Isnin, 25 April 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Bapa CD meninggal dunia

Posted:

Bapa CD meninggal dunia

Bapa CD meninggal dunia


NORIO OHGA memegang cakera mini Sony pada bulan Mei 1991 di New York.


TOKYO - Bekas Presiden Sony, Norio Ohga yang membantu mengubah industri muzik dengan memajukan format cakera padat (CD) meninggal dunia semasa berumur 81 tahun.

Graduan sekolah muzik itu yang menjadi presiden dari 1982 hingga 1995 meninggal dunia pada Sabtu lalu kerana kegagalan beberapa organnya berfungsi.

Di bawah kepimpinan Ohga, Sony merevolusikan industri muzik dengan format CD pada 1982 bersama dengan syarikat Royal Philips Electronics.

Keputusannya untuk membeli syarikat Columbia dengan harga AS$3.2 bilion (RM10.21 bilion) pada 1989 sekali gus menjadikan Sony sebagai konglomerat hiburan.

Dia turut mereka bentuk logo Sony dan pada zaman pentadbirannya, syarikat itu memasuki pasaran permainan video.

Pada 1993, Ogha melancarkan syarikat Sony Computer Entertainment Inc yang terlibat dalam pasa-ran permainan video yang didominasi syarikat Nintendo dan Sega. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bieber dikritik kerana sebut Hello, Manila di KL

Posted:

Bieber dikritik kerana sebut Hello, Manila di KL

Bieber dikritik kerana sebut Hello, Manila di KL

MANILA - Penyanyi terkenal, Justin Bieber dikritik di laman Twitter kerana dia menyebut, "Hello, Manila" semasa melakukan persembahan di Kuala Lumpur pada minggu lalu.

Menurut laporan stesen televisyen ABC semalam, dia sepatutnya menyebut Hello, Malaysia dan bukannya Hello, Manila dalam persembahan pada 21 April lalu.

"Justin Bieber mengalu-alukan rakyat Malaysia Hello, Manila, memakai jersi Barcelona (kelab bola sepak) di Madrid. Justin Beiber, anda memerlukan peta," kata seorang peminat yang mahu dikenali sebagai abygo.

Seorang lagi pengguna Twitter menyatakan: "Justin Biber kepada para peminatnya di Malaysia: Hello Manila! Hahaha! Saya menyayanginya. Dia seperti makhluk planet Marikh."

Bagaimanapun, gelagat Bieber itu mencetuskan kegembiraan dalam kalangan peminat di Filipina kerana dia akan membuat konsert di sini pada 10 Mei depan.

"Justin Bieber menjerit Hello Manila berbanding Hello Malaysia .. haha mungkin dia terlalu teruja untuk datang ke sini," kata seorang pengguna Twitter ClichaeyeLuvJB.

Seorang lagi pengguna laman itu, JerielBeliebs berkata:

"Hello Manila? teruja sangat si Justin."

Bieber yang berusia 17 tahun dan dilahirkan di Kanada kini dalam siri lawatan ke Asia.

Kelmarin, dia yang terkenal dengan lagu Baby membuat persembahan di Sentul, Bogor, Indonesia. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pertempuran masuk hari ketiga di sempadan Thailand

Posted:

Pertempuran masuk hari ketiga di sempadan Thailand

Pertempuran masuk hari ketiga di sempadan Thailand

BANGKOK - Tidak ada sebarang tanda gencatan senjata dilaksanakan dalam pertelingkahan antara tentera Thailand dan Kemboja di sempadan negara itu, lapor agensi berita Bernama semalam.

Pertempuran yang memasuki hari ketiga bertumpu di Kuil Tamuen di daerah Phanom Dongrak wilayah Surin seawal pukul 9.45 pagi semalam yang menyaksikan seorang anggota tentera Thailand tercedera.

Ketua Tentera Wilayah II Thailand, Leftenan Jeneral Tawatchai Samutsakorn berkata, empat tentera Thailand terkorban manakala 22 lagi cedera sejak pertempuran antara dua pihak tercetua Jumaat lepas.

"Mereka yang menembak dahulu, kami cuma membalas, dan kami hanya menyasarkan anggota tentera sahaja," katanya.

Perdana Menteri Abhisit Vejjajiva semalam berkata tentera Thailand tidak memulakan pertempuran, tapi mereka mempunyai tanggungjawab untuk melindungi kedaulatan negara dan bertindak balas apabila diserang.

Menteri Luar, Kasit Piromya berkata, beliau sudah berbincang dengan rakan sejawatannya di Kemboja, Hor Namhong menerusi telefon kelmarin dan mereka merancang untuk mengadakan perjumpaan dalam masa empat atau lima hari lagi.

Pertempuran itu berlaku akibat perbalahan tuntutan berhubung satu kawasan tanah kecil di sempadan ekdua-dua buah negara. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan