendapat nama gelaran tersebut kerana enam jari yang terdapat pada setiap tangan dan kakinya, lapor sebuah akhbar semalam.

Walaupun sedar dia berbeza dengan orang lain, lelaki berusia 37 tahun itu memberitahu, dia menganggap dirinya bertuah kerana memiliki jari-jari ekstra.

"Jari-jari ini kurniaan Tuhan kerana dengannya, saya mudah memanjat pokok kelapa dan memetik buahnya untuk mencari rezeki," kata Garrido.

"Terima kasih kepada 24 jari saya, saya dapat menyara hidup. Saya tidak mempunyai pekerjaan tetap," tambahnya.

Selain memetik buah kelapa, Hernandez turut menerima bayaran sehingga AS$10 (RM29.80) daripada pelancong yang mahu bergambar dengannya.

Penduduk Cuba rata-rata menerima gaji cuma AS$20 (RM59.60) sebulan. – Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan